ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Demonstrații anti-restricții au izbucnit marți, cu peste zece mii de participanți în capitala Atena, unde oamenii amenință să iasă în stradă zilnic până când guvernul lui Kyriakos Mitsotakis va renunța la impunerea restricțiilor pandemice.

În timp ce oamenii acuză guvernul că a dat ordine poliției să reprime violent protestele, premierul Mitsotakis acuză că opoziția i-ar stârni pe atenieni la revoltă, zădărnicind astfel combaterea răspândirii coronavirusului.

Chemarea oficială la protest lansată de SYRIZA către cetățeni în contextul pandemiei este un „act de uriașă lipsă de responsabilitate” și „un afront față de lucrătorii noștri medicali, care se luptă zi și noapte”, a declarat marți primul ministru al Greciei, potrivit Ekhatimerini.com

La rândul său, formațiunea SYRIZA a răspuns că premierul „s-a panicat din cauza incompetenței guvernului pe care îl conduce”.

„Îi aducem la cunoștință că singura care are puterea de a motiva cetățenii, indiferent de afiliația politică, și de a-i mobiliza să iasă în stradă în pofida închiderii (lockdown), este însăși politica și persoana lui”, a adăugat SYRIZA.

Mii de greci s-au adunat marți seară în suburbia Nea Smyrni din capitala Atena pentru a manifesta împotriva violenței poliției.
 
Cu toate astea, un polițist a fost rănit de protestatari, fiind lovit de o piatră sau sticlă în zona gâtului. El a fost împrejmuit de colegi până la sosirea ambulanței care l-a transportat la spital. 
 
Mai devreme în timpul serii au existat confruntări între manifestanți, care aruncau cu pietre sau sticle incendiare, și forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Au fost distruse mai multe autoturisme parcate în zona protestului și au fost incendiate coșuri de gunoi.
Tensiunile izbucniseră inițial după ce o filmare cu un om bătut de polițiști duminică într-o piațetă din Atena s-a viralizat pe social media, stârnind revoltă publică. Poliția Greacă pretinde că ofițerii săi ar fi fost atacați de mulțime în timp ce efectuau un „control de rutină” în suburbia Nea Smyrni, încercând de fapt să disperseze un protest de câteva sute de oameni pe motiv de încălcare a carantinei.

Ministrul Protecției Cetățenilor, Michalis Chrysochoidis, a spus că „nu există scuză pentru actele de violență ale poliției” și a avertizat că orice abatere va ajunge în vizorul anchetei penale și a cercetării disciplinare.