ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezența poetei Ana Blandiana la protestele  #Rezist din Piața Victoriei și asemănarea pe care aceasta a făcut-o cu fenomenul Piața Universității din 1990 nu au rămas fără replică din partea vicepreședintelui ALDE, Varujan Vosganian. Vosganian îi reamintește Anei Blandiana că, spre deosebire de protestele din Piața Universității, în care nu s-a cerut nicio clipă restrângerea abuzivă a drepturilor cetățenești, cei de la  #Rezist ridică în slăvi semnatarii zecilor de protocoale secrete ce restrâng drepturile constituționale ale românilor.

Acesta este textul postat pe Facebook de vicepreședintele ALDE: 

Nu, doamnă Ana Blandiana, mitingurile de acum din Piața Victoriei nu se aseamănă cu cele din 1990 din Piața Universității!

1. Noi, protestatarii din Piața Universității, militam, în primul rând, pentru apărarea drepturilor omului. Nu am auzit niciun protestatar, în niciunul dintre mitingurile din ianuarie 2017 și până acum, să invoce măcar o singură dată drepturile omului.

2. Noi eram de partea victimelor și voiam o justiție onestă. Nu am auzit niciun protestatar de acum să pronunțe numele vreuneia dintre victimele abuzurilor unor magistrați incorecți sau să-i condamne public pe aceștia. Nici un licăr de compasiune la adresa celor care au fost hăituiți ani de zile în procese sau au stat prin pușcării fiind nevinovați. Protestatarii de azi nu sunt solidari cu cei 77 de medici oncologi hăituiți în procese și apoi achitați, cu cei douăzeci de salariați ai Portului Constanța ținuți cu lunile nevinovați prin pușcării , cu cei patruzeci de salariați de la Romgaz luați cu duba de mascați și ținuți șapte ani în cercetări socotite de judecători netemeinice și nelegale etc. etc. Ei sunt, în schimb, solidari cu cei care au comis abuzurile acelea. Ba, mai mult, îi încurajează să continue în același fel.

3. Noi nu am fi acceptat niciodată restrângerea abuzivă a drepturilor cetățenești. Protestatarii de acum ridică în slăvi pe cei care au semnat în secret zecile de protocoale ce restrâng drepturile constituționale ale românilor.

4. Noi am militat pentru respectarea demnității private. Protestatarii de acum nu suflă o vorbă despre sutele de mii de mandate de ascultare emise în ultimul deceniu. Nu cred, doamnă Ana Blandiana, că printre idealurile noastre, în Piața Universității, se număra și recordul absolut al mandatelor de ascultare pe locuitor.

5. Noi, în Piața Universității, nu am însângerat fața niciunui bătrân care trecea pe lângă noi și nici măcar nu l-am îmbrâncit. Nu ne-am pozat țanțoși cu arme albe în chip de Ninja, nu ne-am plimbat mândri, la braț, cu conducătorul țării, nu ne-am chemat copiii în piață să joace șotron pe nume sau chipuri de oameni, nu ne-am întrecut în a profera amenințări cu moartea și măscări de tot felul.

6. Și doamnă Ana Blandiana, noi nu am fost idolatri, nu am ridicat osanale nimănui, nici măcar celor care vorbeau din balconul Universității, cu atât mai puțin procuraturii, serviciilor secrete și conducătorului statului care le numește șefii. Noi am dorit alegeri libere și corecte, am dorit să scăpăm de mentalitățile comuniste potrivit cărora spațiul privat era încălcat cu brutalitate și viața unui om nu făcea două parale.

Singurul idol căruia ne-am închinat noi, în Piața Universității, a fost libertatea.”