ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru ca SUA să elimine sistemul de acordare a vizelor pentru cetățenii români este necesar ca rata de respingere a candidaților din țara noastră să fie de sub 3%. Este declarația pe care a făcut-o ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, într-un interviu acordat pentru Ziarul de Iași, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Adrian Zuckerman a precizat: „Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%. (...) Le-am promis și președintelui Iohannis, și prim-ministrului Orban că vom lucra cu Guvernul pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri, cum poate fi redusă rata de res­pingere, ca să ajungă de la 10% la 3% și astfel să se poată ridica vizele pentru România”.

Referitor la data la care speră ca sistemul de acordare a vizelor să nu mai fie obligatoriu pentru cetățenii din țara noastră, ambasadorul SUA a arătat: „Sper să nu fie curpinsă între 5 ani și 10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar este greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%”.

El a afirmat, în acest context, că lucrul cel mai important este ca economia României să se dezvolte în perioada următoare, fapt care se va reflecta și în nivelul de trai al cetățenilor, fapt care ar avea un impact benefic al creșterii numărului candidaților care obțin facil viza pentru SUA.

Reamintim că anul  trecut, în octombrie, președintele Donald Trump a anunțat că Departamentul de stat al SUA a nominalizat oficial Polonia pentru intrarea în programul Visa Waiver. Și ungurii vor intra în continuare fără vize pe teritoriul SUA, în condițiile în care Administrația Trump și Guvernul Viktor Orban au convenit să prelungească regimul de intrare liberă a cetățenilor maghiari pe tărâm american.


În vizita pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o în august 2019 în SUA, liderul american a arătat că speră ca și România să fie inclusă cât mai curând în programul Visa Waiver, care ar însemna circulația fără vize a românilor în Statele Unite.