ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2024 este Anul Avram Iancu. 200 de ani de la nașterea eroului-martir al neamului  românesc. Conferința ”Iorga după Iorga”, ediția a patra dedică în acest an un moment special  crăișorului Munților Apuseni. De aceea,  am denumit acest eveniment ”Spiritul național, de la Avram Iancu la Nicolae Iorga”.

În viziunea lui Iorga, Avram Iancu a fost  întruchiparea sacrificiului pantru apărarea spiritului național al românilor. Crăișorul s-a ridicat din rândul ”norodului” și cu sabia în mâna a luptat pentru eliberarea de sub ocupația și din jugul grofilor. În același timp, Iorga a dus un adevărat război, cu condeiul și cu vorba pentru renașterea națională. Doi eroi, două epoci care au lucrat pentru opera nației și afirmarea într-o lume complicată și plină de conficte militare.

Astfel, Consiliul Județean Prahova, împreună cu Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești și Casa Memorială ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, dar și cu implicarea Muzeului de Istorie și Arheologie Zalău, organizează ediția a patra a Conferinței ”Iorga după Iorga”, având tema ”Spiritul național, de la Avram Iancu la Nicolae Iorga”. Partneri media sunt Noua TV, Evenimentul istoric, Activenews.ro, Cetățeanul.ro, Newsteam.ro, Ancheteonline.ro, Actualitatea prahoveană și Opinia Transilvană. De asemenea, colaborator media, este, deja, de patru ani, Radio România Actualități.

Evenimentul se petrece în perioada 14-16 iunie, la Casa Memorială , ”Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte.  Va cuprinde conferințe susținute de profesori universitari, cercetători istorici, reprezentanți ai Academiei Române, publiciști, scriitori, jurnaliști. De asemenea, vom organiza o sesiune specială pentru prezentarea de cărți lansate în ultima perioadă. Și nu în ultimul timp, vom organiza un concurs de eseuri dedicat elevilor, care învață la școlile din zonă. Un moment artistic ne va oferi  un asamblu folcloric din regiunea Vălenii de Munte.