VREDNIC ESTE! 21 de ani de la Întronizarea Înaltpreasfințitului Teodosie al Tomisului. Cuvântul Patriarhul Teoctist din 2001 - Filmare Inedită

La 8 aprilie 2001, în Duminica de Florii, Preafericitul Patriarh Teoctist îl întroniza ca Arhiepiscop al Tomisului pe IPS Teodosie (video inedit cu discursul Patriarhului Teoctist în baza materialului). „Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!", i-a spus atunci Înaltpreasfințitului Teodosie Părintele Arsenie Papacioc, marele duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Constănțenii și nu numai îl vor putea aniversa pe 10 aprilie, în duminica a 5-a din Post, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța unde ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie.
ActiveNews l-a declarat Omul Anului 2021! Vrednic este! Întru Mulți Ani!
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, localitatea Gheorghieni, jud. Suceava, într-o familie de creștini, Procopie și Elisabeta Petrescu, fiind cel de-al 17-lea copil și ultimul și primind la botez numele Macedon.
A urmat școala primară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980), cu licență în Teologie. Cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament și Limba ebraică, la același Institut (1977-1981) și la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992-1 aprilie 1993); în paralel, a îndeplinit mai multe încredințări: cântăreț bisericesc la mănăstirea Antim din București (noiembrie 1982 – octombrie 1986); asistent la Secția Practică, Facultatea de Teologie din București (din 1 octombrie 1986).
A fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, jud. Prahova (1987) și tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie; hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Sfânta Ecaterina al Facultății de Teologie din București, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost și hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit; la 22 martie 1994 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul Snagoveanul și hirotonit arhiereu în 3 aprilie 1994.
În iulie 1999 a obținut titlul de doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cu teza: Cartea Psalmilor și importanța ei pentru viața pastoral-misionară a Bisericii; doctor în Muzică (2005).
La București a desfășurat o impresionantă activitate în toate domeniile vieții bisericești, ceea ce a făcut ca, în 21 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc să-l aleagă în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanța); la 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, amintește Basilica.ro.
S-a implicat în activitatea pastoral-misionară și de asistență socială la București și Constanța; a reactivat mănăstiri și schituri, a înființat așezăminte monahale; s-a implicat în înființarea unei Școli de cântăreți bisericești la Seminarul Teologic din București, a trei noi seminarii teologice monahale la mănăstirile Căldărușani, Cernica și Pasărea, și a unui seminar în Giurgiu.
A înființat Seminarul Teologic Dionisie Exiguul și Școala de cântăreți bisericești Gherontie Nicolau, amândouă în Constanța; supraveghează procesul de învățământ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanța ca profesor și, o vreme, și ca decan; conducător de doctorat; a participat ca delegat al Bisericii noastre la activități pastorale și culturale în SUA și în Europa.
A desfășurat o bogată activitate științifică, ce s-a concretizat în temeinice lucrări precum: Cartea Psalmilor și importanța ei în viața pastoral-misionară a Bisericii (teză de doctorat publicată în 2001 și 2008), Muzica Vechiului Testament (2001), Viața iudeilor oglindită în Psaltirea lui David (2001), Psaltirea cu explicații și adnotări asupra termenilor biblici (2001), Psaltirea ilustrată (2002), Mărturii ale vieții creștine dobrogene (2004), Mitropolia Tomisului (în colaborare cu Adrian Rădulescu, 2004); numeroase studii și articole în diferite periodice bisericești; este membru în diferite asociații și organizații bisericești, culturale și sociale.
De asemenea, a înființat și Academia Tomitană împreună cu Profesorul Constantin Barbu.
VIDEO de la Întronizarea din 2001 cu Patriarhul Teoctist:

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Cum s-a întors Roata în Ucraina

NEVACCINAȚILOR - NIMENI NU SCAPĂ - NIMENI NU ESTE ÎN SIGURANȚA! VIDEO

Celine Dion și-a anulat 40 de concerte din motive de sănătate. Cum arată starul vaccinist și satanist în prezent: FOTO

A avut loc întâlnirea secretă Bilderberg 2023 – guvernul mondial din umbră? Despre ce s-a discutat

Chestionare pentru copii în care sunt întrebați dacă au alt sex decât băiat sau fată în România la fel ca și în Australia. FĂRĂ ACORDUL PĂRINȚILOR!

Un Bahmut de Paști pentru BOR: Șantaj Patriarhal pe axa Langley – Constantinopol
Recomandările noastre

Un preot catolic demolează atacul cuplului Schmitt - Liiceanu la adresa BOR. În contrast cu Bănescu și Baconschi, cercetătorul Remus Mircea Birtz, doctor în Teologie la Roma și în Istorie la Cluj, a scris o Recenzie de 40 de pagini, publicată de ActivNews

Declinul și Prăbușirea Imperiului American

Cum s-ar putea reactiva Mitropolia Tomisului - o zicere a Profesorului Constantin Barbu care întregește descoperirea excepțională a Mitropolitului Marcus al Tomisului Daciei în scriptele despre Niceea și o Scrisoare Deschisă către Sfântul Sinod. VIDEO

SALVAȚI PAROHIA ROMÂNEASCĂ DIN CERNĂUȚI! Apel la Solidaritate către Mitropoliile Moldovei și Bucovinei și a Basarabiei precum și către orașele înfrățite cu Cernăuțiul. Autoritățile ucrainene au dispus evacuarea și predarea Capelei din cimitirul românesc
Secțiuni: Biserica Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Persoane: IPS Teodosie
Subiecte: Aniversare Întronizare
Organizații: Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)