ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea națională pentru securitate în domeniul sănătății din Thailanda (NHSO) a cheltuit, până la data de 8 martie echivalentul a 45,65 milioane de dolari în scopul soluționării cererilor de despăgubire a victimelor vaccinurilor COVID-19, informează The Defender.

Plățile au fost făcute către 12.714 persoane, inclusiv către familiile unor persoane care au murit din cauza vaccinului.

Alte 891 de cereri sunt în curs de soluționare. În total, de la crearea programului de compensații, respectiv din 19 mai 2021, au fost depuse 15.933 de cereri de despăgubire. Dintre cele 2.328 de reclamații respinse, 875 au fost contestate în justiție.

Datele publicate pe 9 martie indică o creștere constantă a cererilor de despăgubire aprobate de NHSO. Până în 26 decembrie 2021, doar 8.470 de cereri de despăgubire fuseseră aprobate.

Vaccinurile COVID administrate în Thailanda sunt, în principal, vaccinul britanico-suedez AstraZeneca și vaccinul Sinovac, fabricat în China.

Programul thailandez pentru acordarea de compensații victimelor vaccinurilor este un exemplu de „program de despăgubire în absența răspunderii”.
 
„În absența răspunderii” se referă la o măsură instituită de autoritățile de sănătate publică, companiile de asigurări private, producători și/sau alte părți interesate pentru a despăgubi persoanele care au suferit efecte adverse în urma vaccinurilor. Astfel de programe permit ca o persoană care a suferit un efect advers cauzat de un vaccin să fie despăgubită financiar, fără a se atribui vina sau eroarea unui anumit producător sau individ.
 
Sistemele de despăgubire în absența răspunderii reprezintă una dintre cele trei opțiuni folosite în diferite țări pentru a soluționa cererile de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinuri.
 
Celelalte două opțiuni sunt următoarele: victimele vaccinurilor pot da în judecată actori din sectorul privat, ca de exemplu pe producătorii de vaccinuri sau companiile de asigurare ale acestora, sau întreaga povară financiară să fie suportată de pacient.
 
În cazul Thailandei, sistemul de compensații prevede următoarele categorii de plăți:
 
  • În caz de deces sau invaliditate permanentă, fiecare familie primește 400.000 de bahți (11.928 de dolari).
  • Persoanele care au rămas cu o dizabilitate care le afectează capacitatea de a-și câștiga existența sau care și-au pierdut unul dintre membre primesc 240.000 de bahți (7.157 de dolari).
  • Pentru alte vătămări sau afecțiuni apărute în urma vaccinării COVID, se acordă o sumă maximă de 100.000 de bahți (2.982 de dolari).
  • Pentru cea de-a treia categorie de cereri de despăgubire, suma exactă acordată depinde de tipul vătămării constatate a fi fost cauzată de vaccin, precum și de situația financiară a pacientului.

La momentul înființării fondului de compensații, în 2021, dr. Jadej Thammatacharee, secretarul general al NHSO, a declarat că fondurile disponibile vor totaliza 100 de milioane de bahți (2,98 milioane de dolari), dar acel buget inițial a fost deja depășit cu mult.
 
Datele furnizate de autoritățile thailandeze nu prezintă defalcat numărul de cereri de despăgubire acordate pentru decese, vătămări și dizabilități grave sau alte vătămări și efecte adverse.
 
Cu toate acestea, potrivit informațiilor furnizate de Departamentul pentru Controlul Bolilor (DDC) din Thailanda, până la 24 octombrie 2021, trei decese au fost asociate (oficial) cu vaccinarea COVID. Două dintre aceste decese au fost rezultatul unei tromboze. Celălalt deces a survenit în urma apariției unei reacții alergice severe în urma administrării vaccinului.
 
Dintre cele 842 de decese anchetate până la acea dată, 541 au fost considerate „coincidențe”, printre ele numărându-se decese ale unor persoane cu boli cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, embolii pulmonare, infecții ale sângelui, inflamații pulmonare, cancere pulmonare și cancere mamare.
 
În cazul altor 66 de decese, nu s-a putut stabili dacă vaccinul a fost cauza deceselor - 47 dintre aceste persoane fiind diagnosticate și cu boli cardiovasculare.
 
Alte 41 de decese au fost încadrate în categoria celor „neclasificate”, deoarece nu erau disponibile suficiente informații pentru a se stabili dacă decesele au fost legate de vaccinuri.

Până la ora actuală, Statele Unite  nu au aprobat decât o singură cerere de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinuri
 
Până la ora actuală, doar o cerere de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinul COVID a fost aprobată prin CICP - Programul de acordare a compensațiilor pentru vătămări cauzate de contramăsuri (printre care și vaccinurile COVID), dar încă nu s-a efectuat nicio plată.
 
CDC a publicat în 11 martie date actualizate care arată că un total de 1.168.894 de raportări de evenimente adverse survenite în urma vaccinurilor COVID au fost transmise în perioada 14 decembrie 2020 - 4 martie 2022 către Sistemul de raportare a evenimentelor adverse la vaccinuri (VAERS).
 
Cu doar o singură cerere de despăgubire aprobată și șase respinse, CICP este în urmă cu aproximativ 4.097 de cereri privind vătămări sau decese cauzate de vaccinurile COVID și 2.959 de cereri legate de vătămări sau decese cauzate de alte măsuri de combatere a noului coronavirus.
 
Săptămâna trecută, senatorul american Ron Johnson (republican din Wisconsin) a propus un proiect de lege privind acordarea de compensații victimelor vaccinurilor, care, dacă va fi adoptat, va ajuta la accelerarea soluționării cererilor de despăgubire. 
 
Pe de altă parte, în România nici măcar nu există un fond național pentru despăgubirea victimelor vaccinurilor COVID deși cazurile de decese au fost numeroase.