ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a afirmat vineri că Germania încearcă să transforme Uniunea Europeană într-un „al patrulea Reich german” federal, informează The Daily Mail

În cadrul unui interviu acordat cotidianului polonez de dreapta GPC, șeful partidului Lege și Justiție (PiS) a declarat că unele țări „nu sunt entuziasmate de perspectiva construirii unui al patrulea Reich german pe temelia Uniunii Europene”.

„Dacă noi, polonezii, am fi de acord cu acest tip de supunere modernă, am fi înjosiți în diferite moduri”, a declarat Kaczynski, în vârstă de 72 de ani, care este și unul dintre cei patru vicepremieri de la Varșovia și fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, ucis de ruși în 2010 într-un accident aviatic la Smolensk, transformat într-un al doilea Katyn pentru Polonia.

Curtea de Justiție a UE este folosită ca „instrument” pentru ideile federaliste, a adăugat el.

Polonia a fost implicată într-un lung diferend cu Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește reformele din justiție pe care PiS le-a promovat din 2015 încoace.

În cea mai recentă reacție, Polonia a acuzat UE că „ne atacă suveranitatea” și a promis că va lupta împotriva „birocrației” acesteia, după ce Bruxellesul a lansat o acțiune în justiție împotriva țării pentru că ar fi trecut peste normele Uniunii Europene. Mai exact, pentru că Polonia a decis să nu-și încalce sau modifice Constituția pentru a aplica niște norme supra-naționale atunci când acestea contravin legii naționale fundamentale.   

În declarații difuzate la televiziunea națională, premierul polonez Mateusz Morawiecki, în vârstă de 53 de ani, a declarat că decizia UE reflectă o tendință de „centralism birocratic” la Bruxelles care „trebuie oprită”.  

Decizia de a demara o acțiune în justiție escaladează o dispută de lungă durată între Varșovia și Bruxelles: Uniunea acuză Polonia că nu se aliniază celor mai recente inovații în domeniul justiției și al drepturilor omului (care mai nou cuprind „drepturi” pentru homosexuali și „dreptul” femeii de a face pruncucidere), pe când Polonia, țară trecută prin comunism, acuză o prea mare dorință de dominație și centralizare din partea Uniunii. Totodată, cultura creștină romano-catolică majoritară face din Polonia o țară deloc dispusă să facă jocul Comisiei Europene, care a declarat „drepturile LGBT” ca „valori europene”, în timp ce municipalități din Polonia se declarau „zone libere de LGBTism”, după cum cu câteva decenii în urmă apăreau primele „zone libere de comunism”.
 
În octombrie, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că legile poloneze prevalează asupra celor ale UE în domeniile în care acestea intră în conflict. În noiembrie, aceeași instanță a hotărât că Pactul european privind drepturile omului este parțial incompatibil cu Constituția Poloniei. 

Bruxelles-ul a amenințat Polonia cu sistarea fondurilor de redresare post-pandemică. Totodată, Curtea de Justiție a UE a hotărât ca guvernul polonez să plătească o amendă zilnică până la desființarea „camerei disciplinare” pentru judecători, pe care o consideră un tribunal nelegal constituit. Însă guvernul polonez nu a desființat această secție specială pentru magistrați, a cărei înființare a fost chiar ideea formațiunii de dreapta aflate la guvernare. Existența acestei instanțe rămâne în centrul unei crâncene dispute între Bruxelles și Varșovia. 
 
Polonia a acuzat UE de „centralism birocratic”

În timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Varșovia la începutul acestei luni, premierul Morawiecki a declarat că sprijinul actualului guvern german pentru federalizarea UE este „utopic și, prin urmare, periculos”.

Această declarație vine după o creștere a tensiunilor între Polonia și blocul comunitar, în contextul în care politicienii de dreapta din Polonia au pus pe tapet inclusiv varianta ieșirii din UE (intitulată „Polexit” după denumirea dată anterior de britanici, „Brexit”).