ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un electrician, pe numele lui Ionuț Chicheluș, a făcut descoperirea vieții sale, căutând metale rare, cu ajutorul detectorului. În localitatea Ciobănița, acesta a descoperit un tezaur format din monede romane din bronz, transmite Constanța Info

Conform arheologilor, monedele sunt din secolul III. Electricianul a chemat deja reprezentanții Poliției și ai Muzeului de Arheologie, pentru a preda tezaurul găsit, mai informează sursa citată, care publică și imagini oferite de Rodica Bobîrnac de la fața locului (foto/video mai jos).

„Eram cu doi prieteni și am ieșit în teren să ne relaxăm pe un islaz. Obișnuim să ne relaxăm așa și detectăm tuburi de cartușe, cuie. Azi am avut și un semnal mai bunicel, am săpat și am găsit o olicică cu monede romane.

Am anunțat autoritățile. E prima oară când descopăr așa ceva, dar îmi place să mă relaxez. Am anunțat toate autoritățile. Vă dați seama că inițial nu am știut ce este. Am crezut că e piatră. După ce am văzut că este o monedă, două, trei, am realizat că este o olicică. Muncim mult și asta facem ca hobby”, a declarat descoperitorul vasului, Ionuț Chicheluș, citat de ObservatorulPh.

Au fost descoperite aproximativ 350 de monede în vasul de ceramică cu diferite desene pe suprafața lor. Pe unele dintre ele sunt acvile, iar pe altele sunt șerpi sau îngeri.

La fața locului au ajuns polițiștii alături de specialiștii de la Muzeul de Istorie și Arheologie, iar aceștia au preluat tezaurul și în următoarele zile se va face expertizarea fiecărei piese în parte pentru stabilirea perioadei din care provin.

Comunicatul Poliției după VIDEO:

„La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 16.15, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice.

La fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas.

Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).

Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituția noastră, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Constanța.