ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vremea se va răci în următoarele două săptămâni și va deveni mai rece decât în mod normal în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie urmând ca, după această dată, probabilitatea de apariție a precipitațiilor să fie ridicată, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Banat, vremea va intra într-un proces de răcire în primele zile ale intervalului și va deveni mai rece decât în mod normal în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, când se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime cuprinse între -2 și 0 grade și minime între -8 și -6 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie, valorile termice vor crește ușor și se vor apropia de cele normale, cu o medie regională de 1...3 grade pe timpul zilelor ș i-4...-2 grade în cursul nopților. În zilele de 29 și 30 decembrie, pe spații mici se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, urmând ca, după data de 3 ianuarie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor să fie din nou ridicată.

În primele zile ale intervalului, în Crișana, vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni mai rece decât în mod normal. În perioada 31 decembrie - 3 ianuarie se vor înregistra în medie temperaturi maxime cuprinse între -4 și -2 grade și minime în jurul valorii de -10 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie, valorile termice vor crește ușor și se vor apropia de cele normale, cu o medie regională de 0...2 grade pe timpul zilelor și -4...-3 grade în cursul nopților. În cursul zilei de 29 decembrie, doar izolat vor fi posibile ninsori slabe, dar începând cu data de 3 ianuarie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere.

În Transilvania, vremea va intra într-un proces de răcire la începutul intervalului, iar în perioada 30 decembrie - 3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasă pe timpul nopților. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie regională, între -6 și -4 grade, iar cele minime se vor situa în jurul a-14 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor crește spre o medie regională de -1...0 grade, respectiv -6...-4 grade. În zilele de 29 și 30 decembrie, local se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, urmând ca, după data de 4 ianuarie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, să fie din nou ridicată.

În Maramureș, la începutul intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în perioada 30 decembrie - 3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasă pe timpul nopților. Vor fi temperaturi maxime cuprinse, în medie regională, între minus 4 și minus 2 grade și minime în jurul a minus 12 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie, valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne vor crește spre o medie regională de 0...1 grad, respectiv -5...-4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere începând cu data de 4 ianuarie.

În Moldova, în prima zi a intervalului de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii decembrie, cu valori medii ale maximelor diurne de până la 11 grade și ale minimelor nocturne de 2...3 grade. Din 29 decembrie regimul termic va marca o scădere accentuată, astfel încât se va ajunge la temperaturi maxime de -6...-5 grade și minime de -12...-10 grade, în medie. După data de 4 ianuarie este posibilă o încălzire treptată a vremii, spre valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime în medie de -2....0 grade și minime în jurul a -6 grade Celsius. Precipitații slabe cantitativ, sub formă de ninsoare, se vor semnala în noaptea de luni spre marți (28/29 decembrie) și în cursul zilei de marți (29 decembrie). Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori, va fi în creștere după data de 4 ianuarie.

Intervalul de prognoză va debuta, în Dobrogea, cu o zi caldă pentru această perioadă, regimul termic diurn fiind caracterizat prin valori medii de 11...12 grade, pentru ca apoi să se înregistreze o scădere accentuată a temperaturilor, pînă la valori de aproximativ -5 grade Celsius pe 1 și 2 ianuarie. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, media acestora fiind în scădere, de la valori în jurul a 4 grade în primele două zile, până spre -9 grade pe 2 ianuarie. Din 4 ianuarie valorile termice vor fi în creștere, astfel că media maximelor va ajunge la 2...4 grade, iar a celor minime spre -3....-2 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. Precipitații slabe, ploi și lapoviță se vor semnala în 29 decembrie, ulterior, până spre finalul anului, va mai ninge în general slab, îndeosebi în zona litorală. După data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitații mixte va fi ridicată.

În Muntenia, în prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie, 14 grade Celsius și valori nocturne de aproximativ 2 grade. Începând din 29 decembrie răcirea va fi treptată, dar semnificativă, astfel că se va ajunge la valori maxime negative, cu o medie regională de -5...-3 grade și la minime în jurul a -10 grade. În a doua săptămână de prognoză este estimată o creștere a valorilor de temperatură până în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 2...3 grade și minime de -5...-4 grade. În prima săptămână precipitațiile vor fi slabe și pe arii restrânse și se vor semnala mai ales în ziua de 29 decembrie. Din 4 ianuarie, crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte.

În Oltenia, vremea va deosebit de caldă pentru această dată în prima zi a intervalului, când media maximelor termice va fi de 13...14 grade, iar a celor minime de 0-2 grade. Ulterior se va produce o răcire semnificativă, astfel că, în perioada 31 decembrie - 03 ianuarie, valorile termice se vor situa sub normalul climatologic al perioadei, cu maxime de -4...-3 grade și minime de -11....-10 grade, în medie regională. În a doua săptămână valorile termice vor fi în creștere, spre medii regionale ale temperaturilor maxime în jurul a 2 grade, iar a celor minime de -4....-3 grade. Precipitațiile, în general slabe cantitativ, din 29 și 30 decembrie, vor fi la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare. După 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitații mixte va fi ridicată.

La munte, răcirea va fi semnificativă în tot spațiul montan, iar vremea va deveni geroasă. În perioada 30 decembrie - 03 ianuarie, media valorilor maxime va fi de -12...-10 grade, iar a celor minime, în cele mai reci nopți, va coborî spre -20 grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o creștere de temperatură, spre valori diurne, în medie, de -4...-3 grade și minime de aproximativ -8 grade. În prima săptămână de prognoză, doar pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, cu precădere în Carpații Orientali și Meridionali. Ulterior va crește probabilitatea pentru ninsori, îndeosebi în jurul datei de 5 ianuarie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews