ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat, într-un interviu la TVR, în emisiunea „Universul credinței”, rezultatul Referendumului de săptămâna trecută, explicând de ce  acesta nu este un eșec al Bisericii și, în niciun caz o victorie a progresiștilor.  Vasile Bănescu a vorbit despre „avalanșa de manipulări deversate în societate”, dar și despre„discursurile extrem de ideologizate” ale unor politicieni, prin care au fost ofensate milioane de români.
 
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a referit în mod special la declarațiile președintelui Iohannis, care, după Referendum, afirma că „România a avut de trecut un test important, iar pacea socială a fost afectată de o perioadă de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constituției, iar când pacea socială este tulburată, întreaga societate are de suferit”.  În atacul lansat asupra susținătorilor Referendumului, șeful statului, care a invocat „unitatea poporului” , a sugerat că această campanie pentru Referendum a fost una a „spaimelor și tulburărilor provocate de pericole imaginare”.

Vasile Bănescu spune că s-a simțit ofensat de afirmațiile președintelui, aflând că „am o imaginație excesiv de bogată, în care plutesc dezordonat „primejdii imaginare”. 

 „M-a mirat însă să constat apariția unor discursuri, aș spune excesiv de ideologizate, din partea unor oameni politici, în România. Mă refer acum la o persoană, care într-un fel a ofensat milioanele de oameni care gândim în termeni curați familia și căsătoria. 
Da, eu personal m-am simțit ofensat când am aflat că am o imaginație excesiv de bogată, în care plutesc dezordonat „primejdii imaginare”. Nu! Corectitudinea politică, marxismul cultural, violențele anticreștine, acestea nu sunt primejdii imaginare. Faptul că unor copii de grădiniță li se livrează noțiuni de homosexualitate, faptul că se încearcă schimbarea unor valori precum familia și căsătoria, acestea nu sunt primejdii imaginare, sunt primejdii reale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vorbind despre miza uriașă a rezultatelor, Vasile Bănescu a avertizat că „vom vedea în curând efectele, din păcate nocive, pentru societatea românească, pentru sfera publică morală, ale netrecerii acestui Referendum”.

„Să nu uităm că au ieșit la vot aproape patru milioane de oameni.  Dar numărul celor care ar fi putut vota nu este cel vehiculat, cel de 18 milioane. În România suntem deja mult mai puțini. Suntem în jur de 15 milioane, știm foarte bine că în diaspora nu se poate vota articulat, coerent, pentru că distanțele sunt uriașe și foarte puține. De aceea, consider că din punct de vedere moral acest Referendum a trecut”, a adăugat Vasile Bănescu, arătând că, „în niciun caz nu se pune problema unei așa zise victorii a progresismului în România” și că „majoritatea oamenilor din România, și, conform sondajelor, gândesc căsătoria și familia în termeni firești.”

Purtătorul de cuvânt al Patriahiei a reafimat că:
„BOR și celelalte culte din România nu au niciun fel de puseu anti-european. Suntem pro europeni, suntem convinși că locul României este în UE, dar viziunea creștină asupra lucrurilor coincide cu acea Europa Christiana. Dorim să rămânem integrați și facem parte din Europa, o Europă clădită pe valori fundamentale, pe care am încercat să le apărăm și acum la Referendum.”