ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Copiii cu tulburări din spectrul autist vor beneficia de tratamente stomatologice gratuite! Proiectul a fost votat în timp record în Senat și Camera, iar cei aproape 14.000 de copii diagnosticați cu o astfel de afecțiune și familiile lor primesc un sprijin din partea statului.”, a anunțat azi senatoarea Gabriela Firea pe Facebook.

„Proiectul pe care l-am inițiat alături de colegii mei senatori și deputați a fost votat cu majoritate de voturi în Camera Deputaților, după ce în urmă cu doar două săptămâni a fost adoptat în Senatul României.

Un copil cu autism necesită terapii și tratamente extrem de costisitoare pentru părinți. Orice ajutor din partea statului este binevenit, iar tratamentele stomatologice trebuie să fie gratuite și pentru acești copii. Prin acest proiect, pe care l-am inițiat alături de colegii mei din Senat și Camera Deputaților, completăm Legea nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Nu este „o pomană” sau o „cheltuială inutilă”, cum vor spune unii, ci un proiect extrem de util pentru familiile care au copii cu această dizabilitate și care reușesc cu greu să primească astfel de servicii medicale. În plus, acest sprijin ajută la prevenirea apariției unor boli care le-ar putea afecta și mai mult sănătatea.”, mai scrie senatoarea, felicitându-i și pe colegii ei care au lucrat la acest proiect, deputata Laura Vicol, senatorul Claudiu Mureșan și senatorul Ionel Cristescu.

Senatul a adoptat pe 7 noiembrie, în plen, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 151/2010 care prevede acordarea și decontarea serviciilor medicale stomatologice și a tratamentelor dentare pentru persoanele diagnosticate cu tulburare din spectrul autist, anunța ȘtiripeSurse.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari PSD, AUR și neafiliați, au precizat, că începând cu 1 iulie 2023, tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani sunt gratuite, inclusiv aparatele ortodontice, iar gratuitatea se aplică tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu.

"Considerăm necesară completarea actualului cadru legal, astfel încât să fie decontate serviciile stomatologice și tratamentele dentare și pentru persoanele diagnosticate cu tulburare din spectrul autist. Să eliminăm inechitățile actuale, și să ne raportăm și la problemele financiare majore pe care le întâmpină familiile persoanelor diagnosticate cu autism", se mai arată în expunerea de motive.

În ședința de vot final, legea inițiată de senatori PSD și AUR a fost susținută și de celelalte formațiuni politice din Senat.