ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumea Ortodoxiei este noua aplicație pentru telefoane Android care aduce la un loc principalele informații necesare unui creștin ortodox: calendarul ortodox, Biblia (Sfânta Scriptură), rugăciuni, cărți de slujbă, cărți de învățătură și scrieri ale Sfinților Părinți, informații despre biserici și mănăstiri.

Printre caracteristicile acestei aplicații se numără:

  • acces facil la informațiile zilei (sărbători, Evanghelie, Apostol, sinaxar, acatiste, rugăciuni);

  • informațiile pot fi copiate în telefon pentru a fi accesate și offline;

  • lipsa reclamelor care să vă distragă atenția;

  • interfața se poate personaliza (culori, temă închisă pentru noapte, dimensiune font);

  • textul poate fi citit pagină cu pagină ca într-o carte sau prin derulare, cum suntem obișnuiți pe calculator;

  • informațiile se găsesc ușor, datorită funcțiilor de căutare;

  • puteți face liste cu informațiile favorite, se pot marca texte, se pot distribui/copia;

  • calendarul are un widget care poate fi adăugat pe ecranul de start;

  • se pot seta notificări pentru sărbători cu roșu, sărbători legale sau sfinți favoriți;

Conținutul este grupat pe mai multe secțiuni:

1. Calendarul prezintă informații privind praznicele din ziua respectivă: sfinții zilei cu icoanele lor, Viețile Sfinților (varianta pe larg), Sinaxarul, Proloagele, Proloagele de la Ohrida, Predici, Evanghelia și Apostolul zilei, Tropare, Condace, Acatiste, Canoane ș.a. Calendarul oferă informații pentru perioada 2016-2030 și permite căutări după cuvinte cheie. Calendarul se modifică în funcție de episcopia / mitropolia selectată (există unele sărbători care sunt marcate cu roșu doar într-o anumita zonă) sau se poate trece pe stil vechi pentru a putea urmări sărbătorile din locurile în care se păstrează această rânduială (Serbia, Ucraina, Sfântul Munte, Ierusalim ș.a.). De asemenea, aplicația oferă un index al sfinților, ordonați atât alfabetic, cât și în funcție de perioada în care au trăit.

2. Biserici / mănăstiri grupate pe orașe, județe, regiuni, episcopii, mitropolii, sau în funcție de apropierea de locația utilizatorului. Lăcașele de cult au informații precum: prezentare, istoric, date de contact, filmulețe de prezentare, locația GPS (se poate vizualiza traseul de la locația utilizatorului), hramul, moaște de sfinți (dacă există), preoți slujitori. Momentan sunt introduse majoritatea mănăstirilor și schiturilor din Romania și bisericile din județul Timiș, urmând să fie adăugate, în timp, toate lăcașele de cult ortodoxe din țară și străinătate.

3. Sfânta Scriptură (Biblia) în 4 versiuni: ediția din 1994, tipărită sub îndrumarea Preafericitului Teoctist; ediția redactată de Bartolomeu Valeriu Anania (sunt incluse notele de subsol și referințele); ediția din 1914 a Sfântului Sinod (doar Noul Testament); ediția în greaca veche. Se pot face comparații între cele 4 versiuni și se pot vedea trimiterile din cărțile din biblioteca aplicației către un anumit verset (se poate vedea astfel o tâlcuire a lui de către Sfinții Părinți).

4. Biblioteca are în componență:

  • Acatiste, Paraclise, Canoane, Tropare, Ceaslovul, Psaltirea, Rugăciuni (atât cele uzuale: de dimineață / seară, înainte / după spovedanie, înainte / după Împărtășanie, cât și rugăciuni speciale către Sfânta Treime, Maica Domnului, Sfinți);

  • Viețile Sfinților (varianta pe larg), Sinaxarul, Proloagele, Proloagele de la Ohrida;

  • Predici (Părintele Cleopa), Omilii / Tâlcuiri / Explicații (Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Nicolae Velimirovici, Pr. Florin Botezan, Mitropolitul Ierothei Vlahos, Arhimandritul Arsenie Papacioc);

  • Filocalia (deocamdată doar volumele 1, 6-12), Sbornicul;

  • Patericul Egiptean, Limonariul;

5. Audio

- Pot fi ascultate posturile de radio ortodoxe care transmit online.

6. Video

- Pot fi urmărite transmisiunile posturilor Trinitas TV și Doxologia.

7. Transmisii live de slujbe religioase
 
În contextul stării de izolare provocate de coronavirus, aplicația a adăugat o secțiune de transmisiuni video live preluate de la mai multe biserici din țară care transmit slujbele pe Facebook în această perioadă. În cazul în care o pagină nu transmite live în momentul căutării, aplicația afișează cea mai recentă transmisiune efectuată de aceasta. Utilizatorii pot contacta echipa tehnică pentru a sugera adăugarea de noi pagini în listă.

„Ne-am străduit să prezentăm informații cât mai complete și mai corecte, dar trebuie să aveți în vedere că aplicația este făcută de credincioși fără cunoștințe teologice, pe baza materialelor la care au avut acces. Aplicația este gândită să fie dinamică, astfel încât să putem corecta informațiile pe baza feedback-ului pe care îl vom primi de la d-voastră”, informează cei care au conceput aplicația „Lumea Ortodoxiei”.

Aceasta a fost instalată până în prezent de peste 10.000 de utilizatori, dimensiunea descărcării fiind de 3 MB. O puteți instala gratuit din Magazinul virtual Google Play de pe smartphone.