Valeriu Zgonea (PSD), fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat luni pentru trafic de influență de Tribunalul București, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu executare, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel București, informează G4Media.ro și Mediafax.ro .

Instanța a mai dispus și menținerea măsurii asiguratorii până la concurența sumei de 62.143 lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Procurorul de ședință al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut, în urmă cu două săptămâni, o pedeapsă cu închisoarea pentru Valeriu Zgonea, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Fără să individualizeze, procurorul a opinat că pedeapsa ar trebui să fie cu executare și orientată spre mediu. Pentru trafic de influență în formă agravantă legea prevede pedeapse de maximum 10 ani de închisoare.

În ultimul cuvânt în fața instanței, Valeriu Zgonea și-a susținut nevinovația și a acuzat presupuse abuzuri ale D.N.A. în cazul său.

„Am încredere că ... dumneavoastră aveți posibilitatea de a arăta abuzurile DNA. Cred cu tărie în actul de justiție. Repet, sunt nevinovat”, a declarat luni fostul președinte executiv al PSD.

Dosarul lui Valeriu Zgonea a fost trimis în instanță de D.N.A. Ploiești în ianuarie 2018, fiind instrumentat de fostul magistrat Lucian Onea, judecat la rândul său pentru abuzuri, în urma sesizării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anti-corpuție în cazul fostului lider PSD, „în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”.

În același dosar de trafic de influență, Dumitru Dobrică, fost consilier județean la Buzău în perioada iunie 2004 - decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.