ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele USR, vicepremierul Dan Barna, ar fi fost reclamat de DLAF la DNA pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală” în legătură cu proiecte din fonduri europene, în vremea în care acesta oferea „consultanță pentru dezvoltare” prin firma lui, înainte de toamna anului 2016, potrivit Luju.ro.

Sesizarea trimisa de către DLAF la DNA are legătură cu dezvăluirile făcute de RISE Project în octombrie 2019, în plina campanie electorala, într-o mutare prin care se încerca scoaterea din joc a candidatului USR pentru Palatul Cotroceni, cel mai incomod adversar al președintelui Klaus Iohannis în calea obținerii unui nou mandat. Cu acea ocazie, RISE Project scria că Dan Barna ar fi fost implicat în mai multe nereguli legate de proiecte cu fonduri europene înainte de 2016. Tot în octombrie 2019, DLAF anunța că declanșase cercetări privind proiectele cu fonduri europene contractate de firma lui Barna (SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL – CUI: 21210838), proiecte care au constituit subiectul dezvăluirilor care l-au vizat pe liderul USR.

DLAF a investigat patru proiecte europene în care a fost implicată compania lui Dan Barna înainte de 2016. Datele DLAF ar fi demonstrat că unele plăti nu au ajuns la persoanele care apar în acte că ar fi primit banii, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora lui.

DNA a transmis Mediafax că luni, 10 mai 2021, a primit „două sesizări formulate de instituția la care faceți referire (n.r. DLAF) și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene”. 
 
„Cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, arată DNA.

Persoana vizată, Dan Barna, scrie pe Facebook că a aflat din presă despre acestea și că nu are nici o informație oficială de la DLAF privind menționarea lui în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA.

„Nu am nici o informație oficială despre existența vreunui dosar pe numele meu.”, susține Dan Barna.