ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul războiului din Ucraina, unii români au început să-și pună problema plecării din țară, astfel încât numărul de programări online pentru obținerea pașaportului s-a triplat în ultima săptămână față de aceeași perioadă din 2021, iar volumul de cereri depuse în țară a crescut cu 417,40 % față de aceeași perioadă din anul trecut. Ministerul Afacerilor Interne a emis miercuri un comunicat în care precizează ce măsuri a luat pentru a evita supraaglomerarea la sediile serviciilor publice comunitare. 

Printre acestea se numără și dispunerea prelungirii programului de lucru cu publicul, precum și suplimentarea, până la capacitatea maximă, a stațiilor de preluare a cererilor, utilizate la nivelul structurilor teritoriale de pașapoarte, potrivit ȘtiriDiaspora.ro

Ministerul a anunțat că, în vederea reducerii timpului de răspuns, împreună cu instituțiile prefectului, se va lua măsura desfășurării activității de lucru cu publicul și în weekend.

A fost prelungit programul de lucru cu publicul

De asemenea, pentru a asigura eliberarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea soluționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic (în perioada 03-09.03.2022 au fost relocate 3.713 cereri de la SPCP al mun. București, Constanța, Iași și Suceava către SPCP Argeș, Buzău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea).

Totodată, în 20 de județe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore.

MAI anunță că marți termenul mediu, la nivel național, de eliberare a pașaportului simplu electronic a fost de 2 zile lucrătoare, dar că în unele județe precum Cluj, Constanța, Timiș, Vaslui termenul a fost de cca 3 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererilor și până la intrarea pașapoartelor simple electronice în gestiunea structurilor de pașapoarte.

Potrivit ministerului, cetățenii se pot înscrie pe platforma de programare online și în alte județe care au locuri disponibile pentru intervalul dorit.