ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Bănescu, mult prea lipit pe parbrizul Facebook-ul și de căsuțele de mesagerie ale unor domnișoare pentru un așa-zis soț care și-ar trata chipurile soția presupus bolnavă de cancer, a intrat de-a dreptul într-o stare de incontinență verbală specifică adolescenților întârziați.

Mai nou, după înțepatul de la Patriarhie, a saluta cu „Doamne ajută” trebuie „denunțat igienic”. Oricât ar părea de ciudat, frazele de mai jos aparțin purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. Citiți și vă cruciți:

„A denunța igienic uzarea prin exces gol de trăire religioasă a invocației „Doamne ajută”, devenită frecvent doar un formal salut, li se pare unora scandalos.

O impardonabilă hulă.

A înjura gros de toți zeii, crucindu-te apoi cu rapiditatea gesturilor manifeste în sindromul Tourette, pupând o icoană „rusește”, trece însă o dovadă de pioșenie pravoslavnică indubitabilă, care trebuie atent menajată pentru a nu deranja „credinciosul” scufundat în starea de „mysterium tremendum et fascinans”.

Ce contează că încurajarea ritualismului bigot și a formalismului religios sterp dăunează grav sănătății și bunului-simț ale credinței !?”, scrie Vasile Bănescu azi pe Facebook.

Postarea de mai sus urmează unei alteia a incontinentului de la Patriarhie, care se încheia abracadabrant:

„Inflaționismul lingvistic pios în care se mimează cabotin apropierea de Dumnezeu, familiaritatea cu El, trădează adesea deplina aplatizare, nepăsare sau rutină spirituală.

Când, de exemplu, firescului „Bună ziua” sau „La revedere” i se suprapune mecanic (nu proaspăt și spontan) supraabundentul „Doamne ajută” debitat verbal chiar în timp ce-ți ferești privirea de celălalt sau abia-ți stăpânești o grimasă, s-ar putea ca tocmai să încalci flagrant a treia poruncă a Decalogului.

Adică să te afunzi și mai adânc în deșertul înstrăinării de El, adevărata Cale spre Viață.”

Ajută-l, Doamne!

Citiți și  În atenția Sfântului Sinod al BOR: Vasile Bănescu, autointitulat purtător de cuvânt al Bisericii, MINTE despre vaccinurile Covid și în al 13-lea ceas, sfidând morala creștină și sufletele copiilor uciși în numele științei. VIDEO/DOVEZI