ACTUALIZARE 15:30 SRI anunță că 4 spitale sunt afectate de atacul cibernetic din București, Alba, Huși, Dorohoi și Cărbunești, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză. SRI anunță că pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, infecția bazându-se pe păcălirea utilizatorului.

„Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeș” - București, Huși, Dorohoi și Cărbunești”, informează reprezentanții Serviciului Român de Informații.

Potrivit sursei citate, o echipă a Centrului Național Cyberint a se îndreaptă spre Spitalul „Victor Babeș” pentru a analiza situația și a ridică „artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri”.

Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.
 
Știrea inițială
 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi că a fost primită o informare vizând o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, astfel că au fost transmise recomandări către toate spitalele din România, transmite Mediafax.

Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. 


Ministerul Sănătății a confirmat atacurile


„Ieri (miercuri - n.r.) am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens, au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise tuturor spitalelor existente pe teritoriul României”, a declarat, joi, Sorina Pintea, la Digi 24.

Pintea a mai spus că pacienții sunt afectați de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews