ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele imagini cu fostul președinte al republicii, Traian Băsescu, după ce s-a externat din spitalul din Paris în urma unui AVC, reîntors în București, au fost prezentate de Antena 3 în exclusivitate. Băsescu ar fi suferit un accident vascular cerebral la scurt timp după ce ÎCCJ a dat o hotărâre definitivă privind colaborarea lui cu fosta securitate ca poliție politică. El era și vaccinat cu serurile experimentale Covid, printre ale căror posibile reacții adverse se numără și AVC-urile.

Ex-președintele a ajuns noaptea trecută acasă, la vila de protocol, unde, ieri, soția lui, Maria Băsescu, a început deja să împacheteze și să mute bunurile din locuință. Iar aceasta, pentru că Traian Băsescu a pierdut dreptul de a locui în vila de protocol, după ce instanța a decis definitiv că a fost colaborator al Securității, dar și după ce Parlamentul a adoptat în 2021 o lege care prevedea retragerea privilegiilor foștilor președinți dovediți că au colaborat cu securitatea comunistă. 
 
În timp ce Maria Băsescu evacua vila din str. Gogol, poștașul a adus o înștiințare de la SPP. A fost ținut în fața casei, deși în clădire se aflau mai multe persoane. 

„Dacă ați spus că e acasă, asta se numește refuz de corespondență, pentru că (persoana) e prezentă”, a spus poștașul.

Acesta a spus că de corespondența primită se ocupa de obicei Maria Băsescu.

„E divorțul între Băsescu și SPP”, a glumit poștașul în timp ce scria un aviz.

În urmă cu o săptămână, Traian Băsescu a fost la Spitalul Militar pentru niște investigații. Luni, fostul președinte a plecat la Bruxelles, iar miercuri, când a primit sentința instanței de colaborare cu Securitatea, i s-a făcut rău pe holul Parlamentului European.

A mers la spital la Bruxelles pentru investigații, s-a întors în țară, a revenit la Spitalul Militar pentru alte investigații și, apoi, a fost trimis la o clinică din Paris.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila RAPPS în termen de 60 de zile, după ce a fost declarat oficial colaborator al Securității

Traian Băsescu și membrii familiei sale trebuie să părăsească locuința primită de la stat în termen de 60 de zile.

Decizia vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în privința statutului său de colaborator al fostei Securități ca poliție politică, în data de 23 martie.

„Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 își pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile de la încetare.

Potrivit sursei citate, în cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul pus la dispoziție, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea.
 
Totuși, cel mai probabil nu va fi depășit termenul de două luni pentru evacuare, având în vedere că Maria Băsescu s-a apucat de împachetat din prima săptămână de după pronunțarea hotărârii ÎCCJ în privința soțului ei.

În 2015, lui Traian Băsescu i s-a dat spre folosința gratuită vila situată în Str. Gogol nr. 2, sector 1 din Capitală.