ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PREMIERĂ! Familia av. Iulian Urban a obținut vineri în instanță anularea deciziei de carantinare abuzivă la care a fost supusă miercuri, la întoarcerea din Grecia. Reprezentați legal de av. Emilian Horciu, cei 4 români au dat în judecată DSP Giurgiu pentru a contesta carantinarea lor abuzivă la întoarcerea în țară, ei fiind perfect sănătoși și deținători de teste cu rezultat negativ la noul coronavirus.

Decizia instanței a fost pronunțată vineri: „Admite contestația formulată de petenții Urban Iulian, Urban A., Urban M. și Urban A. în contradictoriu cu intimata Direcția de Sănătate Publică Giurgiu. Anulează decizia de confirmare a carantinării (...). Obligă intimata la plata către petentul Urban Iulian a sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Executorie. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la comunicare”, se arată în decizia Judecătorie Buftea, postată vineri pe portalul instanțelor de judecată din România.

Reprezentanții DSP Giurgiu i-au acostat pe cei 4 miercuri, în vama Giurgiu, pe când aceștia se întorceau din concediul petrecut în Grecia și, în baza unei decizii a CNSU anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, le-au întocmit decizii de carantinare timp de 14 zile, tratându-i implicit ca pe niște bolnavi prezumtivi și sugerându-le să-și demonstreze starea de sănătate apelând la testarea PCR pusă la dispoziție contra cost chiar în apropierea vămii de o clinică privată. Refuzând acest șantaj care avea de a face mai degrabă cu finanțele decât cu epidemiologia, membrii familiei Urban au fost puși cu pixul pe hârtie în carantină timp de două săptămâni. Acest abuz nu doar că le încalcă drepturile fundamentale, dar vădește o complicitate a Poliției de Frontieră, Direcției de Sănătate Publică și firmei private OK Medical întru realizarea de foloase necuvenite pe spinarea românilor care trec prin vamă. Se înțelege că această practică este generalizată la punctul de trecere a frontierei din Giurgiu, iar nu o întâmplare izolată, după cum reiese din contestarea în instanță a măsurilor abuzive, text pe care ActiveNews îl publică în exclusivitate mai jos: 

 Imagine dezarmantă de la Punctul de Frontieră Giurgiu

„JUDECATORIA BUFTEA


D O M N U L E    P R E Ș E D I N T E,

                 Subsemnatii Urban Iulian,  cu domiciulul in ......., indentificat cu CI seria. ... nr.  ..... CNP ........, Urban A. cu domiciulul in ......., indentificat cu CI seria. ... nr.  .... CNP ......., Urban M. cu domiciulul in ......, CNP ......., prin reprezentanti legali Urban Iulian si Urban A., si  Urban A. cu domiciulul in ......., indentificat cu CI seria. ..... nr. ..... CNP ........ prin reprezentanti legali Urban Iulian si Urban A., telefon ......., email: ........, prin avocat Emilian Horciu

în contradictoriu cu intimatul Directia de Sanatate Publica Giurgiu, cu sediul în Mun. Giurgiu, Str. Bucuresti bl. 114, sc.A, jud Giurgiu, în termenul legal prevăzut de lege și în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic: 

  • înțelegem sa contestam deciziile de confirmare a carantinarii emise la data de 28.07.2021 de catre DSP GIURGIU, sens in care va solicitam

  •  anularea actelor administrativ contestate si încetarea măsurii carantinarii dispusa pe o perioada de 14 zile

  • precum si obligarea DSP Giurgiu la plata cheltuielilor de judecata.

DOMNULUI PREȘEDINTE AL JUDECĂTORIE BUFTEA

 MOTIVELE CERERII 

       In fapt, in data de 28.07.2021 familia noastră formata din Urban Iulian si Urban A., împreună cu copiii Urban A. [15 ani], Urban M. [ 8 ani] si Urban Ș. [ 3 ani] ne-am prezentat la PCTF Giurgiu venind dinspre Bulgaria.

       La controlul vamal, agentul principal Anghel Bogdan de la Politia de Frontiera, ne-a ridicat cartile de identitate si pasapoartele, si fara acordul nostru, si fara motiv legal, ni le-a dus si lasat pe o masuta langa o ghereta neinscriptionata, unde se aflau doi angajati ai DSP Giurgiu, impunandu-ne sa nu parasim Punctul Vamal Giurgiu pana ce nu ne vor fi emise decizii de CARANTINARE.

       Le-am solicitat sa ne arate actul administrativ in baza caruia ne lipseste de dreptul la libera deplasare si ne confisca documentele de identificare, si a spus ca  „ce, nu ati vazut la stiri ca cei veniti din tari din lista galbena se carantineaza la domiciliu?".

     Le-am comunicat ca stirile nu sunt o sursa oficiala si le-am cerut sa ne arate actul administrativ, lucru REFUZAT de acesta, si cu toate ca le-am spus ca in Dosarul de recurs 4331/2/2021 , ICCJ a constatat nulitatea hotararii privind carantinarea romanilor care, desi perfect sanatosi, sunt plasati in carantina in mod abuziv, hotarare data in 20.07.2021 de ICCJ si publicata in 24h in Monitorul Oficial, prin care dnele Judecatoare ICCJ Denisa Stanisor, Beatrice Maris, Doina Visan, Maria Andries si Alina Ghica au mentinut definitiv sentinta prin care Curtea de Apel Bucuresti a constatat inexistenta hotararii CNSU 28/2021 si a art. 1 din HCNSU 40/2021. Cele doua hotarari stabileau lista tarilor din care statul roman te carantineaza odata intors in tara!

     Dupa peste o ora si jumatate de asteptare la o coada cu zeci de persoane tinuti in picioare in bataie de joc, la gramada [daca tot vorbim de "'risc epidemiologic ridicat"'], am vazut ca doi angajati ai DSP Giurgiu : UDRESCU DENISA si BUCUR EDUARD, imbracati in tinute de strada, completau pe o masuta, fara nici un fel de masura de igiena, fara sa poarte masti, fara sa foloseasca dezinfectanti [daca tot vorbim de "risc epidemiologic ridicat"] niste declaratii trase la XEROX si care NU AVEAU NUMAR DE INREGISTRARE, si doar o stampila a DSP GIURGIU, prin care, in mod abuziv, ilegal si discriminatoriu, dispuneau asa-zisa „carantinare” a persoanelor nevaccinate care, desi nu prezentau nici un fel de simptome, erau totusi indrumati prieteneste la "Ok Medical este aici in vama, faceti repede testele si gata ati scapat”.....

I-am rugat pe angajatii DSP Giurgiu, Bucur Eduard si Udrescu Denisa sa ne arate

 - actul administrativ  in baza caruia completeaza ei cu pixul aceste asa-zise declaratii de carantinare

- ordinul de serviciu in baza caruia completeaza ei aceste declaratii de carantinare

- de ce NU exista o SERIE si NUMAR a asa-ziselor "decizii de carantinare" pentru identificarea lor ca acte administrative emise de DSP Giurgiu

     Acestia au REFUZAT sa ne raspunda la aceste intrebari spunand "asa ni s-a zis sa facem”

       Cei doi angajati si DSP Giurgiu au completat patru hartii trase la XEROX din care au REFUZAT sa ne dea un exemplar, astfel incat in mod justificat noi am REFUZAT SA LE SEMNAM, spunand angajatii DSP Giurgiu ca "carantinatii cu covid nu primesc copia deciziei de carantinare" [desi le-am cerut sa ne spuna cum isi permit sa ne spuna ca avem covid, ca noi suntem perfect sanatosi]. 

     Aceste hartii care nu au nicio valoare juridica sau administrativa fiind emise cu incalcarea flagranta a legii si in bataie de joc, desi LEGEA 136/2020 OBLIGA emitentii deciziilor de caratinare sa MOTIVEZE masura, la rubrica ”motive"  [am reusit sa le fotografiem ca sa le depunem in instanta civila si la dosarul penal deschis impotriva DSP GIURGIU si a angajatilor Bucur Eduard si Udrescu Denisa] scria in bataie de joc "Grecia” si atat.

             I-am intrebat ce inseamna la motivarea carantinarii "'Grecia"' si au spus ca asta li s-a spus sa scrie acolo; le-am aratat ca decizia de caratinare este NULA si NEAVENITA intrucat nu este motivata, intrucat este emisa abuziv impotriva unor persoane sanatoase, intrucat nu are serie si numar de identificare, insa ne-au spus ca ACTELE DE IDENTITATE ale noastre si ale copiiilor ni se vor restitui dupa ce "veti fi bagati in sistem de Politia de Frontiera ca sa fiti luati in evidenta in carantina".

           Practic, timp de doua ore am fost in MOD ABUZIV si ILEGAL si prin abuzul in serviciu al angajatilor Bucur Eduard si Udrescu Denisa de la Dsp Giurgiu, impiedicati sa ne continuam calatoria, fara motivare, prin retinerea prin forta a actelor noastre de identitate, spunandu-ni-se mereu cu martori ca daca mergem repede la OK Medical din vama si dam "repede 1400 lei"  [ 1400 lei !!!!!] ne facem testele si gata scapam, angajatii DSP Giurgiu aratand ca niste veritabili agenti de marketing si vanzari ai firmei private OK Medical....

      Astfel conform Legii 136/2020, carantina este prevăzută ca o măsură preventivă, care constă în separarea persoanelor SUSPECTE de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată. Carantina se aplică pentru (i) persoanele care se întorc din  zone cu risc epidemiologic ridicat sau (ii) persoanele care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată ca fiind infectată. Una dintre modificările aduse în Parlament vizează faptul că măsura carantinei se impune, individual, prin decizie motivată a direcției de sănătate publică și va preciza, printre altele, durata măsurii și calea de atac.

        Desi am aratat in permanenta ca nu suntem "persoane suspecte de a fi infectate" si ca suntem perfect sanatosi, ni s-a refuzat orice explicatie, spunandu-ni-se ca ei, angajatii DSP Giurgiu, fac "decizii de carantinare" la toti cei ale caror acte de identitate le sunt "furnizate" de Politia de Frontiera, care la randul ei are grija sa indrume cat mai multi romani care ajung in vama la...OK Medical sa faca teste.

      De asemenea, asa-zisele decizii de carantinare sunt ILEGALE pentru ca ele NU CONTIN instiintarea catre emitent a faptului ca SE POATE IESI DIN ASA-ZISA CARANTINA dispusa ilegal si abuziv de DSP Giurgiu prin efectuarea unui test si a carui tip de test, in conditiile in care noi am aratat ca NU venim din vreo tara asa zisa in "lista rosie" si este ilegal sa ni se faca o hartie in baza careia, desi avem teste negative, ni se spune ca trebuie sa stam 14 zile in asa-zisa carantina.

      Le-am aratat celor doi angajati ai DSP Giurgiu faptul ca avem anticorpi, ca dovada ca am facut boala, ca am avut TESTE ANTIGEN RAPID NEGATIVE la plecarea din Romania si ca nu exista nicio dovada ca am fi "infectati" cu covid, astfel incat este ilegal sa ni se dea aceste hartii fara valoare juridica sau administrativa numite "decizii de carantinare" si le-am spus ca nu ne pot RESTRANGE IN MOD ABUZIV SI ILEGAL dreptul la deplasare pana in 10.08.2021, cum au scris in hartiile emise, noi fiind perfect sanatosi , insa au refuzat sa ne dea explicatii, spunandu-ne ca cu 230 lei de persoana  [noi fiind patru "bucati carantinate"] ne cumparam libertatea si iesim din carantina.

         Le-am comunicat ca este ILEGAL, ANORMAL si fara explicatie medicala, ca sa IESIM DIN TARA cu teste rapide antigen NEGATIVE  [care sunt 72 lei] si la intrare sa ni se impuna, desi suntem perfect sanatosi si avand anticorpi, sa platim 230 lei x4 pe un test PCR, desi in Romania pe de alta parte, la ORICE EVENIMENT, LOCATIE, etc, se accepta TESTELE RAPIDE ANTIGEN; Am intrebat care este diferenta daca testele ANTIGEN RAPID sunt bune si acceptate pentru evenimentele de pe teritoriul tarii [ni s-a cerut sa facem TESTE RAPIDE ANTIGEN la festivitatile de final de an scolar de exemplu] si de ce acum trebuie doar teste PCR, care sunt mult mai scumpe, desi au acelasi rezultat final, insa ni s-a raspuns de catre angajatii DSP GIURGIU ca "asa ni s-a spus sa va spunem, nici noi nu stim".

    I-am intrebat pe angajatii DSP GIURGIU "si daca nu avem bani pentru testele PCR, fiind o suma extrem de mare pentru patru persoane", dar testele RAPIDE ANTIGEN sunt la fel de eficiente si cu ele am IESIT din Romania si putem INTRA la evenimente in Romania desi sunt RECUNOSCUTE ca bune si eficiente ce facem, si au spus ca nu este treaba lor si nu ii intereseaza, "nu ai bani, stai in carantina" - ceea ce este abominabil, abuziv si sfidator.

      Centrul American pentru Controlul Bolilor din USA (CDC) a emis o alertă din care rezultă că va retrage cererea de autorizare de urgență a testului RT-PCR, cerere care a stat la baza utilizării acestui tip de test încă din februarie 2020. Până la 31 decembrie 2021, laboratoarele de specialitate trebuie să se orienteze către alte tipuri de testare care sunt deja autorizate de Administrația Americană a Medicamentelor și a Alimentelor (FDA). Mai mult chiar, CDC încurajează laboratoarele să adopte la timp noi tipuri de teste apte a face diferența între „coincidența - 19” și gripa simplă.

        Mai mult, ca sa demonstram faptul ca suntem perfect sanatosi, am facut in Bucuresti TESTE RAPID ANTIGEN SAR-COV19 cu numerele

- Urban M. - test nr. ....... - NEGATIV
- Urban A. - test nr. ........ - NEGATIV
- Urban A. - test nr. ........ - NEGATIV
- Urban Iulian - test nr. ... - NEGATIV

     Intelegem sa le atasam prezentei si sa va  solicitam pe aceasta cale sa dispuneti anularea imediata pe motiv de nelegalitate, abuz, netemeinicie, si nefodare a asa-zisei decizii de carantinare, in fapt niste hartii fara numar de inregistrare sau serie, NEMOTIVATA temeinic asa cum cere legea 136/2020, emise fata de persoane perfect sanatoase, doar cu scopul de a ne forta sa devenim clienti ai centrului privat de testare OK MEDICAL .

         Prin urmare, având în vedere aspectele de fapt și de drept amintite mai sus, în prezenta situatie nu se impune și nu se justifică – măsura carantinarii pe o perioada de 14 zile, motiv pentru care, Onorată Instanță, vă solicităm să dispuneți:

    • anularea actelor administrativ contestate si  încetarea măsurii carantinarii dispusa pe o perioada de 14 zile

    •  precum si obligarea DSP Giurgiu la plata cheltuielilor de judecata.

În drept, ne întemeiem plângerea pe dispozițiile art. 17 din Legea nr. 136/2020.

În dovedirea prezentei, înțelegem să ne folosim de proba cu înscrisuri, precum și de orice altă probă ce se va dovedi a fi utilă și concludentă în prezenta cauză. 

În conformitate cu dispozițiile  art. 242 al. 2 Cod.proced.civ., solicităm judecarea și în lipsă.

RECLAMANTI                                       
 
dl Iulian Urban
dna Urban A.
Urban M.
Urban A.”, este textul cererii de chemare în judecată a DSP Giurgiu de către familia Urban.