ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agitație mare in spatiul public și pe rețelele de socializare după ce un cort amplasat în Piața Universității, în care au avut loc spectacole de Ziua Internațională a Romilor, a fost vandalizat cu mesaje rasiste la adresa etniei rome. 

Incidentul, produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, a provocat un  val de comentarii pe Facebook și reacții ale oficialilor români, care au condamnat gestul considerat drept unul rasist. Opinia publică din România și reprezentanții autorităților nu s-au scandalizat la fel în urmă cu doar câteva săptămâni, când un cort instalat de Coaliția pentru Familie în Piața Unirii din București a fost vandalizat de un grup de activiști pro-homosexualitate. 

"Antițigănismul e o realitate în România actuală. Azi mă voi duce la Universitate să spun "Nu" rasismului. Vino și tu să arătăm celor care propovăduiesc ura că nu au nicio legătură cu ceea ce noi gândim, simțim și vrem!, a scris pe Facebook sâmbătă Gelu Duminică, un cunoscut activist rom, postând câteva imagini cu cortul vandalizat.
 
Dacă în cazul actului de vandalism asupra cortului instalat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor au ieșit să vorbească despre rasism membri ai guvernului Cioloș, în frunte cu ministrul Justiției, Raluca Prună și șeful de Educație, Adrian Curaj, incidentul în care a fost implicat un cort al Coaliție pentru Familie nu a sensibilizat autoritățile în niciun fel.
 
Poliția Capitalei a anunțat că s-a autosesizat în urma incidentului de la cortul de la Universitate, unde se sărbătorește Ziua Romilor. Dar a  trecut cu vederea vandalizarea cortului Coaliției pentru Familie, în condițiile în care autorii acestei acțiuni, Familia LGBT, au anunțat pe site-ul lor că au făcut asta pentru a revendica "spațiul public" și chiar au amenințat cu  noi acte de vandalism.