Viața jertfitoare a frumoasei ”teroriste” Justina Constantinescu, soția preotului-martir Ioan executat la Jilava, susținătoarea Haiducilor Muscelului, mama ”teroristei” Iuliana Preduț și bunica Justinei Libertatea, născută în închisoare (+17 Aprilie 1983)

Sentința 119 din 4 iunie 1959 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare o va culpabiliza pe prezbitera Justina Constantinescu pentru comiterea delictului de „omitere de denunț” și pentru sprijinul efectiv – moral și material – acordat membrilor Grupării de partizani „Haiducii Muscelului”, „de favorizarea bandei teroriste Arnăuțoiu, ai cărei membri se ascundeau, în anul 1952, lângă satul Poenărei”, consemnȃnd următoarele infracțiuni ce vizau art. 284 combinat cu art. 207 al Codului penal comunist: „Începând din anul 1952, inculpata a ajutat cu alimente, bani și articole de îmbrăcăminte pe membrii fugari ai bandei, care erau urmăriți de organele de stat, pentru că au săvârșit acte teroriste, despre care avea cunoștință. Inculpata Constantinescu Justina a găzduit pe membrii fugari ai bandei teroriste și a ținut legătura cu o serie de membri care sprijineau pe teroriști. Împreună cu coinculpata Andreescu Maria s-au deplasat la Câmpulung, unde au fost trimise de teroriștii fugari, pentru ca să ceară ajutoare lui Dragomirescu Ilie” [preot la Biserica Scheiu, n.n.].
Și, pentru că a „uneltit”, astfel, împotriva sistemului totalitar, instanța militară formată din slugi servile regimului opresiv comunist, o condamna, în ședința din 4 iunie 1959, la „15 ani muncă silnică, 5 ani degradare civică și confiscarea totală a averii”.
Torturată în cursul anchetelor de la Securitatea din Pitești, de către torționari bestiali ai acestei odioase instituții criminale, a ȋndurat cu stoicism odiseea închisorilor de la Miercurea Ciuc, Arad și Oradea, suportȃnd cu greu privațiuni de nedescris, încercări diabolice de a strivi demnitatea unei adevărate luptătoare pentru adevăr și libertate. (Grigore Constantinescu - Epopeea Rezistenței Anticomuniste din Poenăreni-Muscel, Pitești, pp. 23-24)
Libertatea – fetița care s-a născut în închisoarea Vacărești
Iuliana Preduț Constantinescu s-a nascut la 16 iunie 1929 in comuna Corbi, judetul Arges. Era fiica preotului Ioan Constantinescu si a Iustinei din satul Poenarei. Alaturi de parintii sai i-a ajutat pe ultimii partizani din grupul Haiducii Muscelului din Nucsoara incepand cu anul 1952. Acestia isi gasisera adapost la Rapele cu Brazi de langa sat.

Iuliana Preduț Constantinescu
Iuliana la data arestarii, în iunie 1958, era însărcinată în luna a șaptea. Fiica ei s-a născut în 18 septembrie 1958, în Spitalul Penitenciar Văcărești și a fost numită Libertatea Justina, redenumită Luminița. A fost dusă la orfelinat. Tatăl ei, Nicolae Predut, a găsit-o cu greu după căutări îndelungate (foto mai jos). Iuliana Preduț – Constantinescu a fost condamnată la 12 ani închisoare și grațiată în anul 1964, de la Penitenciarul Oradea. A plecat la Ceruri în urmă cu 15 ani, pe 1 octombrie 2002, în ziua de mare sărbătoarea pentru Acoperământul Maicii Domnului. La exact 7 ani a fost urmată și de soțul ei, Nicolae, tatăl Justinei.
Iuliana Preduț – Constantinescu a fost fiica preotului-martir Ioan Constantinescu, din zona Nucșoara, în casa căruia și-au găsit adăpost partizani din grupul Toma-Arnăuțoiu. Casa era situată la marginea comunei Poienărei-Nucșoara. Părintele Ioan Constantinescu a fost executat la 18 iulie 1959 la Jilava (după late date, 19 sau 21 iulie). În noaptea de 18 iulie 1959 conducătorii grupului ”Haiducii Muscelului, care acționase timp de 10 ani în Munții Făgăraș (1948 – 1958), frații Petre și Toma Arnăuțoiu, sunt executați în penitenciarul Jilava, împreună cu ceilalți membri ai grupului condamnați la moarte prin sentințele 107 și 108 din 19 mai 1959 și 119 și 4 iunie 1959 ale Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare București, între care și Părintele Constantinescu.
Părintele Ioan Gh. Constantinescu s-a născut în satul Cerbureni, comuna Valea Iașului, județul Argeș, la 19 octombrie 1906; fiu al lui Gheorghe și al Victoriei Constantinescu. A urmat școala primară în satul natal și Seminarul Teologic „Neagoe Vodă" din Curtea de Argeș, promoția 1928. Preot paroh în satul Poenărei, comuna Corbi, județul Muscel [1929-1958]. Căsătorit cu Justina Gr. Grigorescu; trei copii: Iuliana, Cornelia și Grigore. Preot cărturar, autor al unor importante eseuri cu conținut moral-religios și metodic publicate în periodice bisericești: Metoda practică a predării învățământului religios în școala primară[1941], Obiceiurile strămoșești și obiceiurile noastre [1940], Despre trebuința religiei în omenire [1933], Taina sfântă a căsătoriei [1935], Buna creștere a copiilor [1936], Iubirea creștină [1939] ș. a. Principal osârduitor în edificarea monumentalei Biserici de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din satul Poenărei [1937-1943]. Implicat continuu în acțiunile cultural-obștești ce vizau ridicarea gradului de civilizație a comunității sătești, pe care a păstorit-o cu demnitate, constituind un exemplu de moralitate desăvârșită pentru enoriașii săi; a contribuit esențial la electrificarea satului Poenărei. Predicator al iubirii creștine opuse luptei de clasă promovate de comuniști. Martir al luptei împotriva totalitarismului.
Soția preotului și mama Iulianei, Justina Constantinescu, arestată tot pe 22 iunie 1958, a fost condamnată la 15 ani închisoare. S-a născut la 12 aprilie 1912, în familia proprietarilor agricoli: Grigore Grigorescu și Justina Poenăreanu, descendentă a unor generații succesive de preoți ortodocși din sat. În anul 1928, Justina Grigorescu se căsătorește cu preotul Ioan Gh. Constantinescu. Model de comportament în familie și în comunitatea sătească, a fost principalul reazem al soțului său în dificila misiune asumată de a reconstrui din temelii monumentala biserică de lemn între anii 1937-1943, în condițiile economice precare determinate de cel de-al Doilea Război Mondial; condamnată la 15 ani muncă silnică, 5 ani degradare civică și confiscarea totală a averii.
În periplul său prin Golgota românească a ajuns, în 31 octombrie 1962, de la Arad, la Oradea. Aici se afla și fiica ei Iuliana, dar cele două nu apucau să-și vorbească. Justina Constantinescu „de dimineața până seara, lucra din greu la coșercărie”, fiind grav bolnavă. La eliberarea sa din închisoarea Oradea, în 15 aprilie 1964, s-a întors în satul natal, dar n-a mai găsit nimic din agoniseala de o viață, își amintește fiica sa.

Iuliana Predut Constantinescu si fiica sa Justina Libertatea
"Și această însușire a pătimirii neamului nostru s-ar putea întregi cu numele unor rude mai apropiate sau mai îndepărtate care s-au jertfit sau au avut demnitatea și curajul, într-o vreme atât de tulbure și atât de chinuitoare pentru români, să-și ridice glasul împotriva regimului totalitar comunist”.
Redăm mai jos mărturia extraordinară a Iulianei Preduț Constantinescu despre luptă, sacrificiu, dragoste, credință și biruință, în care este cuprinsă nașterea în închisoare a fiicei sale, Libertatea – Justina, cu minunea unui poem închinat Libertății, cât și o minune cu Maica Domnului în temnița Văcăreștiului
Speranțe încătușate
Memoriei părinților mei…
Argument
Am
avut prilejul – menționa, în inspiratul său eseu «Prețul libertății»,
domnul Mihai Golescu, distinsul director al cotidianului „Argeșul” – să
parcurg, înfiorându-mă, rândurile adunate, unele lângă altele, sub
titlul «Speranțe încătușate».
Poate că ne-am detașat de acei ani, poate că nu mai vrem să ne mai
amintim de crunta teroare dezlănțuită de cei care i-au prigonit pe
partizani și pe susținătorii lor, poate că, așa cum spunea un martir,
«vrem să iertăm, dar nu să uităm !», dar nu putem să nu ne cutremurăm cu
toții, dacă citim tulburătoarele amintiri ale tinerei absolvente de
filologie Iuliana Constantinescu-Preduț, abia căsătorită și închisă,
pentru că nu și-a denunțat tatăl că-i ajută pe „bandiții” a căror
ascunzătoare se afla la doar un kilometru de casa părintească.
«Speranțe încătușate» ar merita să revadă lumina tiparului într-o carte
pe care s-o citim ori de câte ori vrem să ne amintim prețul libertății
noastre de astăzi !…

Iuliana Preduț Constantinescu la arestare și după 1989
Aducerile aminte – încărcate de bucurie sau de adâncă tristețe – sunt
ca și florile câmpurilor. Unele au strălucirea și frumusețea pe care
gândirea omenească nu le poate cuprinde; altele au discreția, gingășia
și parfumul de care, parcă, nu te poți atinge. Unele cresc puternice sub
razele binefăcătoare ale soarelui, sfidând și umilind în același timp;
altele se furișează la umbra lor și, când le descoperi, misterul
acestora pare de neînțeles…
Dacă le rupi, se întristează, se ofilesc și mor… Dacă sunt lăsate în
voia lor, strălucesc, înmiresmează văzduhul, desfată privirile, se
scutură și renasc din propria lor sămânță, mult mai multe și la fel
de frumoase.
Viața noastră este aidoma florilor câmpurilor… Și ele, ca și noi, sunt
sortite să trăiască în locuri diferite – la umbră sau la lumină – cu
deosebirea că noi ne putem mișca, ne ajutăm adesea sau ne îngropăm
unii pe alții, ne iubim sau ne urâm, ne admirăm uneori sau ne
disprețuim.
Când ești copil, ai strălucirea, frumusețea, nevinovăția și gingășia florilor.
…Noi, oamenii, purtăm aceste daruri divine până la moarte, dacă știm să le păstrăm, ca pe niște nestemate, în inimă și în viața de toate zilele, oriunde ne-am afla… Fiindcă, fără să ne dăm seama, ele ne înfrumusețează atât trupul, cât și sufletul nostru… Sunt o nedezmințită carte de vizită, care ne însoțește oriunde mergem pe pământ și în veșnicie…
Flori cu petalele smulse brutal
Îmi amintesc de o tânără – o adolescentă firavă, de l7 ani, care a
fost arestată și ținută un an de zile la Securitate, pentru ca, după
aceea, s-o condamne la 12 ani muncă silnică și 5 ani degradare civică –
la fel ca și pe mine. Se numea, așa de frumos, Elisabeta Crâng… Noi,
deținutele, îi spuneam: Beti… Era atât de curată și de gingașă, atât de
pură și de cuminte, încât credeai că e un înger coborât printre noi.
Uneori, când aveam de lucru la coșercărie, se așeza într-un colț, își
lua materialul lemnos, pe care-l împleteam cu fire groase de nylon, își
făcea discret o sfântă cruce, se apuca de lucru și nu vorbea cu nimeni,
decât numai cu bunul Dumnezeu…
Fața i se lumina, iar părul ei blond, împletit într-o coadă bogată,
părea o coroniță de aur pe capul frumos pieptănat. Când ne înapoiam
seara în celulă, se îndrepta tăcută spre patul ei de suferință, aproape
de tineta (butoiul în care ne făceam necesitățile) și, până când sosea
terciul de seară – de obicei, o zeamă lungă de arpacaș – lăsa impresia
că ascultă pe Cineva de departe… Stătea în picioare, cu capul rezemat de
fierul patului, fața i se lumina, iar ochii ei mari și pătrunzători
spărgeau, parcă, zidurile reci, iradiind doar pace și liniște. Părea un
crin alb înflorit în toată splendoarea lui în noaptea adâncă a temniței.
Un alt chip de neuitat a fost Nena Boilă.
Modestă, deși extrem de cultă, era mereu transpusă într-o altă lume,
încât, uneori, când o strigai, tresărea din meditația sa, scuzându-se că
n-a răspuns imediat la apelul nostru… O asemănam cu o crizantemă,
care, chiar dacă se ofilește, își păstrează nealterată culoarea…
Flori, flori și, iar, flori !…
Speranțe încătușate în bezna temnițelor unui regim de exterminare a valorilor umane !…
Simțeam, deseori, în celulă, o nevoie aproape bolnăvicioasă de aceste
suave minuni de care toate fuseserăm private în detenție !…
Ofranda jertfirii întru credință
Precum un busuioc înalt, plin de miresme și de sfințenie era sora
Vianeea, o călugăriță greco-catolică. Cu greu, reușeam s-o găsesc, cu
toate că trăiam zilnic în aceeași celulă rece, întunecoasă și tristă, în
care culoarea gri predomina atât în hainele vărgate, în păturile rupte
și vechi, în cimentul de pe jos și de pe pereții încețoșați de vreme,
unde, parcă, nici pânza de păianjen nu se prindea…
N-o interesa nimic din ceea ce-i lumesc și trecător. Își făcea
programul impus alături de „turma suferindă” și, cum prindea un loc de
mișcare printre paturile suprapuse până spre tavan, se plimba cu mâinile
duse la spate, cu ochii întredeschiși, cu capul aplecat spre dreapta,
încât ne părea o sfioasă muceniță rătăcită printre noi…
Sergentele care ne păzeau priveau pe vizetă, suspectând toate mișcările din celulă…
Se întâmpla zilnic, la anumite ore, după ce înghițeam cu greu din
„rația supraviețuirii”, să se facă liniște, în sensul că zumzetul
șoaptelor dintre noi lăsa locul unei tăceri apăsătoare, când fiecare se
retrăgea pe marginea patului său, căci așa eram obligate să stăm de la
ora 5 – ora deșteptării – până la ora stingerii… Atunci, retrăiam
amintirile noastre tulburător de vii de dinaintea clipelor negre ale
arestării…
În acele momente triste, măicuța Vianeea se plimba… Înaltă, cu fața
veșnic senină, purta niște bocanci imenși de care făcea mereu haz,
pentru că îi erau prea mari, dar dădea întotdeauna slavă lui Dumnezeu
că-i avea încă buni !…
În tăcerea de mormânt a celulei, se auzea, deseori, vizeta, pe care o
deschidea cu un zgomot infernal „doamna majoră” – cum eram obligate să i
ne adresăm – înjurând-o birjărește pe măicuță și batjocorind-o că
doarme în picioare ca un biet animal…
Oricât încerca maica Vianeea să-i explice că nu se poate dormi atunci
când te miști dintr-un capăt la celălalt al celulei, „majora” își vărsa
veninul și o pedepsea să stea în picioare nemișcată până ce se dădea
stingerea sau să spele atât WC-urile cât și coridoarele care erau
nesfârșit de lungi…
După ce simțeam că gardiana s-a îndepărtat, deoarece o auzeam țipând în
alte celule, încercam s-o consolez, dar măicuța Vianeea mă dezarma
înainte de a rosti un gând cald de îmbărbătare, mărturisindu-mi senină
că dă slavă lui Dumnezeu că i-a prilejuit să depună la picioarele
Mântuitorului ofranda jertfirii ei întru credință…
Pe măicuța Sofia, o asemuiam cu o lăcrămioară cu parfum discret… Îi
ziceam „măicuța Vrăbiuța”… Fusese arestată în același lot cu maica
Vianeea. Era mică de statură și era veșnic înghețată de frigul din
celulă, pe care nu-l blestema niciodată, socotindu-l doar un ceasornic
deșteptător la vremea sfântă a rugăciunii…
Mă simțea ori de câte ori tristețea îmi apăsa sufletul și, luându-mă
ușor de mână, mă chema pe marginea patului său, șoptindu-mi cuvinte de
mângâiere cu o voce tremurândă și privindu-mă cu ochii săi adânci, mereu
înlăcrimați…
Îmbrățișarea ierbii uitate
Îmi stăruie în minte o scenă din multele pe care le-am trăit în cei
șase ani prin închisorile comuniste de la: Pitești, Văcărești, Jilava,
Miercurea Ciuc, Arad–Roșiori, Arad–Gai, Oradea sau în temutele temnițe
ale Securității din: Constanța, București (Uranus) și Pitești…
Plecam într-un lot de peste 50 de deținute politice de la închisoarea din Miercurea Ciuc.
După un drum chinuitor de câteva zile și nopți într-un autotren închis,
unde credeam că nu vom mai putea vedea niciodată lumina zilei, ne-am
oprit la Arad-Roșiori, într-o imensă clădire cu ferestre mari și
luminoase, dar și cu o curte mare, plină de verdeață.
După anii pătimiți sub pământ la Jilava sau în fortăreața de la
Miercurea Ciuc, unde era smuls și firul de iarbă crescut printre pietre,
închisoarea de la Arad mi s-a părut un mic paradis…
Iar, atunci, când ne-au încuiat fără zăvoare și fără lacăte, numai cu o
singură cheie, am simțit un gen de „libertate”, poate chiar de
siguranță, pe care niciodată n-am avut-o din plin în detenție…
Deodată, ușa celulei s-a deschis și o „doamnă majoră” ne-a poruncit pe un ton cumva mai omenesc să ieșim la aer.
Nu ne venea să credem că e adevărat ce ne spune, încât cu multă greutate
ne-am încolonat spre ușă. Ne-au dus într-o curte largă, în care iarba
răsărise atât de frumos și era de un verde crud, încât n-aveam curaj
nici să o călcăm…
Ne-am trezit trântindu-ne pe iarbă, ca într-o îmbrățișare de mult
uitată… Unele plângeam, altele își îmbătau privirile în splendoarea
primăverii, iar câteva culegeau cu sete troscotul din grădina înverzită.
O sergentă răutăcioasă a spart, însă, tăcerea acestei bucurii surde,
ordonând încolonarea. Ne-a obrăznicit că am încălcat regulamentul și
ne-a încuiat într-o cameră imensă, în care pătrundeau doar câteva din
razele soarelui ce se stingea spre apus.
Când am plecat de la Închisoarea Miercurea Ciuc, ni s-a dat fiecăreia
dintre noi hrană rece: o felie de pâine neagră, o bucată de șuncă
râncedă și foarte sărată și o bucățică de marmeladă. Pe toate, trebuia
să le drămuim în așa fel, încât să ne ajungă și în ziua în care vom
sosi la Arad–Roșiori.
Ne-am strâns în grupuri mici, ca să nu avem necazuri și ne-am desfăcut
merindele care mai rămăseseră în bocceluțele noastre. Ce bucurie imensă
ne-a făcut atunci maica Vianeea, scoțând, din mâneca zeghii, un pumn de
troscot pe care l-a împărțit la fiecare…
Niciodată, n-am mâncat cu atâta poftă hrana oferită de măicuță, deși
știam că doar porcii o înghițeau cu plăcere… Maica Vianeea ne-a îmbiat
atunci, spunându-ne că este foarte gustoasă și că troscotul era, pentru
noi, mai mult decât un „rezervor” nebănuit de vitamine, o speranță de
viață… Din păcate, altă dată, n-am mai avut parte, în detenție, de
asemenea hrană miraculoasă…
Destine frânte
La Miercurea Ciuc, am întâlnit-o, în celula de tranzit, pe doamna
Mihalache… Era tare suferindă, pentru că avea o rană deschisă la un
picior, care supura continuu. Stătea tot timpul țintuită în pat și,
deseori, făcea incursiuni în istoria țărăniștilor, relevând meritele lor
incontestabile în istoria României, cu un evident sentiment de mândrie…
Simțeai, în vocea-i tremurândă, dorul de soțul ei ȋnchis și el în temnițele comuniste…
În aceeași închisoare, am stat câteva zile cu doamna Arlette Coposu – o
„floare a reginei” de pe plaiurile moldave. Mi-a reținut atenția prin
aerul demn, prin privirea inteligentă, încă din clipa când am intrat în
celulă…
M-a întâmpinat cu un zâmbet cald, m-a mângâiat pe părul strâns în cozi
și, după ce a aflat în ce lot sunt și ce condamnare am, m-a încurajat
părintește, spunându-mi că Dumnezeu ne va ajuta să scăpăm mai devreme
din temnițele trădătorilor de neam, care s-au cocoțat la cârma țării cu
ajutorul tancurilor bolșevicilor…
I se întipărise, cred, prea adânc și prea devreme, pe figura blândă, de o
noblețe aparte, pecetea grea a suferinței… Deși fusese condamnată la
ani grei de închisoare, mai avea încă tăria să ne mângâie și să ne
încurajeze în suferință pe noi, cele care veniserăm de curând în iadul
închisorii… Când ne-am despărțit, ne-am împreunat lacrimile, nădăjduind
că ne vom revedea cândva… Am aflat, mai târziu, că plecase pentru
totdeauna dintre noi – acolo unde nu este nici durere, nici întristare,
nici suspin, ci viață fără de sfârșit…
O distinsă intelectuală în stare de orice sacrificiu a fost, de
asemenea, doamna Lena Constante din lotul Lucrețiu Pătrășcanu. Izolată
ani grei într-o celulă, devenise extrem de volubilă, dorind, parcă să
recupereze timpul irosit în singurătate… Voia să ne știe pe fiecare mai
vesele și mai încrezătoare în speranța unei eliberări grabnice…
Seara, rememora, din marile romane ale literaturii române și universale,
scene cunoscute unora dintre noi, atât de captivant și de cursiv – la
persoana I, încât, uneori, lăsa impresia că fac parte din însăși viața
ei… Avea, la gât, niște ganglioni T.B.C., pentru care primea, rareori, o
căniță cu lapte, dar laptele îl împărțea celor mult mai bolnave decât
ea și vârstnicelor în suferință…
La închisoarea din Văcărești, am cunoscut-o pe domnișoara Nina
Dombrovski – o tânără de o aleasă cultură și de o credință rar
întâlnită…
Rugăciunile pe care le rostea cu atâta evlavie le simțeam cum se ridicau
spre cer, spărgând parcă încuietorile și zăbrelele celulei,
întunericul în care eram osândite să ne purtăm toate crucea
suferințelor noastre…
Am întâlnit – în drumurile mele spre Golgota – toate florile câmpului:
unele încărcate de parfum, gingășie și sensibilitate; altele – purtând
usturimea urzicii, țepii trandafirului, otrava mătrăgunii, ciulinii și
ghimpii câmpului nesemănat pentru a rodi spre binele oamenilor…
Printre florile de neuitat ce ne-au înmiresmat sufletele, se regăsesc
viețile părtașelor la chinurile temniței: doamna Nadolu, fiica
generalului Manolache, care fusese asistentă universitară la catedra de
latină, o intelectuală de excepție și de o rară demnitate; domnișoara
Maria Georgescu – jurist-consult la Facultatea de Drept din București,
căreia îi ziceam „Domașa”, veșnic aplecată spre întrebări de nedeslușit;
doamna Mariana Hodoș – învățătoare, pe care eu însămi o răsfățam
„Babunia”; doamna Racoviță – pianistă – alintată „Dințoiaș”, pentru
care, eu eram „Cârnel”; doamna Mititelu – un suflet de o puritate
inimaginabilă, care îți insufla atâta încredere în revenirea clipelor de
libertate, deși îndurase ani grei de temniță și multe, multe flori
alese, ale căror nume au trecut de mult în veșnicie…
Libertatea – un licăr de lumină în beznă
Eram închisă la Văcărești… Mă aduseseră acolo de la Securitatea
din Pitești, în urma unei anchete chinuitoare… Am stat, la Văcărești,
până am născut pe Libertatea–Justina… Mă arestaseră de la catedra din
Cobadin, regiunea Constanța…
Eram gravidă în luna a șaptea…
M-au băgat seara, în celula 116, cu toate că sosisem înainte de ora
prânzului, și, ca să-mi fie viața un adevărat calvar, m-au lăsat
singură, într-un WC turcesc cu șase găuri, care aproape nu se mai
vedeau, fiindcă erau pline cu materii fecale…
Mirosul greu de acolo, drumul chinuitor de la Securitatea Pitești până
la atât de temuta închisoare din Văcărești îmi accentuaseră vădit
cumplita durere amestecată cu o foame greu de imaginat, pentru că nu îmi
dăduseră, în dimineața aceea, nimic din mizerabila rație zilnică, iar
seara, după o discuție cu o verișoară a mea, care era șefă de cameră,
n-am putut înghiți nici măcar o boabă de arpacaș…
Căpitanul Constantinescu – așa se pare că-l chema – m-a însoțit în
dubă până la Închisoarea Văcărești și, în prezența mea, i-a spus celui
care m-a luat în primire, să aibă grijă, pentru că sunt gravidă și
foarte slăbită… I-am mulțumit pentru acest semn rar de bunătate, cu
totul neașteptat, dar, de atunci, nu l-am mai văzut… Să fi fost din
„grijă” pentru mine cele două bucăți de mămăligă caldă, în care era pusă
brânză de burduf tăvălită prin materiile fecale, încât nu mai rămăsese
nimic nemuiat în mizerie ?!…
O durere groaznică m-a tăiat peste mijloc; apoi, o foame cum n-am mai
încercat niciodată m-a împins parcă orbește să mă aplec și să rup din
mămăliga pusă în fecale… Simțeam tot mai mult, tot mai apăsător, că mă
lăsau puterile !…
M-am așezat în urina care plutea pe cimentul WC-ului și am rupt încă o
bucată din celălalt bulz – puși acolo anume, pentru că, din mămăligă,
ieșeau aburi calzi…
Abia, mai târziu, mi-am dat seama că totul fusese premeditat de către
torționari, pentru ca să avortez din această cauză, mai ales că, la
Pitești, un securist în halat alb – probabil, medic – îmi propusese să
renunț la copil, asigurându-mă că nu voi avea dureri la întreruperea
sarcinii…
M-au dus, așadar, în celula 116, unde, timp de o lună, m-am chinuit
îngrozitor, într-o singurătate ucigătoare doar cu gândurile mele negre
și cu durerea care aduce în lume o nouă viață…
Regimul de detenție a fost aidoma celui de la Securitate: de la
deșteptare până la stingere, eram obligată să stau pe marginea patului…
Uneori, când mai încercam să urc câte un picior în pat, mi se atrăgea atenția că nu am voie…
M-am resemnat, pierzându-mi orice speranță în lumina vieții…
Mă învăluia, parcă, întunericul atât de obsedant al morții !…
Într-o zi, în jurul prânzului, când zgomotul de pe coridoare și
zornăitul gamelelor îl anunțau astfel, mi s-a întâmplat ceva straniu…
Stăteam pe marginea patului și așteptam gamela cu mâncare, din care
gustam întotdeauna extrem de puțin, fiindcă era greu de înghițit ceea ce
ne dădeau drept hrană…
Deodată, a apărut o mână care iradia o imensă liniște sufletească, o
pace lăuntrică de nedescris, o stare atât de minunată cum nu mai
avusesem până atunci…
Mâna luminoasă m-a îndemnat:
– Scrie !…
I-am răspuns cu voce tare:
– Sfinte Dimitrie sau Sfinte Ștefane, nu am nici cu ce și nici pe ce să scriu !
Deși blândă, Vocea avea, totuși, un ton imperativ… Mâna aceea stranie
mi-a întins, deodată, o coală albă și un creion mic cu tricolorul la un
capăt… De câteva zile, nu mai mâncasem absolut nimic !…
Plângeam mereu și nu-mi puteam deloc imagina că pot fi atât de cruzi și
că nu mă vor duce într-o maternitate, ca să nasc omenește…
Vocea mi-a poruncit iarăși:
– Scrie !…
Și, deodată, mi s-a părut că, pe acea coală albă, creionul aluneca
însemnând versurile atât de triste ale unei poezii cu totul enigmatice:

Justina Libertatea – Fotografie de la Casa de copii
Ție, Libertatea !
Ai fost născută-n închisoare
Și-ntr-o celulă, ai crescut !
Lumina razelor de soare,
printre zăbrele, ai văzut !
Cuvinte dragi de mângâiere
eu n-am putut să-ți glăsuiesc,
fiindcă, acolo-n închisoare,
n-am avut voie să-ți vorbesc !
Un cânt de leagăn, niciodată,
mămica ta nu ți-a cântat,
ci, numai lacrimile-amare,
pe trupul tău, ea a vărsat
Tu crești, odorule, crești mare
și Domnul să te aibă-n pază!
Puterea Lui mângâietoare
să-ți lumineze ca o rază !…
După o tăcere ce mi s-a părut o veșnicie, Vocea aceea plină de mister mi-a șoptit:
– Ca să nu uiți cuvintele, cântă-le pe melodia care îți place cel mai mult !…
Pe atunci, îmi plăcea deosebit de mult romanța „S-au scuturat toți trandafirii”…
M-am trezit brusc din această reverie fantastică în zgomotul vizetei, pe
care un sergent o zăngănea de zor, făcându-mi semn să mă apropii de ușa
celulei… M-a întrebat autoritar cu cine am vorbit, deoarece – spunea el
– că am pronunțat câteva cuvinte cu voce tare, adresându-mă unei
persoane, deși eram cu fața spre ușa celulei… Buimăcită, dar și
înspăimântată de tonul gardianului, i-am spus, la început, că nu știu
absolut nimic…
M-a amenințat, apoi, că mă duce la izolator…
Ca să scap, i-am mărturisit ceea ce am văzut și am auzit !… Insinuând că
îmi bat joc de el, m-a scuipat și mi-a zis că sunt nebună de legat,
fiindcă stăteam cu ochii deschiși și vorbeam cu cineva…
De teamă, n-am mai spus nimic !…
Am tăcut, de parcă eram absolut vinovată !…
M-am așezat pe marginea patului și încercam să-mi reamintesc versurile pe care mi le-a dictat misterioasa Voce…
Un fior mi-a săgetat inima !…
Am înțeles că voi naște o fetiță, căreia îi voi pune numele
„Libertatea”, că va sta și ea în celulă cu mine, că nu vom mai vedea
lumina soarelui decât cine știe când…
M-am resemnat, apoi, într-un târziu, gândindu-mă că fetița va trăi, că o să se nască vie…
După două luni, joi, 18 septembrie 1958, în miezul zilei, am născut, în Închisoarea Văcărești, o fetiță…
I-am pus numele Libertatea-Justina…
Însă, cei de acolo i-au schimbat și numele și data nașterii în documentele întocmite !…
După ce am născut, nu mi-au adus fetița s-o văd câteva zile… Eram, în
aceeași celulă, cu două tinere cam de vârsta mea din Cudalbi, regiunea
Galați. Fuseseră închise, pentru că se opuseseră înființării
„colectivei” în satul lor…
Când mi-am văzut fetița pentru prima dată, am îmbrățișat-o cu o dragoste
nespusă, pe care nu o mai trăisem vreodată, dar și cu un simțământ
profund de teamă, care mă terorizase multă vreme: „O fi, oare, normală,
după chinurile îndurate de mine de când fusesem arestată de securiști
?!”…
I-am numărat degețelele de la mâini și de la picioare !…
Apoi, i-am privit îndelung, cu atenție, îngrijorată: fața, ochii, părul !… Avea perișorul negru, ud și rece ca gheața !…
O aduseseră s-o alăptez trecând pe un culoar lung și întunecos, învelită
în scutece vechi, rupte, luate, probabil, de la vreun cămin de copii…
I-am suflat în păr, s-o încălzesc și am șters-o cu un baticuț pe care îl aveam la mine…
Între timp, am făcut, la sânul stâng, mastită suprainfectată !… De
această boală, numai bunul Dumnezeu m-a vindecat, fiindcă m-au dus la un
doctor din închisoare să mă opereze la o oră nepotrivită, chiar atunci
când i se servea masa…
Văzându-mă atât de slăbită și de chinuită, s-a hotărât să termine cât
mai repede cu mine, determinat, poate, și de gardiana care mă însoțise
până la el… Batjocoritoare, gardiana îmi pusese niște ochelari negri și
mă obligase să mă îmbrac cu mantaua, pe care o legase la mâneci și mă
trăgea, ca pe un animal de funie, de o mânecă legată mai lung… Când era
întrebată, de cei cu care ne întâlneam, unde merge, ea se amuza,
spunându-le tuturor că „plimbă maimuța”…
Doctorul era un ghem de nervi… S-a răstit la mine, fiindcă își
întrerupsese masa din cauza unei „bandite”… A luat o lamă, a dat-o
prin flacăra unui chibrit și m-a tăiat adânc, pe viu, fără milă,
înjurându-mă că și-a pătat, cu puroi, halatul… Mi-a pus în silă niște
vată pe rană și mi-a poruncit să ies cât mai repede afară…
De atunci, nu s-a mai interesat deloc de soarta mea…
După ce am fost „operată” astfel la sân, n-am mai alăptat-o pe fetița mea, pe Libertatea…
Mi-au alăptat-o fetele din Cudalbi, care născuseră și ele tot fetițe,
ori niște tinere țigănci – deținute de drept comun – închise într-o
celulă învecinată… Se întreceau între ele care să-i dea piept… Credeau
că vor ieși mai repede din pușcărie, dacă o alăptează pe Libertatea !…
Asociau numele ciudat, pentru ele, al fetiței cu eliberarea din
detenție și erau toate convinse că Dumnezeu le-a trimis-o ca pe o rază
de speranță în revenirea lor grabnică la viața liberă de dincolo de
zidurile închisorii…
Le „inoculase”, cred, un asemenea gând bun una dintre ele, care trecea
drept „vrăjitoare” – Margareta, o țigancă tăiată parcă din stâncă, ce le
domina, mai ales, spiritualicește pe toate celelalte…
Dar, dincolo de credința lor, omenia pe care o dovedeau mă impresiona până la lacrimi…
Ce suflete mari pot avea cei „mici” năpăstuiți de soartă, pe care, uneori, cu vinovat dispreț, îi ignorăm !…
Speranța trebuie să învingă suferința !
În aceeași cumplită închisoare, la Văcărești, mi s-a întâmplat o
scenă la fel de stranie ca și apariția acelei misterioase Mâini…
Într-o seară, a deschis ușa celulei o sergentă temută de toate
deținutele, fiindcă țipa pe coridoare și-i înjura groaznic pe cei pe
care îi ducea – după cum spunea ea – „în turmă”, la aer… Probabil,
pentru că n-am avut acolo această favoare, mi-a poruncit să-mi iau
„târhatul” și să ies…
La ușă, mi-a pus ochelarii de metal și m-a târât pe un coridor, care mi
se părea că nu se mai sfârșește… Un bărbat i-a șoptit ceva și, după
aceea, m-a luat el în primire.
Aveam impresia că merg printr-un tunel fără capăt… Încercam mereu să-l implor pe Dumnezeu să mă ajute, dar simțeam că nu pot !…
Era o tăcere adâncă, apăsătoare, de neimaginat…
L-am rugat pe însoțitor să-mi dea voie să stau puțin, fiindcă nu mai
puteam duce pătura și mantaua pe care le primisem… Mi-a răspuns, după o
lungă ezitare, că nu mai aveam mult de mers și, într-adevăr, așa a fost
!…
M-a oprit în fața unei celule, pe care a descuiat-o destul de greu și,
după ce i-a tras zăvoarele ruginite, mi-a cerut ochelarii și m-a împins
înăuntru…
Am stat încremenită lângă ușa care s-a închis cu un zgomot infernal. Celula era semiobscură și mirosea îngrozitor…
Am încercat să-mi adun puterile și să stau pe un pat… Simțeam că sunt
urmărită prin vizeta celulei… După un timp, am privit cu atenție în
jurul meu și groaza mi-a fulgerat sufletul…
Paturile suprapuse până spre tavan erau într-o dezordine uluitoare, ca după o percheziție amănunțită…
Pe cimentul rece și năclăit, urme proaspete de sânge, vată murdară, resturi fecale…
Am simțit – precum în scenele de groază imaginate doar în romane – „prezența” unor duhuri rele care se apropiau de mine…
Teama era atât de mare, mai ales, că, pe coridor, se auzeau niște sunete stranii…
Părea un amestec de geamăt de om și behăit de oaie, un urlet de fiară
sălbatică revărsate cu putere spre celula în care am fost închisă…
M-a cuprins brusc o spaimă ca de moarte !…
Copilul se zbătea atât de tare și îmi lovea pântecele, de parcă și el ar
fi vrut să evadeze din infernul în care tocmai intrasem… Am izbucnit
într-un plâns înăbușit, cu șiroaie de lacrimi pe care nu le mai puteam
opri…
Spaima devenise, parcă, atât de chinuitoare, încât începusem să mă rog
lui Dumnezeu să mă ia de pe acest pământ al suferinței și întunericului,
deși știam că, astfel, păcătuiesc, fiindcă purtam în mine o altă viață,
pentru care aveam datoria să sper… Deodată, dintr-un ungher al
celulei, a apărut, pe o rază de lumină orbitoare, figura sfântă a unei
Maici Îndoliate, care mi-a zis:
– De ce te temi ?!… Nu vezi că sunt cu tine ?!…
A dispărut, apoi, pe aceeași strălucitoare rază, lăsându-mi, însă, în
suflet, atâta pace și atâta liniște cum n-am mai avut decât atunci când
mi s-a arătat acea Mână binecuvântată…
Dar pacea mea lăuntrică era mai intensă…
Copilul s-a liniștit; lacrimile mi s-au oprit ca prin miracol, iar
celula mi s-a părut acum alta: o celulă obișnuită de închisoare în care
speranța trebuie să învingă suferința !…
Zgomotele de afară sunau a durere profundă, încât deslușeam, în tusea
asemănătoare behăitului oilor ofticoase, strigătele de ajutor ale unor
deținuți bolnavi aflați în ultimele clipe ale vieții lor…
Învingându-mi starea deplorabilă în care eram, am strâns păturile pline de sânge și de puroi…
Am luat în mâini resturile fecale, pe care, apoi, le-am dus într-un colț
al celulei, făcând, astfel, puțin loc și pentru mine… În libertate,
mi-era scârbă de orice, chiar și de un fir de păr căzut lângă o bucată
de pâine… Aș fi vrut să mă spăl pe mâini, dar nu aveam apă…
Nu îndrăzneam să bat în ușă, fiindcă știam atât regulile detenției, dar, mai ales, pentru că anticipam refuzul lor…
Minune, însă !…
Vizeta s-a deschis ușor și un gardian mi-a împins, pe ea, o căniță de
apă, îmbiindu-mă, parcă, să beau… Apoi, a închis vizeta fără zgomot !…
M-am spălat pe mâini și m-am așezat oarecum liniștită pe marginea patului…
Vocea aceluiași paznic m-a chemat la vizetă…
Mi-a cerut cănița de metal, în care a turnat puțin lapte… Nu mai văzusem o picătură de lapte, de când m-au arestat !…
M-a întrebat în șoaptă:
– Ce-ai văzut de te-ai liniștit așa ?!…
Mă privise, cred, prin vizetă, cum plângeam înăbușit și citise, pe fața mea, spaima care mă cuprinsese mai înainte…
I-am spus cine mi-a adus liniștea: Maica Îndurărilor !…
Ochii lui păreau plini de o nespusă compătimire… Atât am putut desluși prin vizetă !…
L-am întrebat, fiindcă mi-am dat seama că e un om deosebit în comparație
cu ceilalți paznici, de unde vin acele sunete groaznice care se
amplificau pe coridor…
Mi-a destăinuit că toate celulele din aripa aceea a închisorii erau pline de bolnavi care nu mai aveau multe zile de trăit !…
I-am înapoiat cănița cu lapte și l-am rugat să-l dea unui suferind, ori unui muribund…
Mi-a spus în șoaptă că laptele fusese dat unui deținut politic, care, între timp, murise…
Nu știu dacă am făcut bine sau rău, dar am înghițit laptele primit de la el ca pe o împărtășanie…
Ești plină de curaj, fetițo !
Eram la Jilava, în celula 45… Mizerie, frigul dinspre sfârșitul
toamnei, foame, pereți groși și umezi, paturi suprapuse, suferință
fizică și psihică, mirosul insuportabil al tinetei, gândul că aveam de
executat ani grei de detenție…
Așteptam sentința cu un soi de nepăsare, fiindcă îmi dădeam seama că
toți acei acuzatori fără nici un Dumnezeu sunt în stare de orice…
Fetele care fuseseră încarcerate de mai multă vreme acolo începuseră să
perceapă toate „evenimentele” zilnice după agitația și strigătele
întretăiate ale paznicelor alergând pe culoar…
Încercam să îngân „Rugăciunea domnească”, dar nu o puteam sfârși, din
cauza întrebărilor stăruitoare ale celor cu care am venit în lot, de la
Pitești… Erau femei simple de la munte aproape resemnate, temându-se că
își vor duce zilele dăruite de Dumnezeu de acum încolo doar în pușcărie,
ori că se vor stinge neștiute de-ai lor, acolo… Nu-și puteau imagina
că, pentru o bucată de caș sau o mână de mălai – pentru ceea ce ele
socoteau o bună „milă creștină”, să fie condamnate la ani grei de
temniță !…
Din gândurile mele pline de propriile temeri, întrucât aflasem că și
mama și tata fuseseră arestați, iar, despre ceilalți frați, nu știam
nimic, m-a smuls cu brutalitate scârțâitul asurzitor al zăvoarelor date
în lături de cea mai înfiorătoare dintre sergente, Valerica…
Sergenta ne-a ordonat să ne întoarcem cu fața spre ușă, iar cele care își vor auzi numele să se apropie de „domnul grefier”…
A strigat-o întâi pe Leana Lemnaru, sora dezertorului Ion Chirca din
Nucșoara, care se ascunsese, încă din timpul războiului, în Munții
Făgăraș…
I-au urmat: Tia Bășoiu din Stănești – arestată împreună cu soțul și fiul
ei, apoi, fina Maruța Sorescu din Poenărei – arestată odată cu soțul
ei, baciul Nicolae, și cu fiul lor, Gheorghe – oameni de o curățenie
sufletească rar întâlnită !, apoi, coana Ginca Tomeci din Galeș, al
cărei soț a fost ridicat de către securiști împreună cu singurul lor
fiu…
Soții acestora vor fi condamnați la moarte și executați…
La sfârșit, m-au strigat și pe mine…
Ne-au pus, atunci, pe toate, să ne semnăm condamnarea la muncă silnică…
Bietele femei priveau disperate spre mine…
Așteptau, cred, să vadă care va fi atitudinea mea în acele clipe
hotărâtoare pentru destinul nostru… Poate așteptau un cuvânt de
îmbărbătare din parte-mi, în speranța unei eliberări nu prea
îndepărtate. Nici una n-a semnat, până când nu mi-am luat și eu, de la
grefier, foaia de condamnare…
Până atunci, mai credeam încă în eliberarea mea imediată, fiindcă eram însărcinată…
Am citit, cu emoție și teamă, sentința mea de condamnare pentru „vina”
de a fi complotat împotriva „regimului de democrație populară”, impus
țării noastre prin forța „invincibilei armate sovietice eliberatoare”:
S e n t i n ț a n r. 174
– Astăzi, 21 septembrie 1959 –
Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare, colegiul de fond compus
conform legii, s-a întrunit în ședință publică, în scopul de a judeca
pe:
CONSTANTINESCU-PREDUȚ IULIANA, născută la 16 iunie 1929, în comuna
Corbi, raion Curtea de Argeș, regiunea Pitești, fiica lui Ioan și
Iustina, cu ultimul domiciliu în comuna Cobadin, regiunea Constanța,
căsătorită, profesoară de limba română și franceză, părinții agricultori
– chiaburi, avere personală nu posedă, judecată în trecut și condamnată
declară că nu a mai fost, în prezent arestată, învinuită pentru
infracțiunea p.p. de art. 284 comb. cu art. 207 al. 1 C. P.
ÎN FAPT:
CONSTANTINESCU-PREDUȚ IULIANA, inculpata este fiica lui Constantinescu
Ioan (condamnat în dosarul nr. 1220/1959), care i-a vorbit despre
membrii și activitatea bandei teroriste, lucru pe care l-a aflat și
de la Andreescu Nicolae. Părinții săi, Constantinescu Ioan și
Constantinescu Justina, precum și Andreescu Nicolae, avînd strînse
legături cu membrii bandei teroriste, au făcut legătura dintre aceștia
și inculpata Preduț Iuliana. Începînd din anul 1954 pînă în 1957, ea
s-a întîlnit în mai multe rînduri cu membrii bandei teroriste și uneori
le-a dat și alimente.
Cu unanimitate de voturi, făcînd aplicațiunea art. 284 C.P. comb. cu art. 207 al. 1 C.P., art. 25 pct. 6 C.P, art. 157 C.P., art. 304 și 463 C.J.M. condamnă pe:
CONSTANTINESCU-PREDUȚ IULIANA, la 12 ani muncă silnică și 5 ani degradare civică pentru infracțiunea p.p. de art. 284 C.P. comb. cu art. 207 al. 1 C.P. Confiscă în întregime averea. Compută detenția de la 22 iunie 1958. Obligă condamnata la 1.000 lei cheltuieli de judecată. Dată și citită în ședință publică astăzi, 21 septembrie 1959.
După citirea sentinței cu atâtea articole, care, pentru moment,
m-au șocat, deși nu înțelegeam gravitatea acuzațiilor ce mi se aduceau
și, cu totală indiferență, aproape ca un automat, am iscălit hârtia dată
de grefier, îngăimând nedumerită, dar și cu revoltă:
– Asta-i condamnare ?!…
Profund indignată de atitudinea mea, temuta sergentă m-a apostrofat disprețuitor și autoritar:
– Ține-ți gura, bandito !…
După cum te comporți acum, meritai mult mai mult !…
…Ca să le încurajez pe celelalte, am adăugat:
– Facem cât putem, cât nu, rămânem datoare celor care ne-au condamnat !…
Grefierul m-a învăluit, atunci, cu o privire înțelegătoare, spunându-mi:
– Ai mult curaj, fetițo !…
După ce unele au pus degetul, iar altele au iscălit fără să întrebe ce
„capete de acuzare” li se aduc, ușa celulei s-a închis, în urma lor, cu
zgomot… Le-am spus fiecăreia câți ani trebuiau să execute „din mila
măriilor lor” de la Securitatea din Pitești: Micutelu, Bădicuț și mulți,
mulți alții – sentințe aprobate de către Tribunalul Suprem București,
al cărui președinte, Adrian Dimitriu, căsca, fiind cu totul absent în
timpul procesului…
Sentințele fuseseră date, de fapt, de către anchetatorii torționari din oribila Securitate din Pitești !…
Condamnările erau între 5 și l5 ani muncă silnică și degradare civică !…
Nu m-au afectat, parcă, prea mult cei 12 ani de muncă silnică, așa cum
m-au întristat cei 5 ani des degradare civică !…
După simulacrul de proces de la Pitești, ne-au înghesuit într-o dubă pe
toți cei care fuseserăm condamnați la ani grei de detenție și ne-au dus
la Închisoarea Jilava…
În atmosfera de nedescris din această veritabilă pușcărie pe roți,
privirile ni se încrucișau întrebătoare, stăruind asupra celor dragi, cu
temerea că îi vedeam, poate, pentru ultima dată…
Revăd cu ochii sufletului, printre ei, pe venerabilul institutor din
Stănești, domnul Mucenic Comândășescu, adâncit în gânduri, purtând încă
urmele torturilor de la atât de chinuitoarele anchete premergătoare
procesului…
Își păstrase demnitatea-i cunoscută și, căuta să ne îmbărbăteze, sperând
că va răsări din nou și, pentru noi, soarele libertății: „Să ne rugăm
lui Dumnezeu − rupse el, deodată, tăcerea − și să credem din tot
sufletul că vom reveni cu toții sănătoși la casele noastre !”…
Din păcate, firul vieții distinsului octogenar se va curma brusc în
bezna Jilavei, înainte de a mai simți vreodată bucuria de nedescris a
luminii cu care te învăluie soarele libertății…
Îmi amintesc cum, într-o pădure din apropierea Bucureștiului, duba s-a
oprit… Un fior de teamă ne-a cuprins pe toți… Pădure… Întunericul era
parcă de nepătruns…
− „Cine are nevoie să coboare imediat din dubă !” s-a auzit vocea
nefiresc de imperativă a unuia dintre paznicii noștri înarmați…
− „Nu coborâți, că ne omoară, sub pretext că am încercat să evadăm de
aici !” m-am trezit eu, strigând în liniștea apăsătoare care ne
cuprinsese !
Ne-au coborât, însă, lângă zidurile reci și întunecoase ale Jilavei…
Cu cât treceau zilele, cu atât mi se păreau mai apăsătoare obloanele,
zidurile și griul celulei reci, unde soba de tuci improvizată în mijloc
scotea fum, deoarece lemnul pe care ni-l dădeau era mai întâi udat bine,
ca să nu se ardă prea repede…
Niciodată, n-am zărit o licărire de foc, care ar fi putut să ne amintească de clipele minunate din libertate…
Aproape mecanic, repetam neuitatele versuri ale inegalabilului nostru poet George Topîrceanu:
„În scurtul popas al vieții,
vreau multe schimbări de decor”,
dorind din tot sufletul să plec în altă parte, după un an de chinuri, deși știam că, de acum, vom merge din rău în mai rău…
În toiul unei nopți, am avut un vis atât de frumos, încât rememorarea
lui îmi trezește și astăzi, după atâta amar de vreme, un sentiment
ciudat…
Se făcea că mergeam împreună cu „coana” Ginca Tomeci printr-o grădină
plină cu crini imperiali… Unii erau căzuți la pământ; alții stăteau
falnici cu frumusețea lor neînchipuită, cu albul imaculat al petalelor,
cu parfumul îmbătător ce se revărsa în acea imensă grădină paradisiacă…
O țineam de braț pe însoțitoarea mea, care mergea foarte greu, datorită bătăilor la tălpi date la Securitate…
Căzuse într-o stare depresivă din care n-a mai putut ieși…
Mă simțeam atât de bine în grădina din vis, cu toate că, la orice pas,
auzeam gemetele de durere ale crinilor căzuți la pământ și călcați în
picioare de noi…
Deodată, din tulpina unui crin, s-a ivit un cap neînchipuit de frumos și de luminos care mi-a strigat mai mult decât poruncitor:
– Lilico, fugi cât poți de repede, fiindcă vin, în curând, trâmbițașii și încuie porțile !…
Am întrebat, atunci, cine este…
Mi-a răspuns că este verișoara mea dragă, Eluța, care murise în etate
de 10 ani, iar dispariția ei prematură mă afectase foarte mult, deoarece
aveam, atunci, aceeași vârstă…
I-am spus cu o voce gâtuită de teamă că nu mă pot grăbi, deoarece
însoțitoarea mea nu poate alerga, fiindcă e grav bolnavă și n-aș putea
s-o las singură… Îndemnul de a părăsi în grabă acest loc încântător
era, însă, cu totul disperat:
– Fugi, fugi cât poți de repede !… Las-o aici și pleacă, pentru că se închid imediat porțile !…
Și, în spaima nebună care mă cuprinsese, am auzit niște trâmbițe asurzitoare și zgomotul unor porți de metal ce se închideau…
Am povestit celor din celulă visul meu, pentru că îmi destăinuiseră că
țipasem în somn, probabil, din cauza scenelor „trăite” atât de intens.
O doamnă mai în vârstă mi l-a tălmăcit astfel:
– Vei pleca de aici, însă te vor duce într-un loc tot atât de apăsător, iar coana Ginca va muri în curând !…
După câteva săptămâni, ne-au încolonat pe unele dintre noi din celulă,
printre care era și doamna Ginca Tomeci și ne-au dus la închisoarea din
Miercurea Ciuc…
Acolo, după o grea suferință, desnădăjduită, însoțitoarea mea din vis s-a stins înainte ca gardiana să strige apelul…
Au așezat-o pe o pătură în fața noastră și, când a venit să ne numere,
o sergentă „minoritară” s-a uitat îndelung la ea, apoi, a întrebat-o pe
șefa celulei dacă este moartă sau se preface…
Ca să se convingă, i-a izbit capul cu botul cizmei, bestia
continuându-și, apoi, numărătoarea, ca și când nu s-ar fi întâmplat
nimic deosebit !…
O rugă a speranței
La închisoarea din Miercurea Ciuc, îngânam, uneori, un cântec pornit din zeci de piepturi, o rugă fierbinte către Maica Domnului, ocrotitoarea celor în suferință:
Maică, pe pământ,
pentru Tine, mii de albăstrele;
bolta de azur
Îți închină licăriri de stele…
Din celula mea,
Maică Sfântă, aș vrea să-ți trimit
mănunchi gândurile mele !
Prinsă-n colț de stea,
Maică, ruga mea,
Ți-o trimit în dar de ziua Ta !
Fecioară, nu ne uita
în lacrimi și în furtuni,
Marie, mila Ta
dă-ne-o !…
Strânse an de an,
doruri și alean,
doar, la Tine, află un liman !…
Era o rugă divină !… O rugă a disperării, poate… O rugă îngânată pe două voci, în surdină, cu șiroaie de lacrimi pe fețele palide ca ceara, bătrâne ca vremea, chinuite de boli și de temniță ca povara, dar demne în durerea lor, nutrind continuu credința neștirbită într-o lume în care speranțele noastre să nu mai fie încătușate niciodată de suferință !…
Cinste ție !
Altă dată, m-a tulburat la fel de puternic un alt vis… Eram într-o
celulă mică, cu paturi multe, suprapuse, la Oradea – o închisoare parcă
și mai apăsătoare, poate, pentru că era foarte veche…
Circula tot mai insistent zvonul printre „politice” că cele care am
născut în închisoare vom fi, în curând, eliberate printr-un decret…
Dar zvonurile nu le-am luat niciodată în seamă, fiindcă, de obicei, nu se confirmau…
Deși doream să-i văd pe cei dragi rămași în libertate, mă chinuia
îngrozitor gândul că las între zăbrele pe tata – de care aflasem că
este condamnat la moarte – și pe mama – condamnată la 15 ani muncă
silnică…
Pe mama, o simțeam mereu alături de mine, cu toate că, în cei șase ani
chinuiți împreună prin închisori, uneori, comune, nu ne-am văzut
niciodată !…
Am fost mereu înconjurată de ființe sensibile, pline de bunătate și de
dăruire, dar și de egoismul și răutatea altora – atitudini oarecum
motivate prin condițiile inumane de supraviețuire din închisori…
Măicuța Alexandrina – de religie catolică – avea același nume de botez
ca și mine: Iuliana… Fusese directoare la o școală catolică din Ardeal;
severă, dar plină de bunătate și de înțelepciune…
Deseori, când inima mă apăsa de dorul celor dragi, era confidenta mea
cea mai apropiată… Îmi mângâia durerea cu tot felul de pilde, făcându-mă
să suport mai ușor chinurile detenției…
Fiind suferindă, stătea în patul de jos, de sub mine, însă, niciodată nu se plângea de frigul insuportabil de acolo…
Într-o noapte, am avut un vis atât de neobișnuit, încât am trezit din
somn, prin țipetele mele, pe toate „politicele” din celulă… S-a
apropiat, de patul meu, îmbrăcat în odăjdiile lui albe, tata… Mi-a spus,
privindu-mă lung în ochi, cu o voce părintească, dar neobișnuit de
severă:
– Să scrii: „Nu sunt capabilă de așa ceva !…”.
A repetat întruna, parcă, pentru ca eu să nu uit vreodată cuvintele
rostite, în timp ce se îndrepta spre ușă, în plânsetul și rugămintea mea
de a fugi din celula asta blestemată, deoarece mă temeam că tatăl meu
va fi închis…
Am strigat atât de tare, încât, atunci când m-am trezit, măicuța
Alexandrina mă mângâia pe frunte și-mi spunea cu blândețe să mă
potolesc, fiindcă am visat doar și că nu-i nimic real…
În timpul acela, s-a deschis ușa celulei și a intrat un ofițer care a
bruscat-o pe măicuță, împingând-o cât colo… Apoi, mi-a poruncit să mă
îmbrac repede, pentru că n-are prea mult timp de pierdut cu mine…
Toate deținutele din celulă și-au ridicat capetele din zdrențele de
pături, crezând că voi pleca din închisoarea aceasta în altă parte…
Am citit, atunci, pe chipurile lor: tristețe, bucurie, dar și invidie…
Am ieșit pe coridor buimăcită de somn și de spaimă… Ofițerul mi-a pus
ochelarii negri, apăsându-i pe obraz… M-a apucat de zeghea, pe care o
îmbrăcasem din ordinul lui…
M-a târât pe un coridor lung, apoi, am coborât niște trepte înguste, deoarece mă loveam cu capul de peretele scării…
Mi se părea un drum al crucii fără sfârșit…
Un drum spre o nouă încercare grea în viața mea…
A bătut cu oarecare supușenie la o ușă…
Mi-a poruncit, apoi, să-mi scot ochelarii și m-a lăsat într-o încăpere
mică, dar care îți dădea un sentiment profund de teamă, justificată, de
altfel, întrucât era camera de anchetă a închisorii…
Eram atât de amețită, fiindcă fusesem luată imediat după visul acela
obsedant și nu-mi dădeam prea bine seama ce vor să facă, acolo, cu mine…
După un timp, care mi s-a părut îngrozitor de lung, a apărut pe
neașteptate, în spatele meu, un ins în haine civile, plin de el, afișând
un aer de superioritate vulgară…
Mi-a cerut să mă așez pe scaun…
S-a uitat la mine ca la un obiect ciudat, apoi, a deschis brusc un dosar voluminos, răsfoindu-l grav, cu mult zgomot…
Încercam să-mi adun gândurile și să descopăr motivul real pentru care sunt anchetată în miez de noapte…
Nu-mi puteam aminti deloc ce abateri de la regimul mizer de detenție aș
fi săvârșit, ca să-i revolte într-o asemenea măsură, încât să-mi
îngreuiez situația și așa extrem de greu de suportat…
Mi-a venit fulgerător în minte o scenă petrecută cu puțin timp în urmă
când o doamnă mi-a șoptit că mama este tare bolnavă, chinuită și de
starea în care mă aflam eu…
Deși, de dimineața până seara, lucra din greu la coșercărie, noaptea, nu
se putea odihni, fiindcă o mutaseră cu o deținută care țipa tot timpul
și care nu scotea o vorbă de bine, văzând, în fiecare om, un posibil
dușman al ei…
Doamna care îmi adusese vestea era mama apreciatului realizator de programe de la Televiziunea română, Tudor Vornicu…
Părea și dânsa marcată de durerea mamei mele și-mi releva atitudinea ei
demnă în diverse împrejurări dificile, care pot dezvălui adevăratul
caracter al oamenilor…
Îmi amintesc de felul în care mama a primit, la proces, sentința
torționarilor: cu capul sus, fără nici o umbră de respect pentru
susținătorii devotați ai statului comunist, cu aceeași nestinsă speranță
și încredere în reușita idealurilor sale de viață, pentru care fusese
condamnată la 15 ani muncă silnică și 5 ani de degradare civică…
Schimbam în șoaptă câteva vorbe cu neuitata doamnă, care muncea împreună
cu mama în altă încăpere, dar cu care mă întâlneam când aduceau
material lemnos pentru lucru…
În coșercărie, ferestrele erau vopsite în negru, așa că nu se putea vedea nimic în afară…
Cu eforturi deosebite, deținutele încercaseră să zgârie vopseaua, făcând
un ochi cât o nucă în partea de sus a unuia dintre geamuri…
Fiindcă eram atât de îngrijorată de soarta mamei, am rugat două fete să-mi ajute s-o pot vedea pe ochiul ferestrei…
Ele au stat, una lângă cealaltă, „capră”, în timp ce altele, cu spaima
în suflet, urmăreau să nu apară vreun gardian dintre cei care ne păzeau…
Când m-am urcat pe spatele fetelor, se ordona încolonarea în coșercăria unde lucra mama…
Am văzut-o pe Guțel, verișoara mea, care era șefa atelierului, și
așteptam disperată, cu sufletul la gură, să apară, dintr-o clipă
într-alta, mama…
Între timp, în atelierul nostru, intrase pe neobservate sergentul major de serviciu…
Fetele care „asigurau” paza mea au înlemnit… „Majorul” le-a făcut semn
fetelor pe spatele cărora mă săltasem să se dea ușor la o parte și s-a
așezat, fără să-mi dau seama, el – „capră”…
Eram atât de concentrată s-o văd pe mama, încât le-am rugat pe fete să
se ridice puțin mai sus, fiindcă mama nu apăruse încă în coșercărie…
Când una dintre ele a strigat: „Vai de noi !” și am privit în jos, și
am văzut o manta militară chiar sub picioarele mele, am căzut, de pe
spatele sergentului, îngrozită, în vasul cu apă în care erau puse
nuielele pentru împletit coșuri…
M-am ridicat cu greu și, cu un curaj aproape inconștient, i-am cerut sergentului să mă ducă, de acolo, la izolator !…
Nu m-a dus, însă, deși mă amenința, în fiecare zi, cu izolarea…
Așadar, asta să fie, oare, cauza anchetei pentru care mă aflam, în plină noapte, față în față, cu arogantul „domn în civil” ?!…
După o îndelungă răsfoire a dosarului meu, insul a rupt tăcerea,
confirmându-mi că mi-a cercetat atent situația și a observat că poate
avea încredere în mine, deoarece sunt o intelectuală care știe să
păstreze secretele dintr-o detenție ce, chipurile, va deveni
suportabilă, dacă voi avea deplină încredere în el…
După restul de multe fraze încâlcite, învăluite în ceața unor aluzii voalate, am intuit unde vrea să ajungă…
Am înțeles că fetița trăiește, cu toate că, la anchetele anterioare, mi
se spunea mereu că a murit, și că soțul meu a divorțat de mine…
I-am mărturisit că nu știu ce să mai cred și pe cine…
S-a enervat vădit, convins fiind, probabil, că a fost mult prea amabil
cu mine și a dispărut pe o ușă laterală, fără să spună vreun cuvânt…
A lăsat, în locul lui, un gradat umflat de prea mult bine, care m-a luat imediat în primire, înjurându-mă grosolan…
Am așteptat ca să-și descarce veninul și l-am întrebat de ce m-au adus acolo…
– Faci pe tâmpita, ori vrei să-ți spun direct de ce ?!, mi-a spus, într-un târziu, cu brutalitate, securistul…
– Vezi ce faci !, a continuat, apoi, enervat și tot mai amenințător, gradatul…
Pe lângă cei 12 ani, eu pot să-ți prelungesc pedeapsa cu încă mulți alții, dacă nu vrei să cooperezi cu noi !…
Gândește-te bine !… și-a încheiat el, tușind sec, imperativa pledoarie pentru „colaborare”…
Eram atât de amețită și de tulburată de propunerea lor mârșavă, încât am tăcut îndelung…
Mi-a întins o foaie de hârtie, pe care erau scrise citeț: numele și sentința de condamnare…
Deodată, am simțit că mi s-a pus o ceață deasă pe ochi, încât n-am mai văzut nimic !…
Mi-a zis tăios:
– Hai, iscălește !… Dacă nu vrei, atunci, scrie ce-ți trece prin cap !…
Prefăcându-mă că nu înțeleg ce vor, i-am cerut să-mi spună direct de ce
au nevoie de semnătura mea, de vreme ce, în dosarul de la proces, erau
până și amprentele de la degete…
Enervat de refuzul meu de a semna, s-a înroșit la față, s-a ridicat
brusc de pe scaun, cu intenția de a solicita sprijinul altcuiva mai
versat în astfel de treburi murdare…
– Voi, „politicele”, a bombănit, în cele din urmă, gradatul – sânteți foarte abile și sabotați, întotdeauna, anchetele !…
Atunci, ca printr-o minune, mi-a apărut figura tatălui meu drag, trist și îngrijorat, la fel ca în visul de dinaintea anchetei…
I-am cerut foaia, am luat stiloul de pe masă și am scris apăsat,
întărind, parcă, în acest fel, hotărârea aceea pe care mi-o transmisese,
prin vis, tata: „–Refuz să servesc aceste organe ale Securității,
deoarece nu sunt capabilă de așa ceva !…”.
Reproduceam, de fapt, ad litteram, astfel, îndemnul tatălui meu drag…
Anchetatorul a luat foaia, a citit-o cu vădită nervozitate, m-a privit
cu scârbă și mi-a ordonat să ies afară, după ce m-a avertizat că, de voi
spune ceva, voi suferi rigorile legii…
La capătul lungului coridor, a apărut ofițerul care mă adusese acolo…
Mi-a pus ochelarii negri și mi-a spus să merg… M-a luat ușor de braț și,
în timp ce urcam treptele scării spre celulă, mi-a șoptit:
– Ești o adevărată româncă !.. Cinste ție !…
Apoi, mi-a cerut să ridic puțin ochelarii ca să pot zări pe unde merg și m-a băgat în celulă…
Noaptea aceea, parcă mai întunecată decât altele, trecuse în anchetă…
Abia am apucat să mă dezbrac de zeghea mea peticită, când, pe coridor,
se anunța deșteptarea de la ora 5 dimineața… Curioase, fetele din celulă
mă întrebau pe rând de ce m-au luat…
Unele, bănuitoare, mă vedeau, deja, o „turnătoare”; altele mă ignorau pur și simplu, ori discutau pe seama mea în șoaptă…
Doar maica Alexandrina m-a luat, cu afecțiune, lângă dânsa, când m-a văzut atât de descumpănită…
– Știu unde ai fost !, mi-a spus, luându-mi mâna în mâna ei caldă de bunătate lăuntrică…
Pentru că și pe mine m-au luat pentru așa ceva, și nu numai pe mine… Dar, am refuzat !…
M-am destăinuit ca unei mame adevărate… I-am reprodus în amănunțime tot
visul, precum și mersul anchetei și i-am mărturisit că am scris exact
cuvintele pe care mi le dictase tata !…
M-a sărutat părintește pe frunte și mi-a zis cu o voce neobișnuit de tare, încărcată de bucurie, spre surprinderea celorlalte:
– De-acum, să știi că te vor lăsa în pace !…
Cumplita boală a Jilavei
La închisoarea din Oradea, am avut un vis semnificativ, cum au fost,
de altfel, și celelalte… Deoarece eram destul de slăbită și pentru că
trecusem prin prea multe suferințe, începusem, mai ales, dimineața,
să-mi pierd cunoștința, atunci când se desfășura acel maraton chinuitor
al programului de dinaintea numărătorii…
Nu numai noi, deținutele politice, intram în panică, dar și gardienele,
care țipau și înjurau tot timpul până când se termina programul…
Unele doamne care practicaseră medicina în libertate mi-au diagnosticat
manifestările datorate stării excesive de slăbiciune în care mă aflam,
drept crize de lipotimie… N-am primit nici un medicament pentru
ameliorarea situației mele fizice, nici măcar un bob de arpacaș în plus…
Pe piciorul stâng, sub genunchi, îmi apăruse, la Jilava – unde am stat
închisă un an de zile, o pată roz, care s-a făcut, apoi, maronie, fiind,
mai târziu, din ce în ce mai închisă… Locul unde apăruse pata mă durea
tot mai tare…
Multe deținute credeau că ar putea fi vorba de așa-numita „boală a
Jilavei”, dar eu nu le întrebasem niciodată cum se manifestă și, mai
ales, cum s-ar putea trata această boală în condițiile noastre inumane
de detenție…
Față de suferințele celor din jurul meu – unele atât de înaintate în
vârstă și având de executat sentințe grele, în comparație cu durerile
aproape sfâșietoare ale fiecăreia dintre ele, boala mea mi se părea mult
mai suportabilă și n-o puteam destăinui nimănui, nici măcar pentru un
dram de compătimire…
La Închisoarea Oradea – punctul terminus al detenției mele, mi s-au
accentuat durerile și, într-o zi, n-am mai putut coborî deloc din pat,
cu toate amenințările paznicelor…
În celula în care mă mutaseră, fiindcă, pe noi, nu ne țineau mult timp
împreună, am întâlnit un suflet ales, pe atât de buna învățătoare Aneta
Trocinescu, căreia îi ziceam „Mamila”, precum o mângâiase acasă fetița
dânsei, de care își amintea mereu cu nespusă plăcere…
Pentru „Mamila”, eram „Licuța mea”, semn că mă iubea ca o mamă… Avea
patul așezat lângă al meu, iar noaptea, se scula, deseori, de mă învelea
și-mi punea mereu compresii cu apa pe care o căpăta zilnic în cănița de
metal și la care renunța adesea, din dorința de a mă face bine pe mine…
Unele dintre fete încercau să se îndepărteze de mine, temându-se de boala mea contagioasă…
„Mamila” îmi aducea gamela cu mâncare și mă forța să înghit câteva
linguri din ea… Era în stare să-mi dea orice avea, numai ca să mă pot
ridica din pat…
Într-una din seri, înainte de „cină”, a venit, la patul meu, doamna
Radian – o neobosită peregrină prin lume, care povestea cu un neîntrecut
talent scene din tumultoasa ei viață petrecută mai mult în străinătate…
Mi-a spus că a trimis-o Iisus să-mi insufle credința că am să mă
însănătoșesc; că speranța în vindecare este suprema salvare pentru cele a
căror viață a fost încătușată de către atei… I-am mulțumit precum unui
atât înger bun, prevestitor de bine și, apoi, am adormit…
În somn, am avut un vis destul de ciudat… Lângă patul meu, erau două
fetițe: una – mai mare, iar cealaltă – mică de tot, care strigau tare,
după puterile lor:
– Mamă dragă, te rugăm, vino mai repede acasă, la noi !..
Le-am întrebat, cu totul nedumerită, cine sunt…
– Cum nu știi ?!… Suntem fetițele tale: Libertatea și Gloria !…
Apoi, au dispărut în grabă de lângă mine…
M-am trezit lac de transpirație, iar, aproape de patul meu, am văzut pe
„Mamila” și pe sora Minerva – o călugăriță greco-catolică – privindu-mă
cu spaimă…
Auziseră frânturi din întrebarea mea rostită cu voce tare în somn și credeau că febra mă făcuse să delirez…
Le-am redat întocmai visul și am plâns, apoi, împreună…
Pe Libertatea, o născusem în Închisoarea Văcărești, dar, pe cealaltă
fetiță, nu îmi imaginam că o voi avea vreodată !… După eliberarea mea
din detenție, a venit, însă, pe lume și Gloria-Iliada…
Cu timpul, pata dureroasă de la picior a dispărut ca prin minune, datorită numai bunului Dumnezeu…
După ce toate deținutele din celulă am fost duse la atelier, fiindcă
sosise o comandă, iar „muncitoarele” – cum numeau ei pe deținutele fără
studii superioare –, nu puteau face față urgenței, au luat și pe
„intelectuale”, pentru ca închisoarea să-și „onoreze”, la termen,
obligațiile…
A intrat, în celulă, o sergentă care se comporta înspăimântător cu noi,
ne insulta și ne înjura cum îi venea în minte… Pe sergenta aceasta, n-o
uram, dar nu-i luam niciodată în seamă insultele…
De la misterioasa apariție a „Măicuței Îndurărilor”, mândria, de care
fusesem stăpânită și care îmi rodea sufletul înainte, dispăruse…
Aș fi suportat bătăile oricât de crude din timpul anchetei, fără să mă
doară atât de mult cum mă dureau insultele și lipsa de bună-cuviință…
Socoteam că, de vreme ce eu le arăt respectul impus prin regulamentele de detenție, trebuie să mi se răspundă cu aceeași monedă…
Sergenta m-a întrebat ce mă doare, fiindcă, zicea ea, „ăstea” – așa le
„gratula” pe doamnele din celulă ! – i-ar fi spus că am o boală urâtă,
care nu se vindecă prea ușor…
I-am răspuns cu multă reținere, deoarece mă temeam că mă va izola… După
ce s-au întors fetele de la atelier, sergenta a intrat în celulă și mi-a
poruncit să ies afară, să spăl coridorul…
Am coborât cu mare greutate din pat și am ieșit pe coridor… A început să
strige, apoi, cu voce tare ce trebuia să fac și unde găsesc cârpele
pentru spălat… M-a tras încet de mână lângă o măsuță de pe coridor și
mi-a arătat niște medicamente…
Mi-a spus în șoaptă:
– Înghite-le imediat !…
Am încercat să-i explic ceva, dar a țipat la mine atât de tare, că nu mi-am dat seama cum de le-am înghițit așa de repede…
M-am spălat pe mâini și pe față și am intrat în celulă atât de speriată
de cele întâmplate, încât m-am trântit pe pat și am adormit…
Trei zile, s-a repetat această incredibilă scenă, care mi-a adus o vindecare nesperată…
Nu știu nici acum ce am înghițit și ce minune cerească a făcut-o pe
temuta sergentă să arate o bunătate de care nu aș fi bănuit-o niciodată…
„Grija” față de aproapele
Mă obsedează permanent și mi se pare motivată atitudinea pe care am
avut-o și o am încă față de unele dintre călugărițele noastre ortodoxe…
Am cunoscut multe călugărițe greco-catolice în închisorile comuniste
prin care am trecut… Toate, absolut toate, m-au impresionat prin:
dăruire, credință, umilință nobilă și cultură…
Ale noastre – spre mâhnirea mea – nu aveau aproape nimic din toate aceste trăiri…
La Securitate, am întâlnit o maică, Onisifora, de la Mănăstirea Curtea de Argeș, adusă pentru a da, probabil, niște informații…
Am rugat-o din suflet să anunțe pe cineva, de care eram sigură că nu o
va denunța, că am născut, în Închisoarea Văcărești, o fetiță – căreia
i-am dat numele Libertatea – și că, pe fetiță, mi-au luat-o, după două
luni, și au dus-o la Casa Copilului nr. 1 din București, în apropierea
Arcului de Triumf…
Lipsită aproape doi ani de dragostea de neînlocuit a mamei, după ce a
fost „descoperită” întâmplător acolo, în urma unor căutări disperate ale
celor din neam rămași în libertate, fetița va simți în casa surorii
mele, Cornelia, și a soțului ei, Neluș – ingineri în Întorsura Buzăului
–, căldura căminului familial, crescând împreună cu fiul lor, Dănuț, ca
niște frați buni, ocrotită cu o grijă părintească rar întâlnită… De
aceea, sentimentul de recunoștință pentru ei este atât de viu…
Adresa leagănului am aflat-o de la o „doamnă sergentă” care m-a însoțit
până la dubă, într-o vreme cumplită de iarnă, pe un ger năpraznic…
Impresionată de starea disperată în care eram, mi-a șoptit la plecare:
– Să știi că eu voi merge, ori de câte ori pot, la Libertatea !…
I-am mulțumit printre lacrimi, înainte de a mă da în primire unui ofițer
de Securitate al cărui nume nu merită să-l mai amintesc…
După ce s-a înfofolit într-o șubă din piei de oaie, privindu-mă cum eram
îmbrăcată, mi-a ordonat să intru în duba înghețată, pentru ca, apoi,
să-mi spună batjocoritor:
– Așa pățesc toți bandiții care se mai împotrivesc regimului nostru de democrație populară !…
Aveam, în picioare, niște sandale, fără ciorapi, iar, pe mine, o rochie
subțire – care, acum, îmi era largă – și un trenci, pe care l-am luat
în grabă la arestarea mea în plină vară, spre sfârșitul lunii iunie…
Duba m-a lăsat în toiul nopții, pe un ger cumplit, la Închisoarea din Pitești…
A trebuit să stau până la ivirea zorilor, afară, într-un țarc, așteptând deșteptarea de dimineață…
Acolo, am înghețat aproape și, din cauza aceasta, m-am îmbolnăvit de plămâni !…
Speranța că am s-o revăd cândva, pe fiica mea, pe Libertatea, îmi era
obsedant încătușată cu brutalitate de torționari, care, în cursul
repetatelor și îngrozitoarelor anchete, mă torturau sufletește,
spunându-mi invariabil că fetița a murit, iar soțul a divorțat de mine…
Mă durea cumplit lipsa oricăror vești de acasă !…
Călugărița Onisifora n-a spus nimănui nimic, nici despre mine și nici despre fetiță !…
De teamă ?!… Nu cred !… Poate din prea omenescul spirit de conservare !…
Se iubea doar pe sine, nu și pe aproapele aflat în suferință !…
Abia, după patru ani, am primit un mesaj de speranță de la soțul meu, inginer la Uzina „Timpuri Noi” din București…
Când am fost arestată la Cobadin, eram căsătoriți doar de opt luni !…
Ne întâlneam destul de rar, fiindcă distanța dintre Cobadin și București
e prea mare, aproape imposibilă pentru o navetă zilnică…
Și, totuși, m-a așteptat șase ani, până când am fost eliberată !…
Mesajul de speranță fusese trimis prin intermediul unei călugărițe
greco-catolice, Minerva Făgărășanu, fiică de preot din Zlatna – căreia
îi spuneam, în intimitate, Sorela…
Își ispășise pedeapsa de a se fi împotrivit împreună cu alte călugărițe
actului unirii bisericii ei cu biserica noastră ortodoxă…
Credea în credința sa în care se născuse și voia să și-o păstreze până la moarte…
Netemându-se de consecințe, maica Sorela a transmis soțului meu, din
parte-mi, speranța că ne vom revedea în curând, în libertate…
În întunericul temniței, un licăr de bucurie îmi venea de acasă, de la el…
În pachetul pe care Sorela îl trimisese unei prietene călugărițe din
același lot care rămăsese în închisoare – măicuța Constantina –, am
primit un pieptene negru, mic, pe care soțul meu zgâriase fin de tot
cuvintele atât de așteptate atunci de mine: „Fetița trăiește” !…
După puțin timp de la eliberarea mea, am întâlnit-o pe Onisifora la
Patriarhie. M-a recunoscut și s-a furișat de mine… Se îngrășase, de nu
mai încăpea în rasă… Era împreună cu alte călugărițe, cărora le-a
șoptit, probabil, despre mine, pentru că mă priveau ca pe cineva venit
din altă lume, fiindcă eram atât de modest îmbrăcată și îngrozitor de
slabă…
Aveam, la eliberarea mea din închisoare, 32 de kilograme !…
M-am făcut, atunci, că n-o mai cunosc și am lăsat-o, apoi, în plata
Domnului !… Dar ea nu a fost singura dintre „slujitorii” lui Dumnezeu
lipsiți de o elementară omenie !…
După ce mama s-a întors în sat, săracă și singură, din închisoarea de la Oradea, n-a găsit nimic din agoniseala de-o viață…
Totul, absolut tot ce aveam acasă, fusese confiscat, furat, distrus cu o răutate de neînțeles !…
Deoarece s-a văzut nevoită să stea pe uși străine doi ani de zile, deși
aveam două case de locuit în curtea gospodăriei noastre părintești din
sat, m-am dus, sfătuită de un preot, la Patriarhia Bisericii Ortodoxe
Române, ca să cer, pentru dânsa, o pensie de urmaș, deoarece tata
păstorise vreme de 30 de ani la biserica înălțată, prin strădania lui,
în Poenărei…
Am mers la un „preot” din suita patriarhului ca să-i destăinui durerea familiei noastre și să-l rog să mă ajute…
După ce m-a ascultat indiferent, răsfoind tot timpul niște dosare, s-a
ridicat brusc de pe fotoliu și mi-a zis cu destulă aroganță:
– Îi știu pe răzvrătiții din Muscel !… Voiau să pună mâna pe conducerea Bisericii noastre ortodoxe !…
N-am mai răbdat să-și verse otrava gândurilor lui murdare și i-am replicat printre lacrimi:
– Dacă și Mântuitorul s-ar fi purtat astfel cu cei care îl urmau, nu
s-ar mai fi pomenit nimic despre sacrificiul pe care L-a făcut acum
două milenii și nu ați mai fi fost unde sunteți acum, la Mitropolia
Bucureștilor !…
Indignat de îndrăzneala mea, a vrut, cred, să mă dea afară, dar, în acea
clipă, a intrat neobservat pe ușă un domn în vârstă… După ce l-a
salutat reverențios pe insul de la birou, m-a întrebat, auzindu-mă,
probabil, despre ce preot este vorba… I-am spus că sunt fiica mai mare a
preotului Ioan Constantinescu din Poenărei-Muscel !…
M-a fixat îndelung și m-a întrebat dacă am fost și eu arestată…
I-a destăinuit, apoi, „cucernicului vicar patriarhal” – care nu era
altul decât deputatul în Marea Adunare Națională, Alexandru Ionescu –
că-l cunoaște pe tatăl meu, care i-a fost coleg, și știe foarte bine că
numai bunătatea și mila creștină l-au dus acolo…
L-a rugat respectuos pe „înaltul vicar” să mă ajute în rezolvarea cererii mele și a ieșit discret pe ușă, precum intrase…
Mi-a străfulgerat prin gând, atunci, imaginea tatălui meu, cu fața plină
de sânge, gemând de durere într-una din camerele de anchetă ale
Securității din Pitești…
Era, cu siguranță, nu întâmplător ușa întredeschisă, în momentul când eram dusă eu însămi la anchetă…
Cât de mârșavă înscenare fusese această metodă de intimidare folosită de securiști !…
– „O să pățești ca el, dacă nu spui tot ce știi despre bandiți !”, m-a
avertizat securista care mă însoțea… Tatăl meu drag era schingiuit
pentru „mila creștină” pe care o arătase luptătorilor pentru libertate
din Munții Făgăraș…
Îmi revin greu din gânduri…
„Înaltul vicar” se uită îndelung spre mine și mă trimite, apoi, la Casa de pensii a Bisericii Ortodoxe Române…
Așadar, de la Ana la Caiafa, pe căile sinuoase ale birocrației bisericești !…
Când am ajuns acolo, m-a întâmpinat un ins infatuat, care mi-a spus de
la început că a primit, prin telefon, ordin de la „părintele vicar” să
nu-mi rezolve favorabil cererea, fiindcă – după cum susținea el
neconvingător – Casa de pensii fusese organizată ulterior execuției
tatălui meu și că, în consecință, nu se poate apela, sub nici o formă,
la serviciile acesteia…
Precum Pillat din Pont, cei de la Patriarhia Română se spălau pe mâini,
neimplicându-se în sperata rezolvare a drepturilor unui preot martir,
căzut în lupta pentru apărarea sfântă a credinței strămoșești tot mai
amenințate de către propagandiștii zeloși ai unei ideologii demolatoare
de biserici…
Preoți și „preoți” !…
Unii aserviți regimului comunist, slujind cu atâta devotament Cezarului vremelnic și nu Dumnezeului cel Atotputernic !…
Tributul de suferință al neamului meu
De peste trei decenii, încerc să-mi descarc această povară de
neimaginat a suferințelor îndurate în detenție celor care îmi sunt
apropiați sufletește…
Aceleași întrebări supărător de vii reveneau obsedant pe buzele
tuturor: „–Te-au bătut ?!”; „–Cine te-a anchetat la Securitate ?!”;
„–Cum se comportau torționarii ?!”…
Toate întrebările acestea și multe altele mă făceau să retrăiesc calvarul suferințelor încercate în temnițele comuniste…
Evocam, destul de des, tâlcul parabolei „Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr”…
Mântuitorul nu l-a nominalizat pe acesta; i-a zis, doar „nemilostiv”,
și i-a lăsat pe toți care aveau inima împietrită să se simtă asemenea
lui, pe când numele săracului Lazăr a dăinuit peste veacuri în
conștiințele credincioșilor…
Nu atât durerea fizică ne înspăimânta, nu !…
Uneori, ea te făcea mai curajos, mai plin de încredere în tine și, poate, mai iertător cu torționarii din „gulagul” românesc !…
Numele lor nu merită să fie rostite, pentru că, deseori, o revoltă
interioară nu ar putea fi ușor înăbușită, te-ar face să izbucnești în
blesteme, ori chiar să încerci necugetat să te răzbuni…
Din neamul nostru, au supraviețuit „ciumei roșii” doar câțiva !…
Ceilalți din neam au îndurat chinuri de neîndurat, batjocoriri de
nesuportat, au căzut sub gloanțele călăilor, neclintiți în credința lor:
– Ioan Gh. Constantinescu, tata, preot cărturar și slujitor devotat al
bisericii din Poenărei – condamnat la moarte și executat la Jilava, în
18 iulie 1959;
– Justina Constantinescu, mama – un exemplu remarcabil de demnitate –
condamnată la 15 ani de muncă silnică și 5 ani de degradare civică;
– Iuliana Constantinescu-Preduț, eu, fiica lor, condamnată la 12 ani muncă silnică și 5 ani de degradare civică;
– Maria Gh. Popescu, sora mamei, condamnată la 10 ani muncă silnică;
– Gheorghe Popescu, distins învățător în satul Poenărei – condamnat la moarte și executat la Jilava, în 18 iulie 1959;
– Gheorghe Gh. Popescu, fiul lor, student la Geologie – condamnat la 10 ani muncă silnică;
– Alexandru V. Marinescu, bacalaureat, ginerele lor – condamnat la 20 de ani muncă silnică;
– Nicolae Andreescu, preot paroh în Nucșoara – condamnat la moarte și
executat la Jilava, în 18 iulie 1959; căsătorit cu nepoata mamei:
– Maria Andreescu, condamnată la 15 ani muncă silnică…
Această atât de tristă înșiruire a pătimirii neamului nostru s-ar putea
întregi cu numele unor rude mai apropiate sau mai îndepărtate, care s-au
jertfit, sau au avut demnitatea și curajul, într-o vreme prea tulbure
și prea chinuitoare pentru români, să-și ridice glasul împotriva
aberantului regim comunist totalitar…
Dintre cei pomeniți aici, n-am mai rămas în viață decât eu și Alexandru
Marinescu, iar mormintele eroilor din neam executați la Jilava nu le-am
descoperit încă, măcar, pentru a le putea aprinde creștinește, la
căpătâiul lor, o lumânare !…
Mi-a fost atât de greu să deschid tainicul sertar al suferințelor mele din surghiun !…
Este prea adânc ascuns în inimă și mult prea chinuitor să mai pot umbla vreodată la el !…
Și chiar dacă toate aceste intense trăiri de atunci le-aș răscoli, nu
le-aș putea reda, totuși, acum, cu aceeași acuratețe, fiindcă nu s-ar
mai înțelege exact dramatismul împrejurărilor prin care am trecut și
nici tăria de nespus cu care noi le-am înfruntat !…
Ce rost mai au retrăirile unor scene incredibile din detenție ?!… Pentru a ne perpetua osânda ?!…
Cuvintele par mult prea sărace, iar uitarea, care se așterne o dată cu
scurgerea necruțătoare a vremii, culege, din imensa suferință, numai
durerea încă atât de vie !…
„Vinovăția a fost cert stabilită”
Retrăiesc cu multă durere și fără speranțe, cumplitele noastre
suferințe din închisori… Mai ales, după primirea năucitorului răspuns la
memoriul adresat Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă de
Justiție, prin care solicitam anularea juridică a sentințelor de
condamnare ale tatălui meu, mamei mele și, implicit, a mea – sentințe pe
care le consider nedrepte, iar „avantajele” de care „beneficiem” după
atâta paradă de „democrație post-decembristă” sunt, încă, extrem de
trunchiate…
Iată, așadar, stupefianta adresă din 3 februarie 1995 a Parchetului General tributar și acum „idealurilor comuniste”:
Către Constantinescu-Preduț Iuliana ,
„Urmare memoriului dvs. adresat P.G.C.S.J., vă facem cunoscut că,
examinându-se cauza la care vă referiți, nu s-au constatat motive pentru
declararea recursului în anulare, întrucât vinovăția a fost cert
stabilită, iar pedeapsa – aplicată în limitele prevăzute de lege.
Procuror șef, (ss) indescifrabil” .
Stea polară: credința !
În iadul închisorilor comuniste, singura noastră rază de nădejde a fost credința !…
Credința deplină în Bunul și Atotputernicul Dumnezeu și în dreptate !…
Credința în viitorul de libertate al poporului nostru împilat de comuniștii fără de neam și fără de țară !…
Credința a fost flacăra veșnic vie care ne-a luminat sufletele în bezna închisorilor…
Credința a fost miracolul divin care a smuls cătușele deznădejdii țintuite pe speranțele noastre în lunga noapte a detenției…
Credința noastră veșnic vie ne-a mântuit !…
Dumnezeule, ajută-ne să ne-o păstrăm curată, pentru că, fără credință –
această strălucitoare stea polară a unei căi demne în viață – rămânem,
pentru totdeauna, pierduți în deznădejde !…
…În lunga și apăsătoarea noapte a detenției, deși încătușată, speranța
în lumina nestinsă a adevărului a învins suferința, iar visul de a trăi
în libertate ne-a întărit credința că nu vom fi înfrânți prin teroare…
De aceea, inspiratele versuri ale poetului martir muscelean Radu Gyr –
pentru multiplicarea și răspândirea cărora tatăl meu a fost acuzat,
printre altele, la proces – exprimă miracolul rezistenței noastre
spirituale în crunta confruntare cu suferințele îndurate în cumplitele
temnițe ale regimului comunist totalitar:
„Nu ești înfrânt, atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ți-s !…
Adevăratele înfrângeri
sunt renunțările la vis !…”
În loc de P O S T F A Ț Ă
Cu sacrificiul retrăirii lor, autoarea mărturisește
situațiile-limită, uneori, greu de închipuit, prin care a trecut în anii
1959-1964, fiind, atunci, o tânără absolventă de Filologie, abia
căsătorită, care avea să nască, în detenție, o fetiță, profetic
botezată „Libertatea”…
Acum, mamă a două fiice și bunică a 3 nepoți, își descrie tulburătoarele
amintiri cu firească sinceritate și finețe psihologică, dar, mai ales,
cu o anumită detașare a acelor rari oameni, cărora anii de cruntă și
nedreaptă suferință – în loc să-i înrăiască sau să-i distrugă – le
conferă o toleranță aproape Cristică, a învingătorilor de Destin,
oricare ar fi fost acesta.
Mănunchiul de «Speranțe încătușate» are, astfel, valoarea unui document
istoric. „Trăit și suferit” al acelei vremi, scris acum de Doamna
Iuliana Constantinescu-Preduț, poate un caz unic în memorialistica
detenției la noi, scrisă îndeobște de bărbați.
Stilul în care a fost conceput acordă acestui document autobiografic și
valența unui „imn” izvorât din durere îngemănată cu speranță, închinat
virtuților esențiale, arhetipale ale neamului nostru, mai puțin
evidente, poate, azi, dar, credem, perene în istoria noastră: omenia și
solidaritatea în momentele de cumpănă majore, tăria de caracter,
credința în Dumnezeu și speranță, niciodată ucise.
De fapt, această cărticică se vrea un îndemn adresat tinerei generații,
mai ales, adolescentelor și tinerelor femei ale acestei țări – ca, prin
cunoașterea și neuitarea „umbrelor” trecutului să evite repetarea
tragediei lor, ca o garanție pentru viitorul mai senin, al copiilor lor –
primele generații de români ai secolului ce bate la ușă…
Pentru că trăim cu adevărat atât cât și alții viețuiesc în noi și vom supraviețui cât vom trăi încă, în ceilalți !…
Pitești, 2000
Dr. Cinel Mărtoiu
S u m a r
Flori cu petalele smulse brutal − 6
Ofranda jertfirii întru credință − 8
Îmbrățișarea ierbii uitate − 10
Destine frânte − 13
Libertatea – un licăr de lumină − 16
Speranța trebuie să învingă − 25
Ești plină de curaj, fetițo ! − 30
O rugă a speranței − 39
Cinste ție ! − 41
Cumplita boală a Jilavei − 51
„Grija” față de aproapele − 57
Tributul de suferință − 65
Vinovăția a fost cert stabilită − 68
Stea polară: credința − 69
În loc de postfață – 71
Iuliana I. CONSTANTINESCU-PREDUȚ (n. Poenărei, comuna Corbi, județul Muscel, 16 iunie 1929 – + Poenărei, 1 octombrie 2002). Studii: Școala primară Poenărei; Liceul de fete din Câmpulung-Muscel și Liceul „Principesa Elena” din Brașov; Facultatea de Istorie a Universității București. Profesoară la Școala din Cobadin-Dobrogea.
A fost arestată în 1958, deși era gravidă în luna a
șaptea, fiind condamnată la 12 ani de muncă silnică pentru „infracțiunea
de omitere de denunț” a membrilor Grupării de partizani «Haiducii
Muscelului».
A născut, în închisoarea Văcărești, o fetiță, Libertatea-Justina.
Părinții Iulianei: preotul Ioan Constantinescu din Poenărei a fost condamnat la moarte și executat la închisoarea Jilava, la 18 iulie 1959, iar mama sa, Justina Constantinescu, a îndurat ani grei de detenție, ambii fiind acuzați de „participare la Rezistența armată anticomunistă de pe versanții sudici ai Munților Făgăraș”.
Volumul memorialistic «Speranțe încătușate» – publicat în 1999 și reeditat în 2000 – evocă infernul detenției sale în închisorile comuniste de la: Pitești, Văcărești, Jilava, Miercurea Ciuc, Arad, Oradea.
Iuliana Preduț-Constantinescu, "Sperante încătușate”
Surse: Mirabilis Mundi, Memoria Rezistentei, Poenarei – Sat Martir
CITITI CARTEA MAI JOS:ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină Sfinții închisorilor Știri
Persoane: Justina Constantinescu Toma Arnăuțoiu
Locații: România România Mare
Organizații: Haiducii Muscelului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)