ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populația să părăsească în masă Ucraina aflată în război. Mii de cetățeni au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina și România, în zona localității Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinație finală diferite orașe din România sau alte țări europene. De asemenea, sute de mașini cu numere de Ucraina așteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România. O mare parte dintre aceștia sunt români din Bucovina de Nord (regiunea Cernăuți) care, având și cetățenie română, se refugiază în Patria-mamă.

Autoritățile ucrainene au permis ieșirea din țară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaților este permisă părăsirea țării doar pentru cei care au rezidență pe teritoriul altui stat. În acest context, la porțile metalice ale punctului de frontieră așteptau numeroase femei cu copii în brațe sau cu copii în cărucioare. Mulți dintre refugiați au reușit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate. 

„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situație dificilă”, a declarat, pentru AGERPRES, o femeie care a părăsit, joi, Ucraina.

Durata de așteptare pentru a intra în România este foarte mare, coada de mașini la graniță întinzându-se pe o lungime de 3 - 4 kilometri.