ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a întreținut miercuri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema crizei de la granița dintre Polonia și Belarus, doar pentru ca aceasta să se accentueze. Ieri noapte grănicerii polonezi au fost atacați cu lasere și lumini stroboscopice de trupele militare belaruse în timp ce trupele civile de „refugiați” dărâmau gardurile de sârmă ghimpată cu trunchiuri de copaci oferite de belaruși, transmite DailyMail, care publică și imaginile oferite de Armata poloneză (Video).

Întreaga operațiune pare coordonată de Rusia, din motive reale încă obscure, de care Germania poate să nu fie chiar străină. „Refugiații” apăruți din senin în Belarus pretind că vor să se îndrepte spre Berlin.

Pe acest fond, Putin a declarat sâmbătă că manevrele neprogramate ale NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova și că Rusia nu are nimic de-a face cu criza migrației dintre aliatul său, Belarus, și Uniunea Europeană, transmite AFP citată de Agerpres.

Totodată, într-o serie de comentarii publicate pe site-ul Kremlinului, Putin a declarat că speră ca președintele belarus Aleksandr Lukașenko și cancelarul german Angela Merkel să discute direct despre criza de la granița polono-belarusă și că migranții - în marea lor majoritate din Orientul Mijlociu - doresc să ajungă în Germania.

''Văd că toată lumea o știe. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo", a susținut cu aplomb fostul KGB-ist Vladimir Putin pentru postul Vesti, într-un interviu difuzat sâmbătă, după ce mai multe voci occidentale l-au acuzat în această săptămână pe președintele rus că a pus la cale împreună cu Minskul trimiterea de migranți la frontiera belaruso-poloneză, amintește AFP.

ActiveNews a prezentat ieri o interpretare proprie a crizei: AXA Kremlin - Bruxelles. Marea Britanie trimite specialiști militari în Polonia, după ce Putin a desfășurat trupe în Belarus și a trimis bombardiere în Marea Nordului. Conflictul de la granița cu fosta URSS a apărut în mod suspect exact când Polonia se află în corzile noii URSS