ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acuzat în 2017 că a agresat sexual și a violat ani în șir minori, fostul episcop de Huși Corneliu Onilă a fost în sfârșit condamnat la închisoare, cu executare. Judecătorii Tribunalului Galați l-au condamnat pe homosexualul Onilă la 8 ani de închisoare pentru viol. Fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, șantajistul homosexual, a primit și el o condamnare, de 15 ani, informează ȘtiriEst.

Cornel Onilă, cu numele bisericesc Corneliu Bârlădeanu, nu a fost caterisit sau amenințat public de Sfântul Sinod, precum alți ierarhi, pentru pretinse fapte de „indisciplină”, în ciuda tuturor dovezilor existente - filmate și vizionate de Vasile Bănescu - privind abuzurile lui homosexuale asupra unor elevi seminariști. Se pare că Onilă viola foarte disciplinat din moment ce Sinodul a hotărât că poate să-și păstreze și salariul și privilegiile de episcop, inclusiv să fie servit ca atare de maicile de la Văratec în impozanta casă în care se retrăgea vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Din câte se spune, la auzul unor mici vociferări în Sinod, Onilă s-a ridicat și a înfruntat mai mulți înalți ierarhi strigându-le pe rând, în față: „Tu vorbești?”. Nu știm ce-o fi vrut să spună.

Co-violatorul homosexual a vrut să-l șantajeze

În același dosar, alături de Onilă, a fost condamnat și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, violatorul homosexualul Sebastian Jitaru. Acesta a fost caterisit însă, după ce s-a dovedit l-a șantajat pe Onilă cu filmări ale abuzurilor homosexuale, ajunse și la Vasile Bănescu, conform declarațiilro acestuia, pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și tron în Sfântul Sinod.

Decizia Curții Supreme vine după ce instanța de fond, Curtea de Apel Galați, a dispus restituirea dosarului la parchet pentru refacerea urmăririi penale, anulând o parte din probe. Bucuria fostului Preasfințit nu a durat însă prea mult.  Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul poate să înceapă, excepțiile invocate de fostul arhiereu și admise de instanța de fond nefiind întemeiate, transmite ȘtiriEst.

Dosarul în care Cornel Bârlădeanu-Onilă a fost judecat pentru viol și agresiune sexuală, ambele în formă continuată, a fost inițial instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și trimis spre judecată instanței din Iași.

La Galați s-au anulat mai multe probe, degeaba

Fostul episcop a obținut strămutarea la Galați, după ce a invocat presiunea mediatică. În fața instanței din Galați, Onilă a ridicat excepții, solicitând anularea mai multor probe. Și a avut câștig de cauză. Judecătorii gălățeni au apreciat că rechizitoriul nu a fost întocmit regulamentar, iar procurorii nu au remediat deficiențele în termenul de cinci zile stabilit de instanță. În plus, instanța a anulat mai multe probe din dosar: capturi telefonice, expertizele psihologice în cazul victimelor, precum și declarația unui martor.

La Galați, episcop este unul dintre cei care nu au fost întrebați în față „Tu vorbești?” pentru că nu tăcuse mâlc, din câte se afirmă.

Odată cu decizia definitivă pronunțată de Curtea Supremă, dosarul s-a întors la Curtea de Apel Galați pentru începerea cercetării judecătorești.

Onilă a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate. În cadrul anchetei au fost identificate trei victime certe, foști elevi seminariști, care pentru abuzurile repetate suferite solicită 500.000 de euro daune morale

Onilă nu a fost caterisit niciodată

La vremea izbucnirii scandalului, publicistul Cristian Curte aprecia:

„Acest ierarh de tristă amintire în istoria creștinismului ortodox lasă în urmă nu numai o eparhie smintită din rosturile ei, ci și câteva întrebări, la care nu știu cum va răspunde Sinodul.

În primul rând de ce Corneliu Onilă nu a fost caterisit niciodată. Cine spune că a fost și că e acum redus la statutul de simplu monah, minte. De ce, nu îmi e greu să îmi imaginez.

Statutul său este în prezent acela de arhiereu retras voluntar din funcția de episcop eparhiot și oprit de la slujire. Oprit, adică până la noi ordine, când ar putea fi, la o adică „repornit”.

Faptul în sine este scandalos. Ierarhii noștri l-au caterisit rapid, și bine au făcut!, pe Cristian Pomohaci, un preot care a fost învinuit de „tentativa de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public” (citatul este extras din decizia de caterisire).

În schimb pe un episcop care întreține relații (homo)sexuale cu un tânăr, cel mai probabil seminarist!, l-au „lăsat” să se retragă și să-și păstreze liniștit arhieria. De ce? În baza cărui canon aplică o astfel de dublă măsură?! Tentativa duce la caterisire, dar actul în sine e pedepsit doar cu o retragere voluntară?!”

În al doilea rând, arhiereul retras Corneliu Onilă va primi și locuință și indemnizație. Pentru ce? Un arhiereu care cade în păcate grave nu poate să trăiască la o mânăstire? Și de când un monah are nevoie de „reședință” și, culmea, de un „salariu”?

În al treilea rând, Sinodul ar trebui, cred eu, să gestioneze în vreun fel trecutul lui Corneliu Onilă. Omul acesta a caterisit preoți chiar în timp ce se folosea de funcția lui pentru a hărțui și abuza sexual elevi de seminar. Ce se întâmplă cu deciziile lui? Au fost conforme canoanelor sau au fost abuzive? Surse din cadrul eparhiei vorbesc de o administrare discreționară și despotică. În ce fel vor fi reevaluate? Și de către cine?

La toate aceste întrebări va trebui să primim un răspuns. Nu noi, presa, ci noi, credincioșii, cu ale căror rugăciuni (și taxe!) traiesc și ierarhii noștri. Și nu trăiesc rău… ”

Oare cum va răspunde Vasile Bănescu la aceste întrebări? Cumva o va suci de la violurile și orgiile homosexuale întinse pe parcursul unui deceniu și nesancționate de Sinod la gravitatea „abuzului psihologic” al vreunei femei imaginare? 

Belferie-trai-neneacă la Văratec pe „doar 4-5000 de lei”

În urma unor articole de presă, după „retragerea” lui Onilă la Văratec, Arhiepiscopia Iașilor a fost silită să facă unele precizări privind statutul acestuia, între care:

„Statutul oficial al PS Corneliu este, deocamdatã, de episcop care s-a retras, la cererea sa, din funcție. Ca atare, are dreptul de a primi, în mod statutar, precum oricare alt episcop care nu ar mai fi în funcție, o astfel de locuință. Acum dânsul locuiește într-o parte (ca spațiu, e vorba de mai puțin de o treime) a Casei „Episcop Partenie Ciopron” de la Mănăstirea Văratec, cea pe care putea să o pună la dispoziție Mitropolia Moldovei și Bucovinei în această situație.

Mulțumesc celor care au preluat corect spusele mele de mai sus. Din păcate, fără să ne fi cerut un punct de vedere, unele publicații au adăugat și alte informații care nu sunt reale. S-a spus că PS Corneliu „ar fi remunerat lunar cu peste 20.000 lei” sau că „ar fi slugărit de maicile de la Văratec”.

În realitate, venitul net al PS Corneliu nu se apropie nici măcar la un sfert din suma amintită.”, afirma purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei folosind în continuare apelativul de Preasfințit pentru „episcopul retras, la cererea sa, din funcție”.

Cu toate acestea, afirmațiile sale nu concordă cu drepturile de care se bucură un episcop. Dacă ar fi primit „doar un sfert” din suma amintită atunci ar fi avut statutul de simplu preot și nu acela de episcop „în retragere”. Potrivit Legii Cultelor, Episcopul și episcopul vicar au un salariu de 19.552 de lei brut (echivalentul vicepreședinților comisiilor Senatului și Camerei Deputaților). Sperăm că măcar acest mărunțiș adunat în cei șapte ani de „retragere” și „penitență” va fi donat victimelor abuzurilor sale homosexuale. Abuzuri nesancționate nici până acum de Sfântul Sinod.