ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un azil de bătrâni din Belgia au fost identificate 12 decese cauzate de Covid, toate în rândul persoanelor deja vaccinate. Azilul a înregistrat un val de infecții, în ciuda unei vaccinării complete efectuate cu ambele doze, în luna ianuarie a acestui an, conform Infodujour

Potrivit directoarei Anne-Catherine Roobaert, "faza critică a trecut". Jumătate dintre persoanele în vârstă vaccinate au fost infectate, rezultând 12 decese. Până în prezent, bilanțul este următorul: aproape jumătate din cei 117 rezidenți vaccinați complet în ianuarie (vaccin Pfizer) au fost infectați între mai și iunie", explică directorul. Cincizeci și cinci de  vârstnici au fost afectați, dintre care 52 din cei 117 vaccinați (44%). Din nefericire, avem 12 persoane vaccinate care au decedat și 2 diabetici în situație instabilă care sunt în prezent spitalizați. Rezultatele sunt, prin urmare, foarte serioase și ridică întrebări.

”Știm că vaccinarea nu este niciodată 100% sigură, dar în cazul acestei unități, suntem departe de ceea ce se anunță. Experiența de la Nivelles este o dovadă. Varianta indiană este cea care a fost identificată la majoritatea acestor persoane în vârstă”.

Trei din cele patru persoane nevaccinate (75%) au fost afectate, dar fără consecințe grave pentru ele: una dintre ele este asimptomatică, iar alta este în prezent sub oxigen, dar se simte bine. Vizitele familiilor fuseseră reluate și un număr bun de vârstnici se simțeau în siguranță și se aflau în camerele comune și în sala de mese: imediat ce au apărut primele cazuri, pe 17 mai, aceste măsuri au fost suspendate și a fost instituit un sistem de izolare, spune Anne-Catherine Roobaert.

În ceea ce privește îngrijitorii, aproximativ 20 de persoane au fost, de asemenea, contaminate dintre cei 135 de angajați ai unității, 60% dintre aceștia fiind de asemenea vaccinați în mare parte cu vaccinul Pfizer și o parte cu Astra Zeneca.

A fost obținută o rată de vaccinare de 60% din personalul de îngrijire în contact cu vârstnicii, ceea ce poate părea insuficient.  Măsurile de protecție, cum ar fi spălatul pe mâini, care este foarte perfectibil în rândul populației generale și al vizitatorilor, și purtarea măștilor rămân, de asemenea, elemente-cheie în protecția persoanelor vulnerabile.

În mod concret, experții analizează acum condițiile în care au fost depozitate și administrate vaccinurile. De asemenea, se efectuează analize ale calității aerului în coordonare cu profesorul Emmanuel André: în acest scop, au fost instalate echipamente, iar rezultatele vor fi dezvăluite în curând.

"Acest focar într-un azil de bătrâni este o alertă care trebuie luată foarte în serios. Nu putem paria întreaga noastră strategie de luptă împotriva pandemiei doar pe vaccinare", explică profesorul Antoine Flahaut colegilor noștri de la ziarul Atlantico. "Vaccinarea este, desigur, un aliat foarte valoros în această luptă, dar observăm că este nevoie de un nivel foarte ridicat de acoperire pentru a fi eficientă”.