ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă la prânz la Viena, în parcul Prater, pentru a demonstra împotriva restricțiilor impuse sub pretextul pandemiei de coronavirus, informează DPA, citată de Agerpres. Dacă organizatorii preconizau o prezență de 3.000 de persoane, presa „responsabilă” anunța prezența a „mai multe sute” de protestatari. Alte proteste similare au avut loc la Stockholm și Paris.

Protestatarii din Viena au purtat steaguri naționale și diverse pancarte, unii dintre ei afișând mesaje prin care cereau demisia cancelarului Sebastian Kurz, conform agenției austriece de presă APA.

Demonstrația intitulată „Democrație, drepturi fundamentale și Libertate” a fost parțial susținută de opoziție, printre promotorii ideii aflându-se formațiunea de dreapta FPO (Partidul Libertății).

Fostul ministru de Interne din partea Partidului Libertății, Herbert Kickl, a vorbit în fața mulțimii, acuzând actualul guvern că duce o politică „nebună și bizară”. Au mai luat cuvântul și alți reprezentanți ai mișcării de protest. 

Printre nemulțumirile oamenilor se numără închiderea restaurantelor și a cafenelelor, precum și testarea obligatorie a elevilor care s-au reîntors în școli în luna februarie, când a expirat cea mai recentă închidere (lockdown) impusă în Austria.

A avut loc și o contra-manifestație de stânga, în cadrul căreia câteva sute de persoane s-au adunat pentru un marș pe biciclete, în timp ce alte demonstrații anunțate nu au primit autorizație.
 

Filmarea zilei este preluată de pe pagina de facebook Metropole - Vienna in English