ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi soți din județul Vaslui au fost amendați cu câte 3.000 de lei (amenda maximă) de DSP-ul local, în ciuda faptului că erau vaccinați cu 3 doze de ser Covid, aveau 9 teste negative făcute în Londra și la Iași și completaseră formularele de localizare a pasagerilor (PLF), însă acestea nu ar fi ajuns în baza de date a Direcției de Sănătate Publică. Este o situație recurentă căreia trebuie să-i facă față mii de vasluieni care muncesc sau călătoresc în străinătate și care s-au trezit amendați pentru că fie nu au completat formularul digital solicitat din decembrie 2021 la intrarea în România, fie l-au completat greșit, după cum relevă Gândul.ro

Este și cazul lui Andrei, un vasluian care la sfârșitul lunii decembrie s-a întors din Anglia, unde a stat o săptămână în vacanță împreună cu soția și copiii. Pentru a putea călători dus-întors cu avionul, vasluianul a plătit pe teste aproximativ 1.800 de lei, în condițiile în care biletele de avion au costat 1.900 de lei. În plus, Andrei și soția lui sunt vaccinați cu trei doze de ser Covid marca Pfizer, iar cu câteva ore înainte de a se îmbarca în avionul spre România au completat și acel formular digital, document care a fost verificat inclusiv de organele cu atribuții de control din aeroportul din Iași. Cu toate acestea, până pe 10 anuarie 2022, cei doi s-au trezit cu câte 3.000 de lei amendă de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, sub pretext că formularele completate de ei nu ar fi ajuns în baza de date a instituției.

„Le-am arătat că avem acele formulare, dar decizia lor a fost de neclintit. Ne-au spus că singura soluție de a anula acele amenzi este să contestăm în instanță. Mi se pare nedrept să fii amendat cu o sumă așa de mare de către niște autorități care au problemele lor interne, ce țin de baza de date. Când știi că nu ești pus la punct infrastructura informatică, nu da amenzi maxime. Statul român te amendează pe nedrept, apoi, în loc să-și recunoască greșeala și să-și ceară scuze, tot pe cetățean îl pune să meargă prin instanțe, pentru a cere anularea amenzii. Ăsta e respectul pe care îl are statul față de cetățenii săi”, a declarat vasluianul pentru Vremea Nouă. Cazul lui nu ar fi unul singular, sute de locuitori ai județului fiind la rândul lor amendați după călătorii făcute în afara țării. Iar asta, în condițiile în care libertatea de mișcare încă este un drept fundamental, garantat de Constituția României.

Dar nu și de DSU / CNSU, care are propriile „legi”, pentru că Raed Arafat se concentrează pe „urgențe”, nu pe „fleacuri” constituționale. Astfel că, din 20 decembrie 2021, toți cetățenii care se întorc în România au fost obligați la completarea online a „formularului de localizare a pasagerului” (FLP / PLF), un dosar de urmărire cibernetică în numele siguranței epidemiologice. Decizia a fost luată de Guvernul Ciucă, prin colaborarea lui Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, cu Raed Arafat, secretar de stat în MAI.  

Probabil că românii care erau ocupați să se vaccineze și să călătorească în ultima săptămână dinaintea Crăciunului nu au auzit despre mitingul anti-restricții din fața Parlamentului de pe 21 decembrie. Dar, astăzi, chiar și cu întârziere, au toate motivele să fie revoltați, văzând că aceleași „autorități” care i-au invitat să se conformeze dictaturii „sanitare” își bat joc de ei și le aplică amenzi maxime, poate chiar mai usturătoare decât cele primite - pe nedrept - de antivacciniști. Momentul trezirii este atunci când atât nevaccinații, cât și vaccinații, ajung la concluzia că statul nu le-a fost niciodată prieten.