ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei, Viktor Orban, este nedumerit de reacția președintelui României, Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că „se luptă să dea Ardealul Ungurilor”, în contextul adoptării tacite în Camera Deputaților a unui proiect de lege privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, act normativ respins ulterior în Senat, potrivit Mediafax. Șeful Guvernului Ungariei a făcut un apel la calm, spunând că partea maghiară va reacționa adecvat abia după ce se va lămuri despre ce este vorba de fapt: o provocare, un „accident” sau o nouă strategie națională a României.

Premierul ungar Viktor Orban a făcut vineri, într-un interviu radiofonic, apel la răbdare în legătură cu declarația de miercuri a președintelui României, Klaus Iohannis, pe tema proiectului de lege privind autonomia ținutului secuiesc, informează portalul Hirado.hu, potrivit Agerpres.

În emisiunea „Bună dimineața, Ungaria!” a postului național de radio Kossuth, Viktor Orban a fost întrebat printre altele și despre poziția sa cu privire la declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, care a acuzat reprezentanții Partidului Social-Democrat, aflat în opoziție la guvernare, dar majoritar în Legislativ, că au „ajutat UDMR să treacă prin Parlament o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc”, luptându-se „în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Întrebarea l-a vizat personal pe șeful guvernului ungar prin faptul că președintele României îi menționase numele în alocuțiunea de miercuri, când l-a întrebat retoric pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ce anume i-a „promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri”.

În replică, Viktor Orban a declarat că îl cunoaște pe președintele României drept un om demn de respect, care își susține principiile cu argumente, prin urmare Ungaria respectă România și pe președintele ei. În consecință, liderul de la Budapesta observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, subliniind că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

„Eu aștept să se clarifice situația, să înțelegem ce s-a întâmplat. (...) Bineînțeles, dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a sugerat premierul ungar, menționând că, deocamdată, nu se știe dacă e vorba de o provocare, de un „accident” sau de primele mișcări ale unei noi strategii naționale românești.

Viktor Orban a făcut apel la calm în așteptarea unei clarificări a situației și a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să mențină relațiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, pretinzând în schimb aceeași atitudine atât față de maghiarii care trăiesc în România, cât și față de maghiarii din Ungaria.

Reacția liderului de la Budapesta vine după ieșirea de miercuri a liderului de la București care sugera că partidul majoritar din Parlament ar fi ajutat partidul minorității maghiare să treacă un proiect legislativ de acordare a autonomiei „Ținutului Secuiesc”, insinuând că președintele Camerei Deputaților ar fi fost influențat de o înțelegere secretă cu Viktor Orban.