ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a exclus trimiterea de avioane de luptă poloneze în Ucraina pentru a sprijini rezistența acesteia în fața Rusiei, deoarece aceasta ar atrage NATO în conflictul ruso-ucrainean, Polonia fiind țară membră a Alianței Nord-Atlantice.

Vorbind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți, la baza aeriană de la Łask, în centrul Poloniei, Duda a respins sugestia potrivit căreia câteva țări, inclusiv Polonia, ar fi livrat avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei. Această informație a fost prezentată inițial de Verkhovna Rada, parlamentul ucrainean, și de forțele aeriene ucrainene.

NATO nu este parte la conflictul dintre Rusia și Ucraina și, prin urmare, Polonia nu poate trimite avioane în spațiul aerian ucrainean, a subliniat președintele polonez.

„Nu trimitem nici un avion cu reacție în Ucraina, deoarece acest lucru ar produce o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte în acel conflict”, a declarat Duda, citat de Euractiv.com.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a reiterat că Alianța Nord-Atlantică nu își va trimite trupele în Ucraina. Întrebat despre avioanele de luptă poloneze, el i-a pasat cu o oarecare incertitudine întrebarea președintelui Duda.

Cu toate acestea, în cazul în care conflictul se va extinde pe teritoriul NATO, aliații vor fi pregătiți să acționeze în conformitate cu articolul 5 al Tratatului de la Washington, a declarat Stoltenberg (aceasta ar presupune ca Rusia să atace în interiorul granițelor statelor membre NATO, n.r.). El a reamintit că NATO a decis recent să desfășoare pentru prima dată în istorie Forța sa de Răspuns, iar trupele franceze tocmai au sosit în România „ca element principal al acestei forțe”.

Reiterând că NATO nu va desfășura trupe în Ucraina, Stoltenberg a confirmat că Alianța sprijină în continuare Kievul în multe alte moduri, inclusiv cu diferite tipuri de ajutor militar, cum ar fi arme antitanc și sisteme de apărare aeriană, dar și cu ajutor umanitar și sprijin financiar.