ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, și cei 16 miniștri de stat ai sănătății au decis marți, la o întâlnire de urgență, să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Autoritățile din orașele Berlin și München au decis anterior să limiteze utilizarea vaccinului.

Decizia a venit pe fondul îngrijorării cu privire la cheagurile de sânge neobișnuite raportate la un număr mic de tineri care au primit vaccinul. Comisia permanentă pentru vaccinuri din Germania, cunoscută sub numele scurt STIKO, a publicat marți noi ghiduri recomandând ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat celor cu vârsta peste 60 de ani. Decizia a fost luată "pe baza datelor disponibile în prezent cu privire la apariția efectelor secundare rare, dar foarte grave legate de tromboză”, potrivit dw.com.

În Germania au fost înregistrate 31 cazuri de cheaguri pe venele cerebrale, boală cunoscută ca tromboza sinusurilor și a venelor cerebrale(CVST), iar în 19 dintre acestea a existat un deficit de trombicite sau trombocitopenie, informează digi24.


"De la AstraZeneca ne așteptăm zilnic la câte o problemă nouă", a declarat Premierul de stat al Bavariei, Markus Söder.

Senatorul berlinez Dilek Kalayci a declarat că vrea să aștepte următorul set de recomandări din partea autorităților de reglementare în urma rapoartelor despre efectele secundare ale vaccinului. Anterior, spitalele de stat din Berlin au încetat să vaccineze femeile sub 55 de ani cu serul AstraZeneca, pe fondul rapoartelor despre reacții adverse. 

În unele cazuri, pacienții care au primit vaccinul AstraZeneca au dezvoltat ulterior o formă neobișnuită de cheag de sânge în cap. Dintre puținele cazuri înregistrate, femeile mai tinere au fost afectate în principal. Mai multe țări europene au suspendat utilizarea vaccinului la începutul acestei luni, deși în acest caz pentru mai mulți vârstnici decât pentru tineri, dar au reluat campania de vaccinare, asta după ce autoritățile de reglementare UE au declarat că serul este sigur pentru utilizare.

"Din punctul nostru de vedere , acest pas este necesar deoarece între timp s-au descoperit alte tromboze venoase cerebrale la femeile din Germania", a declarat purtătoarea de cuvânt a spitalului universitar Charite din Germania referitor la suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca, potrivit dw.com.