ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a dat, luni, aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva foștilor miniștri ai Sănătății – Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (Reper), în dosarul achiziției de „vaccinuri” Covid, a anunțat Administrația Prezidențială. Totodată, în Parlament au zburat bancnote de 500 de euro cu fețele celor trei penali, Cîțu-Voiculescu-Mihăilă, după tunul cu vaccinuri care a adus un prejudiciu de 1 miliard de euro statului român. Banii trași la imprimantă au fost aruncați înspre băncile acuzațiilor de deputatul PSD, Radu Cristescu. „I-am testat, sunt falși ca și noul PSD. Dar nu pot să spun decât fără penali în funcții publice", a spus președintele AUR, George Simion, citat de Antena 3.

Fostul premier Florin Cîțu a fost luni, la Comisia juridică din Senat, pentru a studia cele 4 Dosare depuse de DNA în care Parchetul General solicită ridicarea imunității sale, în Afacerea achiziției de vaccinuri în pandemie. El refuzat să spună dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis despre numărul dozelor de vaccin anticovid achiziționate. Senatul urmează să voteze pentru ridicarea imunității lui în ciuda faptului că se lăuda că s-a imunizat în timpul pandemiei. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, deja a anunțat că votul ei va fi favorabil ridicării imunității.

Potrivit unor surse parlamentare, miercuri dimineață, la ora 10, va fi convocată ședința Comisiei juridice pentru un raport pe solicitarea procurorilor anticorupție, de încuviințare a urmăririi penale, iar la ora 12 va fi votul în plen.

Administrația Prezidențială a transmis luni, 27 noiembrie 2023, ministrului Justiției, următoarele:

„- cererea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 - 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a două infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal și a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. (1) raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal și la art. 309 din Codul penal, toate cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008;

- cererea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către aceasta a infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008”, anunță Administrația Prezidențială.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestor cereri. DNA a cerut Senatului României ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL), în dosarul achiziției de vaccinuri. Pe lista celor acuzați se află și alte cadre, ca Nelu Tătaru și Andrei Baciu.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că s-ar putea afla în Dosarul DNA și Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță.