ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima rugăciune din cadrul tradiționalului pelerinaj spre Mănăstirea Nicula a fost rostită miercuri de Mitropoliții Andrei al Clujului și Inochentie de Burundi și Rwanda pentru sufletele celor ce au pătimit in perioada comunistă la închisoarea din Gherla, informează Radio Renașterea, potrivit site-ului basilica.ro.

Ceremonialul a avut loc în fața Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla.

Deși cu o istorie lungă, consacrată în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spațiu de detenție pentru cei condamnați pentru infracțiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă.

Regimul comunist a reușit „performanța” de a crește atât numărul deținuților politici, cât și regimul de teroare, la cote maxime.

Pelerinajul „La Nicula colo–n deal”
 
Cei doi ierarhi au parcurs 7 km alături de miile de credincioși veniți la hramul mănăstirii Nicula.

Pelerinajul a pornit, în jurul orei 12:00, de la biserica „Sfântul Nicolae” din parcul central al orașului Gherla.

Ierarhii au fost întâmpinați cu pâine și sare de tineri îmbrăcați în costume populare, la biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei.

Pe traseu s-au făcut și alte opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula, pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu apă și felii de cozonac.

Pelerinajul s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de soborul de preoți și ierarhi, iar la final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit tuturor pentru efortul de a parcurge și-n acest an, pe jos, „drumul din Gherla până la Maica Domnului”.