ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinurile COVID-19 nu vor fi suficiente pentru a rezista variantei Omicron, a avertizat directorul general al BioNTech, compania germană care se află în spatele vaccinului cu ARNm produs împreună cu Pfizer, potrivit EuroNews.

"Trebuie să fim conștienți de faptul că și tripla vaccinare este susceptibilă să transmită boala... Este evident că suntem departe de eficacitatea de 95% pe care am obținut-o împotriva virusului inițial", a declarat Ugur Sahin pentru cotidianul francez Le Monde, într-un interviu publicat luni.

Compania germană proiectează deja un vaccin împotriva coronavirusului adaptat la noua variantă, folosind ca antigen proteina spike de la Omicron și cele 32 de mutații ale sale. Sahin a anunțat că acesta ar trebui să fie gata până în martie.

"Rămânem în continuare în grafic cu obiectivul nostru de 100 de zile, ceea ce înseamnă că ar trebui să putem livra primele vaccinuri adecvate pentru Omicron în luna martie, sub rezerva aprobării autorităților de reglementare", a spus el.

Unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectul acestor noi vaccinuri, deoarece, în loc să stimuleze noile apărări imunitare, ar putea risca să le stimuleze pe cele inadecvate.

Solicitat să răspundă la această întrebare, Sahin a declarat: "Acest principiu este o ipoteză nedovedită, personal, nu cred că este o problemă reală. Sistemul imunitar are o adaptabilitate și o plasticitate ridicată și ar trebui să fie capabil să le activeze pe ambele, consolidând răspunsurile imunitare existente, în timp ce generează noi anticorpi".

"Dar, evident, va trebui să o evaluăm."

Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă că Omicron a fost detectat în 89 de țări și că se răspândește rapid chiar și în locuri cu niveluri ridicate de vaccinare a populației.