ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă în Capitala României, în Secolul 21: Lacul IOR - TITAN din al doilea parc ca mărime din București, numit în prezent „Alexandru Ioan Cuza”, este POLUAT CU FECALE! Din Baltă Albă s-a transformat în BALTĂ NEAGRĂ. Mai mult, astăzi, potrivit imaginilor pe care le prezentăm aici - pe care le certificăm ca fiind realizate chiar azi (video sus, foto mai jos) - , s-a înregistrat și moartea unei broaște țestoase, ceea ce indică faptul că poluarea s-a intensificat, deși putea fi stopată de acum o lună, de când datează primele reclamații către autorități. „E moartă, tată, e moartă!”, se poate auzi și vocea unui părinte în filmarea trimisă de un cititor ActiveNews.

ActiveNews a sesizat oficial autoritățile responsabile încă de pe 18 februarie  întrebând dacă este vorba de un fenomen natural sau de poluare. Am trimis adrese la Agenția pentru Protecția Mediului București și Primăria Sectorului 3, doar pentru a primi ca răspuns că este necesară prelungirea cercetării, de la PS3 iar de la Agenție că s-a trimis solicitarea la Garda Națională de Mediu.

Dar cât durează o analiză de laborator când pot fi afectate de poluare flora și fauna cât și, mai ales, copiii și toți vizitatorii parcului? Lacul din mijlocul Bucureștiului este în această situație de peste două luni, mai precis din decembrie, transformându-se treptat din normal în roșu, apoi maro și acum aproape în negru.

Pagina de Facebook „Prietenii Parcului IOR”, care a preluat și Apelul nostru de pe 18 februarie, semnalase cazul încă de pe 8 februarie, după cum transmite azi Mediafax, care prezintă în premieră și cauza poluării, ascunsă iresponsabil de Primărie și Garda Mediu: FECALE!

Mediafax preia un Apel făcut de organizația Eco-Civica, pe care îl prezentăm mai jos:

Lacul IOR din București este plin de PIPI ȘI CACA!
Lacul IOR a devenit Lacul Roșu al Bucureștiului, numai că la ultimul fenomenul este natural iar la primul e vorba de poluarea cu fecale!
In urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă.
După analiza probelor la un institut abilitat a reieșit clar că lacul e plin de fecale!
A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu.
Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus.
Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare.
Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale.
Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați in contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa.
Bine că fenomenul nu s-a-ntâmplat vara pentru că trebuia închis parcul.”
 
Posibil să exagereze ONG-ul? Oricum, observăm intenția Eco-Civica de a „spăla” Garda de Mediu - cu care s-a prezentat azi de mână la filmare, în parc (video TVR aici) - dar nu credem că se poate spune că a intervenit „imediat” decât dacă schimbăm înțelesul cuvântului din Dicționare și limba română. Imediat nu poate însemna 20-30 de zile! Ni se mai spune iată, de abia azi, că „a fost identificat un posibil poluator” și că după finalizarea controlului vor fi luate măsuri și se vor da sancțiuni. Peste câte luni? Când vor începe să moară și peștii?
Și de ce nu au avertizat Garda de Mediu și Primăria Sectorului 3 până acum populația?
Oare pe cine acoperă de o lună de zile cele două instituții?
 
UPDATE! La o lună de la sesizarile cetățenilor, de abia AZI încep să vorbească și „Apele Române”. 
 
Într-o postare pe Facebook, instituția afirmă:
 
„Din analizele preliminare ale apei lacului IOR efectuate de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate respectiv cei fizico-chimici și biologici se situează în jurul valorilor normale.
Aceste analize au fost solicitate în cadrul unui control coordonat de către Garda Națională de Mediu care a fost sesizată cu privire la modificarea culorii apei lacului. (De către noi - Nota red.)
Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3. Acesteia i s-a solicitat să continue monitorizarea calității apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât și al faunei acvatice, deși nu există mortalitate piscicolă.(BA DA, există - după cum am dovedit chiar noi, aici! - Nota red.)
Acest demers va fi continuat până la identificarea sursei care a generat transformarea culorii apei într-una roșiatică (Deci există „o sursă” - Nota red.).
În funcție de rezultatele măsurilor de monitorizare impuse administratorului, vom reveni cu informații suplimentare.”
 
Comentatorii reacționează firescOk, dar totuși care este explicația pentru culoarea neobișnuită a lacului?Păi cei care se știu vinovați, acum stau ascunși și nu mai poluează apa din lac. Lacul din decembrie a început să își schimbe culoarea. Trist ca primăria S3 nu a intervenit din timp și stau la căldură prin birouri.; Puteti publica rezultatul analizelor?; Apele Române, sunteti capabili sa dati un raspuns exact, daca nu, dati-va demisia si lasati pe altii.... Trimiteti proba la un laborator strain!; Transparenta si publicarea rezultatelor ar linisti opinia publica.; S-au deversat dejecții în lac!; Doar in România anormalul e normal. Mulțumim pt implicare, aveți grija sa nu faceți hernie de disc!; Minciuni. Au început să moară animalele.; Limbă de lemn; Daca e buna, ce ar fi sa beti voi un pahar din apa aia?; Au fost golite WC-urile mobile?; Nu sunt FECALE, este RUGINĂ!
 
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews