ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Victor Costache, a vorbit, joi seară, despre criza provocată de coronavirus. Acesta a afirmat că România a început să producă măști și costume de protecțime și a precizat că, după cazul 4.000, pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă.

Ministrul sănătății, Victor Costache, a spus, la Digi24, că spitalele sunt obligate și responsabile de achiziționarea materialelor sanitare, lucru posibil fără alte impedimente în situația stării de urgență.

Costache a afirmat că România a început să producă echipamente de protecție și măști, dar și că apogeul crizei va putea fi estimat abia peste 10 zile.

„România a început să facă măști în județul Sibiu. Într-o lună vom avea o producție proprie de măști. S-a demarat și producția de combinezoane, s-a făcut primul combinezon. Tot în județul Sibiu și în Maramureș. Astăzi am avut o veste foarte bună. A ajuns primul transport din Turcia, de două milioane de măști și 50.000 de combinezoane. În București stăm bine, din acest transport vor fi privilegiate cele două spitale din Capitală", a spus Costache.

Potrivit acestuia, după cazul cu numărul 4.000 pacienții cu simptome ușoare vor fi tratați la domiciliu.

„Nu este o boală complicată, este o boală care consumă foarte multe resurse logistice. Trebuie să avem foarte multe medicamente și materiale sanitare și să evităm îmbolnăvirea rapidă a populației.
În jur de 1700 de paturi libere avem la cele două spitale din țară. Noi am suplimentat echipamentele în spitalele de fază 1. Este normal ca spitalele de urgență să aibă materiale standard. Stocurile vor fi distribuite și în teritoriu. Prin starea de urgență, spitalele primesc fonduri și fiecare este responsabil să își achiziționeze. Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul de Interne, le mulțumim colegilor noștri care opresc tiruri care încearcă să exporte materialele. Au apărut aceste fenomene speculative. Sunt tentative, dar ele sunt blocate în vamă. Suntem semnalați zilnic. Se întorc la depozitele de bază unde vor fi vândute pentru România", a mai spus ministru..

Costache a afirmat că , în criza de coronavirus, rezidenți sunt distribuiți deocamdată la pacienții non-COVID și la spitalele inferioare. Pe viitor se va ajunge ca rezidenții să trateze și bolnavi cu coronavirus, dar nu este cazul acum.

În privința „apogeului" crizei, Costache a spus că „este greu de anticipat când vom atinge punctul maximum al crizei, depinde de fluxul care vin din străinătate".

„Vom putea răspunde cam în 10 zile la această întrebare. Dar Guvernul a luat măsuri bune, devreme. Dacă vom depăși 4000 de cazuri, pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă. În Timișoara se preferă un anumit tip de tratament, în București sunt două scheme terapeutice. Specialiștii noștri se întâlnesc prin videoconferință și discută", a declarat Victor Costache.