ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circulația cetățenilor români în UE s-ar putea face doar cu pașaport din 2016.

La o săptămână după atentatele de la Paris, statele europene, la presiunea Franței, au obținut vineri generalizarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe care vor să le facă de netrecut pentru posibilii jihadiști, notează agenția France Presse.
 
Cele 28 de state membre ale UE și-au sporit de asemenea presiunea pentru ca Parlamentul European să accelereze adoptarea registrului european cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR), considerat indispensabil de către Franța pentru a urmări parcursul "celor care vor să ne atace".

Europa "a pierdut prea mult timp", a declarat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la întâlnirea cu omologii săi europeni la Bruxelles, reuniți la solicitarea Parisului pentru găsirea unui răspuns european urgent în fața amenințării teroriste.

"Vocea Franței a fost auzită", a spus comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, care a salutat consensul celor 28 de state membre asupra propunerilor de îmbunătățire a schimburilor de informații între ele, după lacunele observate în ultimele zile.

Comisia Europeană va prezenta "până la sfârșitul anului o propunere de reformă a Codului Frontierelor Schengen", astfel încât să poată fi întreprinse controale sistematice asupra cetățenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE, a anunțat ministrul francez de interne, într-o conferință de presă alături de comisarul european.
Miniștrii europeni reuniți vineri în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au decis să întărească 'imediat' controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni.

Însă pentru ca aceste controale să devină cu adevărat sistematice pentru europeni, este nevoie de o inițiativă legislativă a Comisiei.