ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această seară se împlinesc 3 luni de zile de la incendiul tragic din 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Județean Piatra Neamț, unitate destinată bolnavilor de Covid-19. Zece oameni au murit atunci pe loc, pacienți care se aflau în secția ATI. Alții au fost transferați și doar din cei 6 trimiși la „Modularul” de la Lețcani au murit 5, fiind greu de crezut cu transportul acestora și, mai ales, decuplarea de la aparate nu le-a influențat fatal decesul, punctează Vestea.net.

După ce în primele zile de la incendiu a fost anunțată anchetă pentru „omor din culpă” iar dosarul a fost preluat de cunoscutul procuror Marius Iacob, care a și făcut câteva investigații și a cerut ceva documente, opinia publică a mai aflat că a fost solicitată o expertiză unui institut de cercetări și, apoi, o liniște apăsătoare s-a așezat peste caz.

Abia în urmă cu câteva zile, mai exact pe 11 februarie, avocatul bucureștean Adrian Călin Cuculis (care reprezintă familiile a doi decedați, în dosar) a anunțat că a fost înștiințat despre acte procedurale care urmau să aibă loc a doua zi: „Audieri de martori pe data de 12.02 în dosarul Piatra Neamț, la luni de zile după catastrofa de acolo. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție deleagă structura SICE din cadrul IPJ Neamț să audieze și să ridice înscrisuri de la o serie de societăți comerciale. Sunt primele audieri și acte de procedură făcute după data depunerii plângerilor penale. În mod rezonabil putem considera că, din noiembrie și până acum, nu au fost făcute alte acte, fiindcă, în calitate de reprezentanți convenționali, doar la acest moment am fost anunțați. Cauza incendiului, un mister”.

Deci un avocat care, profesional, este parte în dosar spune răspicat că „în mod rezonabil putem considera că, din noiembrie și până acum, nu au fost făcute alte acte…”.

Sunt voci care au altă opinie, spunând că ancheta nu a trenat, dar neoferind argumente în acest sens.

Cert este că, după 3 luni de zile de la tragedie!, nimeni nu a fost trimis în judecată, adică nu există rechizitoriu, nu există inculpați (prezumtivi vinovați). Majoritatea experților în Drept consideră că, în general, trenarea unei anchete (mai pe românește, tragerea de timp) este în favoarea celor vinovați. Iar nesoluționarea exemplară a unor asemenea dosare nu face decât să dea apă la moară repetării acelorași triste experiențe, cum este incendiul izbucnit acum două săptămâni la Institutul „Matei Balș” din Capitală. O dată cu indignarea opiniei publice, iese însă la iveală și modul în care instituțiile responsabile pot fi făcute să plătească pentru viețile omenești periclitate.

Reamintim că, la momentul producerii incendiului de la Piatra Neamț, era manager al unității sanitare fostul primar de Roman (demis din respectiva funcție, pentru incompatibilitate) Lucian Micu, care fusese numit în acel post de puțin timp, ca interimar, de către președintele CJ Neamț, despre toată presa serioasă din Neamț a scris că, de fapt, a primit o sinecură politică pentru că a trecut de la PNL la PSD.
 
 

Nu e de neglijat nici faptul că Micu a venit de la Roman la Piatra Neamț cu renumele de „Suleymanul Handbalistelor”. Alt detaliu bizar este faptul că, în sâmbăta când a avut loc tragedia, responsabilii spitalului nemțean postau pe pagina de Facebook a instituției articole despre combaterea știrilor false și adoptarea poziției guvernului în lupta cu pandemia. Până la urmă, bolnavilor de coronavirus nu le ardea de teorie, când spitalul nu era dotat practic să facă față la chestiuni de viață și de moarte, cum ar fi suprasolicitarea rețelei electrice.