ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două state braziliene au suspendat marți vaccinarea femeilor însărcinate, după ce un deces în Rio de Janeiro a determinat autoritatea de reglementare în domeniul sănătății, Anvisa, să avertizeze împotriva utilizării serului experimental Covid produs de AstraZeneca la femeile însărcinate, informează Reuters.com

O gravidă din Rio de Janeiro a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca, potrivit secretarului de stat pentru sănătate Alexandre Chieppe, iar autoritățile au demarat o anchetă.

Statul Sao Paulo a suspendat vaccinarea COVID-19 pentru femeile însărcinate care prezintă factori de risc, iar statul Rio a suspendat vaccinarea tuturor femeilor însărcinate. Ambele state au citat recomandarea Anvisa ca motiv al deciziei.

Cerându-i-se o reacție, compania AstraZeneca a precizat într-o declarație că femeile însărcinate și cele care alăptează au fost excluse din studiile clinice ale „vaccinului” său COVID-19, iar studiile efectuate pe animale nu au adus dovezi directe sau indirecte de nocivitate în ceea ce privește sarcina sau dezvoltarea fătului.

Ministerul Sănătății a declarat că investighează acest caz, potrivit ziarului Folha de São Paulo, care citează o declarație făcută de minister luni seara târziu. Marți, ministerul a întârziat să răspundă solicitării de a comenta pentru presă.

Vaccinul AstraZeneca este produs și distribuit în Brazilia printr-un parteneriat cu institutul de sănătate publică Fiocruz.

Nici Fiocruz nu a răspuns deocamdată solicitărilor de a comenta situația.