ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii de la Bruxelles au lansat azi propunerea pașaportului de vaccinare, un document tip pentru toate statele membre, care să permită libera circulație a persoanelor „imunizate” în fața infecției cu SARS-CoV-2.

UE, minte-mă frumos

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR după modeul chinez, care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

"Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări.", susține Didier Reynders, comisarul pentru justiție, citat de Antena 3.

Pe de altă parte chiar Valeriu Gheorghiță recunoaște că 7145 de vaccinați cu prima doză și 1012 de vaccinați cu ambele doze au făcut boala împotriva căreia se injectaseră.

Iar cazul Mirel Curea ne-a demonstra că cea mai gravă problemă a vaccinaților este că ei pot transmite boala tuturor, în condiții de „siguranță”.

Și atunci, la ce este folositor un pașaport de vaccinare prin care se minte frumos că posesorul lui e „imunizat”?

„Nu este vorba de vaccin (obligatoriu) e vorba de mai multe forme (acceptate) care existau si anul trecut, mai multe tari anul trecut acceptau si teste de exemplu. Si noi acceptam teste negative. Nu vad o problema aici, noi vorbeam de un pasaport care nu există si nu a fost aprobat nicaieri”, a declarat Florin Cîțu, citat de SPS.

Merkel a anunțat la Consiliul European că la vară iese pașaportul digital UE! ROMÂNIA pe o listă a Pașapoartelor de vaccinare. „O amenințare kafkiană la adresa libertății noastre și o vacă pentru industria birocrației. Comisioane, specialiști, servicii!”

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Israelul negocia deja cu România, peste capul lui Cîțu

Totodată, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agerpres că dacă UE va întârzia prea mult timp cu „pașaportul verde digital”,  Israelul va negocia cu fiecare țară membră în parte pentru a ajunge la un acord de recunoaștere reciprocă a certificatului de vaccinare, informează EvZ.

În cadrul interviului ambasadorul Israelului la București a precizat că guvernul său a negociat deja cu Grecia și Cipru pe această temă și a devoalat că a început discuțiile și cu România, deși acestea nu au ajuns până acum într-un stadiu avansat.

Pe 26 februarie, ministrul Economiei USR, Claudiu Năsui, zis ministrul-„Motorola”, afirma că Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu se află deja în discuții cu Grecia și Israelul pentru realizarea unui pașaport de vaccinare. Premierul Florin Cîțu a sărit atunci din baie și a contrazis vehement aceste afirmații declarând că nu a dat un mandat pentru asemenea discuții bilaterale. Nu a dat dar ele au loc, după cum confirmă azi ambasadorului Israelului la București. Aceasta ne spune cam tot despre rolul decorativ care i s-a rezervat premierului de paie al României.

Ce susține Ursula

Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele:

  1. Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE:
  • Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
  • Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.
  • Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
  • Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.
  1. Nediscriminare:
  • Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
  • Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.
  • Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.
  1. Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizate:
  • Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

"Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mișcare, într-un mod responsabil și în care putem să avem încredere.

Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a granițelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente și vaccinuri.

Autoritățile pregătesc în secret Pașapoartele de vaccinare. Ministrul Economiei a devoalat din prostie că lucrează împreună cu Ministerul de Externe pentru elaborarea unui document digital. Premierul a sărit să-l contrazică. Președintele nu se mai opune