ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel național pentru 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măștii devine obligatorie în spațiile închise. De asemenea, se prelungește suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile. Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu. Ieșirea din afara localităților se va face doar din ”motive întemeiate”.Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
 Cu aceeași dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.
Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei  proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; 
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; 
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; 
 i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane
. j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția,  service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.   La solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situațiile exceptate potrivit prevederilor se justifică prin declarație pe propria răspundere.
 
Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență:  

Art.1 Începând cu data de 15.05.2020, se declară Starea de alertă la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

2 Art.2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă, sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3 Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

Art.4 Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la art. 3, necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autoritățile administrației publice centrale și locale emit acte normative și acte administrative, potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art.5 În aplicarea dispozițiilor art. 7 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări prin Legea 20/2020, cu modificările și completările ulterioare, și ale HG nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin ordin al comandantului acțiunii, măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 , în cadrul acțiunilor de răspuns la nivel național.

Art.6 Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 
Marcel Vela a explicat că starea de alertă se decretează la nivel național pentru 30 de zile. 

”Art1. Începând cu data de 15 mai se declară starea de alertă la nivel național pentru 30 zile”, este primul articol al Hotărârii adoptate de CNSU. 

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale și la locurile de muncă purtarea măștii devine obligatorie.

Șeful DSU a explicat că se prelungește interdicția zborurilor de pe toatre aeroporturile pentru o perioadă de 14 zile. ”Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviație spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunțat Raed Arafat. 

De asemenea, se suspendă transportul internațional de persoane către aceleași tări, până la 1 iunie 2020. 

”Se instituie carantina sau izolarea la locuință pentru persoanele care vin din străinătate. Cele care nu pot sta acasă, se poate opta pentru carantina instituționalizată. Cei care vin în țară indiferent de unde vin se aplică măsura de izolare la domiciliu. Carantină instituționalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă carantina la domiliciu”, a anunțat Raed Arafat. 

Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. 

Ieșirea în afara localității se va face doar pentru motive întemeiate.  ”Este interzis în afara localității cu excepții: interes profesional, umanitar, activități agricole, îngrijirea unei proprietăți, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistența persoane vârstnice, deces, asistența medicală care nu poate fi amânată”, a mai precizat Raed Arafat.