ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, efectuând o vizită neașteptată la Beijing la câteva zile după ce discuțiile sale cu Vladimir Putin i-a înfuriat pe liderii Uniunii Europene, scrie Reuters.

Orban și Xi s-au întâlnit la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, a raportat presa de stat chineză, pentru ceea ce Orban a descris ca fiind a treia etapă a unei "misiuni de pace" pe care a întreprins-o fără sprijinul Comisiei Europene sau al Ucrainei.

În timp ce Ungaria tocmai a preluat președinția rotativă a UE în această lună, Orban s-a întâlnit deja cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Kiev și a fost primit de Kremlin, o călătorie care a atras o mustrare puternică din partea aliaților săi.

"Misiunea de pace 3.0.", a declarat Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei și liderul UE cu cele mai calde relații cu Xi și Putin, pe contul său oficial X în momentul aterizării la Beijing.
 

China, care are legături strânse cu Rusia, a promovat un plan de pace în șase puncte pe care l-a emis împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferință internațională de pace "la momentul potrivit" și solicitând participarea egală a Ucrainei și a Rusiei.

Ucraina speră să obțină un sprijin global larg pentru propunerile sale privind modalitățile de încheiere a războiului cu Rusia înainte de a începe discuțiile cu Putin, organizând luna trecută în Elveția un mare summit internațional la care Moscova nu a fost invitată.

Dar obiectivul Kievului de a ostraciza Rusia întâmpină rezistență. China nu a participat la reuniunea din Elveția și a obținut sprijinul Moscovei pentru propriul său plan de pace. Prim-ministrul indian Narendra Modi este așteptat să viziteze Rusia la sfârșitul acestei săptămâni, iar Ucraina se va afla probabil pe ordinea de zi.

"Comunitatea internațională ar trebui să creeze condiții pentru reluarea dialogului direct și a negocierilor între cele două părți și să ofere asistență", i-a spus Xi lui Orban, potrivit presei de stat chineze.

"Este în interesul tuturor părților să caute o soluție politică pentru încetarea rapidă a focului", a adăugat el.

Orban a declarat că China este "o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina", acesta fiind motivul întâlnirii sale cu Xi, la doar două luni după ce liderul chinez a vizitat Budapesta.

Călătoria lui Orban în China are loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington D.C., care va aborda acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei și la care el ar trebui să participe.

TENSIUNI COMERCIALE

De asemenea, liderul Ungariei vine în China după ce Comisia Europeană a confirmat săptămâna trecută că va impune tarife de până la 37,6 % la importurile de vehicule electrice fabricate în China.

Țara central-europeană a devenit un important partener comercial și de investiții pentru China, în contrast cu alte țări din UE care doresc să devină mai puțin dependente de a doua mare economie a lumii.

În timp ce Beijingul amenință să impună măsuri antidumping de retorsiune împotriva importurilor europene de carne de porc, Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, a declarat presei de stat maghiare că cele două părți au negociat un acord privind relansarea exporturilor de carne de porc și pasăre către China.

Companiile chineze aflate în prima linie a tranziției către electromobilitate vor continua, de asemenea, să facă investiții în Ungaria, care vor crea aproximativ 25 000 de locuri de muncă, a adăugat el.

Politica comercială a UE a devenit din ce în ce mai protecționistă din cauza îngrijorărilor legate de faptul că modelul de dezvoltare al Chinei, axat pe producție, ar putea duce la inundarea acesteia cu mărfuri ieftine, în timp ce întreprinderile chineze încearcă să își intensifice exporturile pe fondul cererii interne scăzute.

Vehiculele electrice din China au devenit un motiv special de îngrijorare deoarece Bruxelles-ul susține că acestea beneficiază de subvenții de stat neloiale, acuzație respinsă de Beijing.

În timp ce unii lideri UE s-au grăbit să afirme că președinția ungară a UE nu înseamnă că Orban reprezintă blocul celor 27, Xi i-a spus lui Orban că China speră ca Ungaria "să joace un rol activ în promovarea dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor China-UE".

În Germania, vicecancelarul Robert Habeck a declarat luni că Orban nu vorbește în numele Europei și că politica Ungariei adesea nu reprezintă nucleul gândirii UE.