Sunt trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului: evaluările au loc conform calendarului inițial, evaluările sunt decalate sau anul școlar va fi repetat, a declarat la RFI vicepremierul Raluca Turcan. Ea a cerut o analiză ministerului de resort. 

În replică, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că la ora actuală nu se poate pune problema repetării anului școlar. De asemenea, Federația solicită membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ.

Potrivit Mediafax, Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educației o analiză privind evoluția cursurilor online, în contextul coronavirusului. „Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nicio evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”, a declarat Turcan. Ea a precizat că există trei scenarii în privința anului școlar.

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția", a subliniat vicepremierul.

Raluca Turcan a subliniat că nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile.

Ministerul Educației, Monica Anisie a contrazis-o însă vehement pe Raluca Turcan. Ea a declarat pentru edupedu.ro că „scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul.  „Exclus să amânăm examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat cu un an”, a spus  Anisie, precizând că în această săptămână, ministerul va prezenta variantele „pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență”.