ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul lui Justin Trudeau a fost fotografiat duminică ajutând la susținerea steagului unei armate extremiste ucrainene care a colaborat cu naziștii și a masacrat violent zeci de mii de polonezi în cadrul unui program de epurare etnică, informează Life Site News.

Luni dimineață, Chrystia Freeland, viceprim-ministru și ministru de finanțe al Canadei de origine ucraineană, și totodată angajată a Forumului Economic Mondial de la Davos, a postat pe Twitter o fotografie în care apare la "Mega Marșul pentru Ucraina" de duminică de la Toronto ajutând să țină un banner pe care scria "Glorie Ucrainei" în culorile drapelului de luptă roșu și negru al Armatei Insurgente Ucrainene (UPA).

Mai târziu, în aceeași dimineață, ea a redistribuit același mesaj, dar a schimbat fotografia în care ea ținea bannerul UPA cu una făcută cu aceleași persoane, dar de data aceasta fără bannerul UPA. Ea nu a emis o explicație pentru schimbul de fotografii.
 

UPA a fost un grup paramilitar ucrainean activ în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost fondat de Organizația naționaliștilor ucraineni (OUA). Armata UPA a fost condusă din punct de vedere politic de facțiunea extremistă a OUA, la rândul ei condusă de Stepan Bandera, care este lăudat în unele părți ale Ucrainei ca un erou, dar care în alte părți este considerat mai degrabă un terorist.

Sub conducerea lui Bandera, UPA a efectuat masacre de polonezi între 1943 și 1945, în conformitate cu obiectivul OUN de a înființa un stat ucrainean monoetnic, aliat al Germaniei naziste, pe un teritoriu care include părți din Rusia, Polonia, România și Belarus.

Ivan Katchanovski, cercetător invitat la Universitatea Harvard, a explicat: "UPA, imediat după crearea sa în primăvara anului 1943, a desfășurat o campanie de teroare în masă împotriva minorității poloneze din Volhynia, cu scopul de a face o epurare etnică". Cele mai multe dintre victime au fost femei și copii, potrivit lui Timothy Snyder, care a scris pentru New York Review.

Katchanovski a precizat că "atât OUN, cât și UPA au fost organizații teroriste, deoarece acțiunile lor corespund definițiilor academice ale terorismului", care includ utilizarea "violenței împotriva civililor pentru a induce teroare și a-și atinge obiectivele politice".

Violența OUN și UPA s-a extins și la colaborarea în genocidul condus de naziști, deoarece "Studiile istorice arată că mulți reprezentanți ai OUN și o proporție semnificativă a membrilor UPA au fost implicați" în genocid, a continuat Katchanovski.

Rolul lui Bandera ca șef al UPA și al facțiunii extremiste a OUN a fost condamnat chiar și în 2010 de Parlamentul European, când președintele ucrainean demisionar Viktor Iușcenko i-a acordat lui Bandera titlul postum de Erou al Ucrainei. Parlamentul European a declarat că "deplângeau profund" această decizie, întrucât OUN "a colaborat cu Germania nazistă".

Unii se întreabă de ce Freeland ar sta la o fotografie ajutând la ținerea unui steag al UPA, având în vedere trecutul său, istoria sa ca jurnalist și cunoștințele sale despre afacerile ucrainene, care au fost formate cel puțin în parte de o vizită în Uniunea Sovietică pentru a studia limba ucraineană, precum și de masteratul său în studii slavone.

Candice Malcolm a întrebat: "Ar trebui să credem că Chrystia Freeland ignoră asocierea istorică a Roșu și Negru cu mișcarea paramilitară naționalistă Bandera? O jurnalistă pricepută și un jucător internațional avizat nu ar ști să nu facă sau posteze o fotografie cu această eșarfă?".