ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O serie de subrete, care de care mai ieșită din vreun joben de Iosefini sau sărită din cadă direct în șoșonei, îndrăznește să dea lecții Bisericii. Revoltat, editorialistul Cornelius Florin Stoica a ținut să răspundă la acest concept de afirmații video-chatiste despre „nevoia de înnoire” a Bisericii. (Nota Red.)
 
1. "Relația noastră cu Dumnezeu este discretă nu avem nevoie de intermediari". Super. Este ca și cum am spune relația noastră cu sănătatea este o relație între noi și starea noastră de bine sau sănătatea o găsim în natură. De ce să avem nevoie de medici? Nu! Avem nevoie și de medici, avem nevoie și de preoți. Sfânta Împărtășanie este oferită doar de către preot. La biserică vii să te întâlnești cu Dumnezeu. Găsești astfel de scuze ? Atunci nu vrei să te întâlnești cu Dumnezeu.

2. "Biserica nu se implică". Biserica se implică mai mult decât credem noi. Doar că preoții nu țin camerele de filmat după ei când fac aceste fapte bune, așa cum fac oamenii politici. Biserica Ortodoxă Română a donat aparatură medicală pentru spitale. Cine beneficiază de această aparatură? Pacienții, chiar și aceia care nu suferă biserică. Eu aș fi pus afiș pe aparatura medicală "DONAT DE BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ" să văd atunci dacă ar fi refuzat cineva să facă analizele cu acele apărate medicale. 

3. În perioada Aprilie - Martie, Biserica Ortodoxă Română a oferit ajutoare în valoare totală de peste 4,3 milioane euro (20.896.872 lei) către persoanele vulnerabile și către instituțiile medicale afectate de pandemie. 

4. În anul 2019, Biserica Ortodoxă Română și-a desfășurat lucrarea social-filantropică și medicală la nivelul eparhiilor și a ONG-urilor Patriarhiei Române printr-un număr de 17.995 persoane, după cum urmează: 29 consilieri eparhiali, 17 inspectori de specialitate și eparhiali, 437 asistenți sociali, 1.354 personal cu diverse specializări (cadre didactice, cadre medicale, juriști, psihologi, personal administrativ), 16.158 voluntari. Biserica Ortodoxă Română și-a desfășurat activitatea social-filantropică și medicală în cadrul a 796 instituții și servicii sociale. Să nu uităm că în anul 2011 statul a închis 67 de spitale. 

5. La biserică mergi să te întâlnești cu Dumnezeu, nu mergi doar ca să îl vezi tu pe ierarh sau pe preot. Mergi acolo pentru Dumnezeu. Dacă vezi greșelile slujitorului înseamă că nu faci decât să găsești o scuză ca să nu mai vii la biserică. 

6. "Renașterea religioasă" . Plecând de la cele spuse de Sfântul Apostol Pavel în epistola către Evrei, capitolul 13, „Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același", mă întreb ce să fie oare de schimbat? De asemenea, ne este consemnat în istoria bisericii faptul că Sfântul Vasile cel Mare întreținea așezămintele sociale numite "Vasiliade" din averile sale și ale Bisericii. Nu cred că era cineva pe vremea aceea care să urle că Sfântul Ierarh Vasile cel Mare are avere așa cum urlă unii în ziua de astăzi. Cine nu știe, patriarhul Daniel face donații. Dacă presa nu spune asta, nu înseamnă că el nu o face. Dar da, Patriarhul face donații și chiar de curând a donat pentru o tânără copilă bolnavă de cancer. 

7. "Nu zic că biserica nu face dar face prea puțin". Aici ar fi multe de spus dar mă rezum la câteva exemple: - Maica Ecaterina, fostă gimnastă are în grijă peste 126 de copii orfani, - Maica stareță Serafima de la Mănăstirea Mărcuș are în grijă de 15 copii abandonați. - Părintele Tănase de la Valea Plopului, are în grijă peste 328 de copii. - Părintele Dan Damaschin preot slujitor la Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă" din Iași a îmbrăcat de Paști 7.000 de copii și a dus la mare peste 200 de copii care nu au văzut marea niciodată. - Monahul doctor Pavel  este voluntar al Spitalului Municipal de Urgență din București și asistent universitar pentru studenții mediciniști. Acest voluntariat îl face trei zile pe săptămână. Acesta oferă consultații GRATUITE. - Monahia Parascheva din Ialomița este medic pentru 1500 de pacienți ai unei locați din județul Ialomița. - Monahia Andreea Dragomir din Suceava îngrijește pacienți cu "plata la Dumnezeu", GRATUIT. - Părintele Nicolae Cristescu (62 ani) este și medic specialist în ecografie generală și oferă consultații GRATUIT chiar și 16 ore pe zi. - În anul 2019 așezămintele Bisericii Ortodoxe Române au primit asistență 119.758 beneficiari dintre care 46.789 copii. Această listă este doar o mică parte dintre cei care fac bine acestei societăți iar unii răspund dând cu pumnii în acești oameni slujitori. Cine mai oferă consultații medicale gratuite în ziua de astăzi când pacientul plătește până și privitul? Unii medici doar se uită la tine și gata, ai și dat suta de lei din buzunar. Cine mai are grijă de copii abandonați care nu pot pronunța cuvântul "acasă" sau "mama" și "tata"? Iar acești copii cresc într-un mediu cu dragoste, respect și educație, fără maltratare și înjurături. Nici acum Biserica Ortodoxă Română nu face sau face prea puțin? Ok, atunci arătați-mi vreo instituție a statului care mai face cele sus menționate. 

8. Deși statul nu prea vrea să audă de șomeri sau bolnavi, Biserica Ortodoxă Română a oferit asistență în anul anterior pentru 8.371 persoane cu dizabilități, cu deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA; 45.015 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și care prezentau grave probleme de sănătate; 19.583 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale.

9. Prin programele filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, au fost acordate ajutoare financiare directe în valoare de 18.553.740 lei și ajutoare materiale în valoare de 41.261.696 lei.
Pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2019, la nivelul Patriarhiei Române, a fost cheltuită suma de 153.600.638 lei (:4,8 = 32.000.133 euro). Deci este prea puțin? 

10. "Biserica nu se schimbă". Dar ce schimbare vreți voi de la biserică? Să accepte căsătoriile între persoanele de același sex? Să zică că relațiile în afara căsătoriei sunt binecuvântate? Ce schimbare vreți voi de la biserică? Să zică " există iubire și nu există prejudecăți?" Așa vedeți voi biserica? Păi atunci aflați că biserica este verticală și nu face afirmații de dragul unora care au interese obscure. Biserica mai păstrează tot ce este moral și normal într-o societate. Ce vreți să schimbe biserica aici? 

11. "Biserica nu se implică în societate". Pe lângă cele mai sus menționate aș mai menționa următorul fapt: în ultima perioadă s-a tot promovat frica și spaima. Singurii care au îndemnat la calm, discernământ și atenție au fost preoții bisericii. Ei sunt singurii care au zis "haideți să ne rugăm decât să ne temem". Știrile TV au dus oamenii până în pragul sinuciderii. De ce nu se vorbește despre numărul crescător al sinuciderilor din ultima perioadă?

Înainte de a judeca biserica ar fi cazul să luați o oglindă și să vă întrebați: din toate cele scrise mai sus câte am făcut? Documentarea nu a făcut rău nimănui. Informați-vă corect. NU VĂ LĂSAȚI MANIPULAȚI.