ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Promulgarea, de  către Klaus Iohannis a legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, în ciuda tuturor piedicilor puse de președintele de la Cotroceni, face valuri la Budapesta.
 
Deranjat de legea care sărbătorește consfințirea Marii Uniri și victoria Armatei Române la Budapesta, guvernul ungar a remis un comunicat în care reclamă faptul că România dă o lege care "să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunități naționale care trăiește pe teritoriul său”.
 
 

„Este uimitor și profund ofensator pentru națiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului, agenției ungare de presă MTI. În comunicat, secretarul de stat responsabil pentru politici naționale semnalează că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci și pentru întreaga națiune maghiară.

Este uimitor și trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care "să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunități naționale care trăiește pe teritoriul său”, a scris Árpád János Potápi. Să obligi membrii unei comunități naționale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă și o "mare lipsă de respect” față de membrii comunității, a subliniat secretarul de stat. Această măsură servește doar pentru a provoca tensiuni inutile între naționalitățile care trăiesc pe teritoriul țării, a adăugat politicianul maghiar, potrivit Hirado.hu.

Potrivit legii promulgate miercuri, în fiecare an, la data de 4 iunie, vor fi organizate evenimente care promovează semnificația momentului istoric și pentru care autoritățile de stat și locale pot oferi sprijin logistic sau bugetar. Mass-media din serviciul public românesc trebuie să reflecte în emisiunile sale despre evenimentele științifice, educaționale și culturale care conștientizează importanța Tratatului de la Trianon. Guvernul și autoritățile locale trebuie să asigure ca, în data de 4 iunie, drapelul național al României să fie arborat în spațiile publice.
 
Anul acesta Administrația Iohannis-Orban a blocat toate manifestările dedicate Centenarului Trianonului. Antiromânismul de stat a mers până la interzicerea publicării unor timbre omagiale dedicate Marii Uniri și Centenarului Trianonului.