ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia specială de anchetă a atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului american și-a publicat raportul final joi seara, puțin după ora 22.00, cu câteva zile înainte de Crăciun, scrie FoxNews.

Raportul final, care reprezintă punctul culminant al unei anchete de 18 luni, detaliază concluziile comisiei cu privire la protestele de la Capitoliu, susținând că fostul președinte Donald Trump a jucat un rol-cheie în motivarea acestora. 

„Cauza centrală a zilei de 6 ianuarie a fost un singur om, fostul președinte Donald Trump, pe care mulți alții l-au urmat", se arată în raport. „Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu ar fi avut loc fără el".

De-a lungul a 814 pagini, membrii comisiei - șapte democrați și doi republicani - adnotează interviurile a peste 1.000 de martori, informațiile obținute din milioane de pagini de documente și conținutul a 10 audieri publice. Raportul masiv a fost publicat după ce comisia a trimis sesizări Departamentului de Justiție în care recomandă ca fostul președinte Trump să fie urmărit penal. Sesizările includ obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului, conspirație pentru fraudarea guvernului federal, declarație falsă și incitare, asistență sau ajutor și încurajare a unei insurecții.

Sesizarea penală fără precedent a comisiei nu are nicio greutate juridică oficială, iar decizia finală privind urmărirea acuzațiilor va aparține procurorului general Merrick Garland și Departamentului de Justiție.

Din comisie fac parte președintele Bennie Thompson, D-Mississippi, vicepreședintele Liz Cheney, R-Wyo, și deputații Bennie Thompson și Liz Cheney, R-Wyo. Zoe Lofgren, democrată din California, Adam Schiff, democrat din California, Pete Aguilar, democrat din California, Stephanie Murphy, democrată din Florida, Jamie Raskin, democrat din Maryland, Elaine Luria, democrată din Virginia, și Adam Kinzinger, republican din Illinois.
Acestea sunt concluziile lor:

Într-o prefață scrisă de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, aceasta a lăudat reușita eforturilor sale: 

„Comitetul special pentru investigarea atacului din 6 ianuarie a reușit să aducă claritate și să demonstreze, cu detalii minuțioase, fragilitatea democrației noastre", a scris ea. „Mai presus de toate, activitatea Comitetului restrâns subliniază faptul că instituțiile noastre democratice sunt la fel de puternice ca și angajamentul celor cărora le este încredințată grija lor."

În propria sa prefață, președintele Thompson a declarat că cei care au pătruns în Capitoliu „au fost periculos de aproape de a reuși" dacă nu ar fi fost eforturile personalului de aplicare a legii care „și-a pus viața în pericol ore întregi".

Vicepreședintele Cheney, care l-a criticat în repetate rânduri pe Trump și care s-a gândit în mod deschis să candideze la președinție în 2024, a declarat că Trump a fost prima dată când America a văzut un președinte care a refuzat să transfere pașnic autoritatea după alegeri. 

„Fiecare președinte din istoria noastră a apărat acest transfer ordonat de autoritate, cu excepția unuia. 6 ianuarie 2021 a fost prima dată când un președinte american și-a refuzat datoria constituțională de a transfera puterea în mod pașnic către următorul", a scris ea.

Ea a mai scris că unii înalți oficiali din administrația Trump, inclusiv vicepreședintele Mike Pence, nu au tolerat sau cooperat cu eforturile de a rămâne la putere.

„În timp ce citiți acest raport, vă rog să luați în considerare acest lucru: Vicepreședintele Pence, împreună cu mulți dintre oficialii numiți care l-au înconjurat pe Donald Trump, au lucrat pentru a învinge multe dintre cele mai rele părți ale planului lui Trump de a anula alegerile. Acest lucru nu era o certitudine", a declarat Cheney.

De asemenea, comisia a recomandat o revizuire a Constituției, inclusiv adăugarea unei clauze la cel de-al paisprezecelea amendament pentru a împiedica persoanele identificate în raport, și anume Trump, să poată ocupa funcții în viitor.

În raport se spune: „În cazul lui Trump, nu există o clauză care să interzică o astfel de măsură: „Comisiile de jurisdicție ale Congresului ar trebui să ia în considerare crearea unui mecanism formal pentru a evalua dacă se poate interzice persoanelor identificate în acest raport, în conformitate cu secțiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament, să ocupe în viitor funcții federale sau de stat, Comitetul consideră că cei care au depus un jurământ de a proteja și apăra Constituția și apoi, la 6 ianuarie, s-au angajat în insurecție pot fi descalificați în mod corespunzător și li se poate interzice să ocupe funcții guvernamentale - fie ele federale sau de stat, civile sau militare - în absența a cel puțin două treimi din Congres care să acționeze pentru a elimina incapacitatea în conformitate cu secțiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament." 

Trump a publicat o declarație joi, în urma raportului, spunând că acesta nu reușește să atragă atenția asupra motivului pentru care protestatarii s-au adunat în primul rând. De asemenea, el a numit-o o "vânătoare de vrăjitoare", reluând criticile sale anterioare.

„Raportul extrem de partizan al Comitetului de Unselect în mod intenționat nu menționează eșecul lui Pelosi de a ține cont de recomandarea mea de a folosi trupe în D.C., nu arată cuvintele „În mod pașnic și patriotic" pe care le-am folosit și nici nu studiază motivul protestului, Fraudă electorală", a scris el pe Truth Social.

Trump a anunțat în mod oficial că va încerca să obțină nominalizarea republicană pentru președinția din 2024. În prezent, el este în fața altor potențiali candidați în primele sondaje de opinie, deși guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, reduce diferența. 

Comisia a publicat raportul cu doar două săptămâni înainte de începerea următoarei sesiuni a Congresului, când republicanii vor recâștiga majoritatea în Camera Reprezentanților.