ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut, adică mult mai frecvent decât cei 27 de comisari europeni, în condițiile în care, potrivit codului de conduită al comisarilor, aeronavele private trebuie folosite doar în cazuri excepționale, relatează joi dpa, conform AGERPRES, citat de Știripesurse.

"Este o rușine că președinta Comisiei continuă să se bazeze pe avioane private, în contextul crizei climatice", a declarat pentru cotidianul Der Spiegel europarlamentarul Martin Schirdewan, liderul partidului german de extremă stânga Die Linke.

Comisarul UE pentru politica externă, Josep Borrell, a călătorit cu avionul privat numai de două ori în 2023, iar Comisia Europeană în ansamblu a recurs la acest mijloc doar de 29 de ori aceeași perioadă, potrivit unui document al Bruxellesului solicitat de europarlamentarul german.

Conform acestuia, pe lista zborurilor private ale Ursulei von der Leyen din 2023 figurează și trei între Bruxelles, în Belgia, și Strasbourg, în nordul Franței, orașele care găzduiesc cele două sedii ale Parlamentului European.

Între cele două orașe există legături pe calea ferată și călătoria durează mai puțin de cinci ore, a subliniat Schirdewan în remarci publicate miercuri de Der Spiegel.

Codul de conduită al comisarilor stipulează că "trebuie luate în considerare cu atenție toate opțiunile, astfel încât taxiul aerian să fie doar ultima soluție".

Membrii Comisiei și personalul acesteia nu ar trebui să aibă voie să ia avionul pentru destinații unde pot ajunge cu trenul în cel mult șase ore, a mai spus eurodeputatul german.

"Să le ceri oamenilor care nu au prea mulți bani să facă economie de energie, în timp ce tu zbori cu avionul privat de la A la B este nerușinare", a conchis acesta.