ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu și tuturor deținuților politic din temnița Târgu Ocna va avea loc marți, 18 februarie 2020, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și sub organizarea Fundației Profesor George Manu, informează revista Atitudini.com

Ca în fiecare an, comemorarea se va ține la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna (jud. Bacău), în vecinătatea Spitalului Penitenciar, în apropierea căruia se află gropile comune și Troița foștilor deținuți politic. 

Astfel, marți de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie, urmată apoi de slujba parastasului în memoria lui Valeriu Gafencu și a deținuților politic de la Târgu Ocna.
 
Valeriu Gafencu a trecut la Domnul pe 18 februarie 1952, în sanatoriul-închisoare Târgu Ocna, unde ajunsese în decembrie 1949, trecând anterior prin pușcăriile Aiud și Pitești unde, din cauza condițiilor inumane de detenție, se îmbolnăvise de reumatism, TBC pulmonar, osos și ganglionar. El fusese arestat în toamna anului 1941, pe când era student în anul al II-lea al Facultății de Drept și Filosofie din Iași, și condamnat la 25 de ani de muncă silnică, pe motivul convingerilor sale și a liberei asocieri cu organizațiile de tineret numite „Frății de Cruce”.
 
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna a fost construită din piatră și cărămidă în anul 1824, fiind o ctitorie a preoților Ioan Doroftei și Andrei Sechelaru. Este o biserică modestă, fără elemente notabile, importantă însă prin vechimea sa, fiind considerată monument istoric în perioada interbelică. În vecinătatea ei se află un cimitir al penitenciarului. Troița ridicată în urmă cu câțiva ani are o placa de bronz pe care sunt trecuți 55 de deținuți politic care au murit în această închisoare în timpul regimului comunist, notează pagina Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Ocna.