ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Zelenski va sosi astăzi în Marea Britanie, în prima vizită de la invazia rusă, transmite Sky News.

Vizita va fi cea de-a doua deplasare în străinătate a lui Volodymyr Zelenski de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an și va implica oferirea de către Marea Britanie a unui sprijin suplimentar sub formă de instruire, echipamente și sancțiuni împotriva Rusiei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski va sosi astăzi în Marea Britanie pentru a se întâlni cu Rishi Sunak și cu trupele ucrainene, a anunțat biroul premierului.

Aceasta este prima sa vizită în Marea Britanie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

De atunci, el a mai făcut doar o singură călătorie în afara Ucrainei, când a mers în Statele Unite și a făcut o escală în Polonia la întoarcere, chiar înainte de Crăciun.

Zelenski și Sunak vor discuta despre sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei, începând cu un "val imediat" de echipamente militare trimise de Marea Britanie în această țară, iar premierul își va consolida sprijinul pe termen lung.

De asemenea, Marea Britanie urmează să anunțe astăzi noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizându-i pe cei care l-au ajutat pe președintele rus Vladimir Putin să își construiască averea personală și companiile care profită de pe urma "mașinăriei de război" a Kremlinului.

În decembrie, Sunak a călătorit la Kiev pentru prima dată de când a devenit prim-ministru în octombrie, unde a promis un pachet de 50 de milioane de lire sterline pentru a stimula apărarea aeriană ucraineană.

Predecesorul său, Boris Johnson, a avut o relație foarte apropiată cu Zelenski și a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei.

Există așteptări că liderul ucrainean ar putea face, de asemenea, prima sa vizită la instituțiile Uniunii Europene de la începutul războiului, în timp ce liderii se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit. Totuși, acest lucru nu a fost confirmat.

Miercuri, Sunak se va oferi să consolideze pregătirea britanică pentru trupele ucrainene, inclusiv pentru piloții de avioane de luptă, astfel încât aceștia să poată pilota avioane de luptă la standardele NATO, a declarat Number 10.

De asemenea, el se va oferi să înceapă imediat un program de pregătire pentru pușcașii marini.

Marea Britanie a antrenat deja 10.000 de soldați ucraineni în ultimele șase luni și intenționează să antreneze încă 20.000 de soldați în acest an, ca parte a unui efort internațional de intensificare a pregătirii trupelor ucrainene.

Downing Street a declarat că Sunak se va oferi, de asemenea, să furnizeze Ucrainei capacități cu rază de acțiune mai lungă pentru a "perturba capacitatea Rusiei de a viza în mod continuu infrastructura civilă și critică națională a Ucrainei".

Sunak a spus: "Vizita președintelui Zelenski în Marea Britanie este o dovadă a curajului, a determinării și a luptei țării sale, precum și o dovadă a prieteniei de nezdruncinat dintre cele două țări ale noastre.

"Din 2014, Regatul Unit a oferit o pregătire vitală forțelor ucrainene, permițându-le să-și apere țara, să-și protejeze suveranitatea și să lupte pentru teritoriul lor.

"Sunt mândru că astăzi vom extinde această pregătire de la soldați la pușcași marini și piloți de avioane de luptă, asigurându-ne că Ucraina are o armată capabilă să își apere interesele mult timp în viitor.