ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solicitare neobișnuită a Bisericii Catolice, la 30 de ani de la evenimentele din 1989.  Ambasadorul Vaticanului la București, Miguel Maury Buendia, i-a cerut președintelui Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității să verifice dacă șase preoți catolici din România au făcut sau nu poliție politică pentru Securitatea comunistă, scrie adevarul.ro.

„Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iași cu Securitatea Stalului spre sfârșitul perioadei comuniste", se arată în cererea pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului. 

„În vederea clarificării naturii acestor eventuale relații, aeastă Nunțiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare CNSAS pentru orice informație utilă oferită", se mai arată în cerere. Surse apropiate bisericii spun că verificările ar avea legătură cu posibile schimbări de episcopi. 
 
Reprezentanții Sfântului Scaun au cerut verificarea următoarelor persoane: -
Dâscă Isidor, paroh și decan de Bacău
- Farcaș Benone, rector al institutului „Sfântul Iosif" din Iași
- Fechet Alois, actualmente rezident în Italia - Iacob Ieronim, paroh de Constanța
- Păuleț Iosif, paroh și decan de Suceava
- Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria